Clinica de recuperare oncologică Nera încă așteaptă un final fericit

1104

Cu ceva ani în urmă a demarat o idee deosebită ce ar fi trebuit să revoluționeze sistemul medical românesc. Totul a pornit de la faptul că marea majoritate a bolnavilor de cancer au mai mult sau mai puțin o terapie asigurată în clinici ce le aduce alinarea sau uneori chiar vindecarea, problema rămânând însă deschisă pentru cei ce pleacă din spitale și ar mai avea nevoie de alte îngrijiri ulterioare de recuperare.

La inițiativa reputatului specialist, doctorul Pavel Chirilă și a fundației „Sfânta Irina” s-a pornit la materializarea ideii și punerea ei în aplicare.

Pentru a ajuta şi bolnavii de cancer aflaţi în stadiile incipiente ale bolii, Fundaţia „Sfânta Irina” a pornit proiectul de construcţie a Clinicii Nera. Acesta se dorește a fi prima Clinică de recuperare oncologică din România, care va încorpora un Centru de cercetări.

Printre obiective se dorește ca această clinică să se îngrijească de tratarea bolnavilor de cancer în stadii iniţiale: aflarea veştii, debutul bolii, depistarea precoce.

Clinica Nera și-a găsit cel mai potrivit loc posibil. Într-un climat de protecție cu aer cât mai puțin poluat la fereală de extremele climatice. Dealurile molcome din comuna Sasca Montană de la poalele munților parcă alină pe oricine călătorește pe acolo.

Obiectivul medical se înalță pe Valea Nerei în localitatea Slatina Nera.

Construcția clinicii va fi de tip rezidenţial, cu 42 de saloane spaţioase şi confortabile, construite pe o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial. Fiecare bolnav va fi găzduit cu grijă şi atenţie, într-un salon cu un singur pat, şi va beneficia de o cură de recuperare de 14 zile în care i se va oferi asistenţă medicală, îndrumare spirituală, şedinţe de psihoterapie, kinetoterapie, fizioterapie şi dietoterapie.

Proiectul Nera a obţinut o finanţare de la Uniunea Europeană, în valoare de 70% din totalul costurilor de implementare a proiectului, cu condiţia ca restul de 30% să fie acoperit de Fundaţia „Sfânta Irina”. Banii se strâng destul de greu doar prin donații benevole ale celor cu suflet mare și de la familiile ce au în grijă bolnavi. Ei sunt cei ce cu adevărat înțeleg valoarea unui astfel de așezământ.

Uniunea Europeană este garantul principal al acestui proiect. Dar ar mai fi fost necesar încă un milion de euro pentru completarea finanțării.

Din păcate termenul de finalizare a tot fost amânat din motive obiective, dar și din întârzieri nedorite și neprogramate. Ultimele informații oficiale dădeau ca sigură pornirea activității în primăvara acestui an. Dar nici o noutate despre Clinică.

Despre Fundația „Sfânta Irina”

Fondată în anul 1998 de către un grup de medici (cadre universitare, cercetători, rezidenţi şi specialişti), Fundaţia „Sfânta Irina” are ca scop principal îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care sunt bolnavi de cancer.

Fundaţia „Sfânta Irina” este ca o a doua familie pentru bolnavii de cancer, căci, odată întâlniţi aceşti oameni minunaţi care au fondat-o, speranţa într-un viitor mai bun este redată celor aflaţi în suferinţă.

– Printre obiectivele fundaţiei, se numără:
– Reducerea discriminării la care sunt supuşi bolnavii de cancer aflaţi în stadiile avansate ale bolii;
– Reducerea marginalizării familiilor bolnavilor;
– Degrevarea serviciilor medicale de oncologie.

În 2006, Fundaţia „Sfânta Irina” a construit Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” pentru a ajuta bolnavii de cancer în stadiu avansat, familia acestora şi comunitatea din care fac parte. În cadrul acestui centru se acordă asistenţă medicală, socială, psihologică şi spirituală, atât bolnavilor, cât şi familiilor acestora.

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” este amplasat în oraşul Voluntari, la doar 2 km de Bucureşti şi dispune de 37 de locuri (rezerve cu un pat sau două). În cei 8 ani de funcţionare de până acum, în cadrul clinicii au fost asistaţi aproximativ 2.600 de bolnavi de cancer aflaţi în stadiu avansat.

Pentru a ajuta şi bolnavii de cancer aflaţi în stadiile incipiente ale bolii, Fundaţia „Sfânta Irina” a demarat proiectul de construcţie a Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România.

Dar pentru că la noi trebuie să meargă lucrurile cu frâna de mână trasă se pare că nu se mai găsesc acei bani necesari pentru finalizarea construcției și pentru dotarea saloanelor cu tot ce este necesar.

Dorind să aflăm pentru cititorii noștri mai multe detalii, am încercat să apelăm pe cineva în măsură să dea câteva date mai actuale. Dar nici măcar la numărul de telefon public pe site-ul viitoarei Clinici nu răspunde nimeni.

Așa că este un dat al neputinței noastre de a nu finaliza la timp ceva ce pornit cu atât entuziasm la drum. Sperăm că nu este o nouă lucrare ca acea a Mănăstirii Argeșului ce a avut nevoie de un meșter Manole pentru a isprăvi ceva ceva atât de necesar bolnavilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.