Clădirile istorice din Timișoara, grav afectate de trecerea timpului, intemperii, nepricepere, dar ales de lipsa informării

329

Patrimoniul construit al orașului nostru este, după cum se știe, impresionant. Probabil că se află pe primul loc în țară ca număr, dar și ca importanță. Cu toate că pe ici pe colo s-au făcut demersurile necesare pentru punerea clădirilor istorice în valoare și renovarea corectă a acestora, rezultatele sunt încă modeste. Cele câteva zeci de clădiri reabilitate sunt doar vârful muntelui de gheață scufundat. Veșnica placă zgâriată cu refrenul că nu sunt bani este doar în mică măsură reală. Adevărata problemă este cea a birocrației prost aplicate și a lipsei specialiștilor adevărați.

Specialiștii de la Direcția de Cultură au observat tot mai frecvent un fenomen păgubos. Schimbarea profilului a câte unui spațiu comercial din clădiri istorice se face făra toate avizele legale. Este o adevărată practică cea de a masca vitrina, într-o zi de vineri, iar mai apoi, luni dimineața să fie cu totul alt magazin sau atelier acolo. În locul unui mic magazin cu de toate te trezești cu o covrigărie. Sigur că acele cuptoare nu au aviz. Ridică temperatura și schimbă microclimatul cladirii. Nu există ventilație corespunzătoare. Nici instlațiile igienico-sanitare nu sunt cele potrivite ca număr și funcțiune. Totul se face în disprețul total al legii, dar și al normelor de bună vecinătate. Chiar și Primăria este parțial implicată. Când cineva cere o autorizație de funcționare, nimeni nu spune petentului că are nevoie și de alte avize.

Dezvoltarea rapidă a orașului atrage după sine și schimbări frecvente de funcțiune ale spațiilor comerciale din zona istorică. În ultimii doi ani, mai puțin de 25 la sută dintre aceste schimbări au fost făcute cu acordul Direcției Județene pentru Cultură Timiș (prin documentații depuse de proprietari, autosesizari al DJC Timiș sau ale Poliției). Asta înseamnă că peste 70 la sută dintre aceste spații funcționează ilegal din punct de vedere al intervenției pe monumentele istorice.

„Această situație este generată, în mare parte, de lipsa informării. Cei care fac astfel de modificări nu știu că au nevoie și de un aviz din partea Direcției pentru Cultură. Ca să evităm astfel de situații, am avut o serie de întâlniri de lucru cu responsabilii din Primăria Timișoara, solicitându-le ca, atunci când eliberează autorizațiile necesare unui astfel de demers, să le comunice solicitanților că au nevoie și de un aviz din partea noastră. Din păcate, Primăria Timișoara nu s-a arătat deschisă la un astfel de demers.” – spune Sorin Predescu, director executiv Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

„Intenționăm ca în perioada următoare să demarăm un amplu proces de informare a cetățenilor privitor la avizele necesare pentru intervențiile din și pe clădirile istorice. Nu mai vrem să existe scuza… lipsei de informație. Cetățenii trebuie să știe că există lege și că ea trebuie respectată.”, spune Maria Tîrtea, consilier Patrimoniu Imobil, DJC Timiș.

Tot la capitolul modernizarea urbei, specialiștii DJC Timiș scot în evidență faptul că interesul timișorenilor pentru salvarea patrimoniului imobil este din ce în ce mai mare, iar numărul reparațiilor și restaurărilor imobilelor istorice crește de la un an la altul.

Numărul de proiecte de reabilitare a fațadelor, respectiv avize eliberate de DJC Timiș, a fost în 2014 de 5, în 2015 – 40, 2016 – 89, iar 2017, până în acest moment, am eliberat deja 81 de astfel de avize.

„Observăm că buna intenție a locatarilor există, proiectul și avizul există. Apar însă deficiențe la eliberarea autorizațiilor de construire și la execuție.” – declară Maria Tîrtea, consilier DJC Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.