Chirurgia Vasculară este cea mai tânără specialitate chirurgicală din România, ea prinzând contur în urmă cu mai puțin de 20 de ani. Nu e de mirare că, în acest context, ea este mai puțin cunoscută atât de către pacienți, cât și de către lumea medicală.
Apariția Clinicii de Chirurgie Vasculară în Timișoara în urmă cu 11 ani a fost, astfel, un eveniment salutar, menit să satisfacă o necesitate tot mai presantă, aceea a tratamentului bolilor vasculare periferice. Astfel, toți acești ani pacienții cu boală arterială periferică, cu boală carotidiană, pacienții cu anevrisme arteriale sau pacienții cu afecțiuni venoase periferice, toți au beneficiat de un diagnostic precis, urmat de un tratament modern, individualizat, la un nivel profesional înalt. În acest răstimp, activitatea Clinicii a avut un real caracter misionar în domeniu, la tratamentul si educarea pacienților care au trecut pragul Clinicii, asociindu-se promovarea specialității în rândul medicilor, dar și în media sau la nivel populațional.
15.000. Acesta este numărul care definește activitatea Clinicii până în prezent: 15.000 de intervenții chirurgicale, 15.000 de motive pentru a merge mai departe, 15.000 de pași către o viață mai bună. Între acești 15000 de pași, unii pot fi considerați adevărate salturi în chirurgia vasculară timișoreană și nu numai. Pe lângă intervențiile de rutină, în Clinică s-a dezvoltat chirurgia accesului venos pentru tratamentul chimioterapic sau a fistulelor arteriovenoase pentru dializă, dar și tratamentul complex al complicațiilor acestora.
Existența Compartimentului de Microchirurgie în cadrul Clinicii a permis instituirea conceptului de chirurgie vasculoplastică, care presupune asocierea revascularizării periferice cu managementul defectelor de la nivelul membrelor, la care s-a adăugat tratamentul compresiunii nervilor periferici la pacienții cu diabet zaharat.
Cu sprijinul conducerii Spitalului Județean și prin colaborarea nemijlocită a colectivului valoros al Serviciului de Radiologie s-au pus bazele Chirurgiei Endovasculare, demers de mare însemnătate, în condițiile în care în țările vest-europene acest tip de tratament reprezintă actualmente standardul. Prin mijloace minim invazive, Chirurgia Endovasculară completeaza spectrul clasic de intervenții în boala arterială periferică, oferind de multe ori solutii salvatoare la amputatiile de membre, acolo unde chirurgia clasica isi epuizeaza mijloacele.
În plus, în situații de urgență, tromboliza efectuată pe cale endovasculară, care presupune dizovarea cheagurilor chiar acolo unde s-au produs, cu ajutorul unui cateter plasat sub control radiologic, s-a dovedit o tehnica cu rezultate spectaculoase în salvarea membrelor aflate în ischemie acută sau chiar a vietii pacientilor.
Cuvântul de ordine referitor la activitatea chirurgicală în cei 11 ani de existență este EVOLUȚIE, rod al eforturilor constante ale intregului colectiv de medici si asistente. Aceasta evolutie a fost una treptată, în primul an de existență au fost realizate circa 250 de operații, pentru ca anul trecut sa fie făcute peste 2000. Evoluția a fost marcată de unele interventii, care atunci când au fost realizate pentru prima dată au părut spectaculoase, pentru ca astăzi ele să devină operații de rutină, cu un grad ridicat de siguranță pentru pacienti. Sporirea complexității intervențiilor nu ar fi fost însă posibil fără profesionalismul si excepționala contribuție a colegilor anestezisti, colaboratori permanenti ai clinicii, cu atât mai mult cu cât, datorită aterosclerozei, pacienții vasculari sunt cei mai fragili pacienți chirugicali.
Evoluția a caracterizat și relațiile cu colectivele performante de neurologi, nefrologi și diabetologi din Spitalul Judetean, tratamentul modern, multidisciplinar al pacienților vasculari devenind regulă.