CLIO BOX – Istoria Timișoarei, în cutie!

226

Istoria mai veche sau mai nouă nu este de fapt decât o condensare de informații și de obiecte ce ne povestesc (dacă știm să le descifrăm) prin mijloace codificate ce a fost.

De fapt, totul este „conservă de timp” despre o perioadă. Aceasta poate fi mai amplă sau mai lacunară, dar este un „byte” de informație. Pentru a atrage tinerii la cercetarea muzeelor și a trecutului prin metode mai interesante și mai atractive Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, au reușit să deschidă azi o expoziție la „conservă”.

De fapt nu sunt cilindri de tablă, ci paralelipipede de carton. Dar au aceeași menire. De a conține și proteja așchii de istorie. Chiar așa se numește expoziția, „Clio Box” – Istoria Timișoarei în cutie.

Adică tot ce se poate depune într-o cutie este o urmă ce ar putea fi din trecut. Conceptul este nou doar pe la noi. Se folosește în diverse scopuri, mai ales didactice și de inițiere primară în dragul de istorie.Clio Box – Istoria Timișoarei în cutie reprezintă o alternativă pedagogică pentru elevi și studenți, care atrage atenția asupra bogăției de resurse informaționale și a zestrei de situri arheologice și monumente care dau identitate orașului, expoziția fiind realizată exclusiv cu piese din patrimoniul Muzeului Național al Banatului.

Exponatele sunt dezvăluite publicului printr-un discurs muzeografic inedit. Cutia din carton, standardizată, special creată pentru depozitarea artefactelor în muzeele din România se transformă, prin întrețeserea a 400 de exemplare, într-un „zid”: ambientul, suportul și motivul expunerii muzeografice.

Cu multă imaginație, acest zid din cutii poate fi asemuit cu zidurile cetății greu de cucerit de dușmani, dar și anevoios de cucerit, acum în epoca modernă, de cei care studiază. Bolțile cetății de carton, asemuite cu niște adevărate bolți inițiatice, au fost trecute cu dezinvoltuiră de elevii prezenți ce au intrat în joc.

Au trecut de la cutia de ciocolată Kandia, la lanternele ELBA din trecut, la măsura industrială a orașului și a locurilor, până la urmele de arheologie ce sunt, de fapt, tot un fel de „lanterne”, dar mult mai vechi.

Expoziția spune, astfel, povestea Timișoarei într-un mod neobișnuit, pornind din cele mai vechi timpuri, din neolitic, parcurgând epoca metalelor, cea a stăpânirii romane, apoi a Evului Mediu și a perioadei moderne până în contemporan.

Cele mai vechi piese expuse au o vechime de peste 6.500 de ani, datate în neolitic: statuetele reprezentând idoli (n.r. antropomorfe) descoperite în anul 1977 la Chișoda și o săpăligă, la fel de veche, descoperită în anul 2017 în cartierul timișorean Ronaț.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 19 martie – 19 aprilie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Elevii, studenții, cadrele didactice și pensionarii au acces gratuit.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.