În contextul în care industria ospitalității din județ și regiune acuză o perpetuă lipsă a forței de muncă și a personalului specializat, luând în calcul relansarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, cât și efectele pandemiei de Covid-19 asupra industriei, Consiliul Județean și-a propus coagularea eforturilor actorilor principali din domeniul turismului și învățământul preuniversitar și universitar timișean, în vederea implementării de soluții în comun.
În acest sens, la sediul instituției a fost semnată o declarație comună ce prevede, printre altele, susținerea organizării unei campanii pentru evidențierea avantajelor învățământului dual, organizarea unor cursuri sau școli de vară pentru elevi, cu participare unor specialiști din domeniu, sprijinirea înființării de clase cu profil turistic / HoReCa inclusiv în localități precum Făget, Sânnicolaul Mare, Recaș, Buziaș ș.a.
De asemenea, vor fi lansate competiții adresate școlilor sau elevilor de la licee de profil cu teme specifice domeniului turistic, cu scopul de a stimula competitivitatea și dorința de implicare a viitorilor lucrători in domeniul turistic. În plus, va fi realizată o aplicație, o bază de date cu cei interesați, implicați activ în domeniul HoReCa: elevi practicanți, absolvenți, agenți economici, tutori de practică. Această aplicație va putea face posibila o comunicare mai eficienta și rapidă, bună colaborare, organizarea de evenimente, repartizare sarcini, soluționare probleme. Semnatarii declarației își propun de asemenea să lucreze împreună pentru sprijinirea înființării unei școli/campus pentru educație duală.
„Cu toții am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acționăm și să implementăm, în special ținând cont de programul Capitală Europeană a Culturii și de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa. Ne dorim să conturăm echipe de lucru, care să genereze acțiuni imediate și care să producă rezultate până în 2023”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Trebuie menționat că declarația răspunde și obiectivului din Strategia sectorială de dezvoltare turistică a județului Timiș 2018-2028, de creștere cu 10% a personalului angajat în turism în 2025 față de 2018 și creșterea gradului de retenție pe posturi din turism și conexe cu 20% în același interval.
Semnatarii declarației:
– Alexandru Proteasa, vicepreședinte – Consiliul Județean Timiș;
– Delioara Barbu, director – Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș;
– Marin Popescu, inspector școlar general – Inspectoratul Școlar Județean Timiș;
– Petru Ștefea – Universitatea de Vest din Timișoara;
– Larisa Ivașcu – Universitatea Politehnica Timișoara;
– Ioan Brad – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara;
– Corina Macri – Asociația patronală HORETIM;
– Călin Ile – Federația Industriei Hoteliere din România;
– Florina Spălățelu – Colegiul Economic „Francesco Severio Nitti”;
– Ramona Carmen Românescu – Liceul Tehnologic al Industriei Alimentare Timișoara;
– Adina Mioc – Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”;
– Nicoleta Herișeanu – Colegiul Tehnic „Henri Coandă”.