Clinica Oncogen, din Timișoara, începe activitatea de cercetare, după un an de la înființarea centrului-VIDEO

869

Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului-Oncogen este o infrastructură de cercetare a Spitalului Clinic Județean din Timișoara. Centrul de cercetare a beneficiat de finanțare europeană și a fost construit în perioada 2010-2015. Misiunea clinicii medicale vizează dezvoltarea de metode avansate de diagnostic și terapie a cancerului și bolilor cronice degenerative cu morbiditate crescută și cu opțiuni terapeutice limitate.

Evenimentul de astăzi marchează prima aniversare a centrului Oncogen și lansarea a două proiecte de cercetare câștigate de colectivul clinicii și coordonate de experți din străinătate, dar și de medici români.

Proiectul CAR-NK, în parteneriat cu prof.dr. Trosten Tonn de la Universitatea Tehnică din Dresda, are ca obiectiv dezvoltarea unor tehnologii avansate de imunoterapie în cancer. Valoarea totală a proiectului este de 8.910.531 lei, finanțare nerambursabilă. Proiectul își propune o analiză amănunțită în ceea ce privește celulele răspunzătoare de cancer. Analiza eficacității celulelor anti CD19-CAR-NK vor fi testate pe un model murin de leucemie cu celule B umane. Proiectul prevede și dezvoltarea și evaluarea CARs, ce exprimă receptori DNAM-1/NKG2D, deoarece acestea reprezintă instrumente imunoterapeutice împotriva diverselor tipuri de tumori.

Al doilea proiect, INSPIRED, la fel ca și primul, este o premieră națională și își propune să dezvolte metode noi și inovative de diagnostic, tratament și prevenție a afecțiunilor respiratorii induse de polenul de ambrozie. Cercetările se vor face pe baza unor tehnologii avansate, utilizând alergene recombinate. Totodată se vor dezvolta testele diagnostice bazate pe aceste alergene recombinate și se vor obține vaccinuri alergen-specifice, cu aplicabilitate în serviciile medicale. Valoarea proiectului este de 8.903.265 lei, fonduri nerambursabile.

Conferința a reprezentat o oportunitate de dezvoltare a colaborării cu două centre universitare prestigioase din Germania și Austria – Universitatea Tehnică din Dresda, respectiv Universitatea de Medicină din Viena – din partea cărora au participat distinși cercetători din sfera academică, precum și din mediul privat: prof.dr. Torsten Tonn, director medical al Centrului de Cruce Roșie și Transfuzie Sanguină, Dresda, Germania; prof.dr. Rudolf Valenta, Coordonatorul Departamentului de Imunopatologie și Cercetare în alergologie de la Universitatea Medicală din Viena; dr. Michaela Fritz, prorector pe probleme de Cercetare și Inovare, Universitatea Medicală din Viena; Erhard Busek, președintele Institulului pentru Regiunea Dunării și Europa Centrală, cei doi directori ai proiectelor care se vor lansa: dr. Rauf Bhat (Germania) și dr. Chen Kuan-Wei (Austria).
Cele două proiecte vor contribui la creșterea participării României în domenii de cercetare la standarde europene și la crearea unui nucleu de competență științifică de înalt nivel în aplicarea tehnologiilor avansate de prevenție și depistare a cancerului și bolilor bazate pe alergene.

„Dincolo de proflaxia primară, prin care ar putea fi evitate o treime din cancere, o provocare actuală stă în îmbinarea diagnosticului, tratamentului și a îngrijirii pacienților cu cercetarea, domeniu în care Institutul Oncogen din Timișoara depune eforturi susținute pentru a obține cele ma bune rezultate”, declară Virgil Păunescu, coordonatorul clinicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.