Ciuhandu rupe tăcerea în „dosarul” asocierii PMT cu Marian Iancu!

2537

Trimis în judecată de către procurorii DNA în dosarul legat de finanțarea din bani publici a Politehnicii Timisoara, patronată de Marian Iancu, fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, a decis să-și exprime tranșant poziția în acest caz.

Ciuhandu a declarat la emisiunea Vocile Banatului de la Digi 24 Timișoara că nu este în niciun caz vinovat în raport cu alegațiile procurorilor  din rechizitoriul dat publicității în cursul zilei de joi. Pentru o mai bună cunoaștere a acestui dosar, finalizat, iată, cu trimiterea în judecată a fostului primar, vreme de patru mandate, al Timișoarei, alături de alte cateva nume grele din fosta administrație a orașului, printre care îi amintim pe viceprimarul Adrian Orza, pe secretarul primăriei, Jean Cojocari, și pe fostul șef al Direcției Patrimoniu, Nicușor Miuț, redăm mai jos o parte din comunicatul DNA :

„În cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al municipiului Timișoara și inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.).

În acest context, edilul, împreună cu inculpații Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria și Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar secretarul Consiliului Local Timișoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma menționată mai sus.

De fapt, prin această conduită nu se urmărea “sprijinirea” activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară, împrejurare dovedită şi de faptul că, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. a intrat în insolvenţă, în lipsa sumelor necesare desfăşurării în continuare a activităţii.

Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar. În același context, inculpații menționați mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realității, legalității și regularității şi au semnat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, un număr de 40 de ordonanțări de plată.

Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.

Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000 și a normelor de aplicare ale acesteia.
Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timișoara, către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), sume acordate cu încălcarea principiului oportunității ce guvernează derularea și funcționarea activităților circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., finanțarea fiind astfel ilegală. Primăria Municipiului Timişoara a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 31.669.417,71 lei”.

În replică la toate aceste acuzații extrem de grave, Gheorghe Ciuhandu se apără, susținând că toate controalele demarate de Curtea de Conturi a României, efectuate de către inspectorii acestei instituții, în intervalul 2008–2012, nu au descoperit niciun fel de ilegalitate și cu atât mai puțin vreun prejudiciu.

„Toată demersurile asocierii dintre Primărie și echipa patronată la acea vreme de Marian Iancu au fost votate de două treimi dintre consilierii locali. Nimeni nu a făcut vreo presiune asupra acestor oameni, aleși din partide diferite, în calitate de consilieri municipali. Pe de altă parte, șefa departamentului juridic din cadrul Curții de Conturi a României, doamna Vedinaș, a precizat negru pe alb în documentele întocmite pe baza verificărilor efectuate de CCR, atât în 2010, cât și în 2012,  că nu a existat niciun prejudiciu pentru Statul Român, de pe urma respectivei asocieri. Așa încât, nu pot sa-mi explic în niciun fel de unde au scos procurorii suma de peste 31 milioane de lei drept prejudiciu”, a mai declarat fostul primar.

Legat de faptul că procurorii îl acuză că a dat aceste sume de bani unei societăți cu datorii imense la stat, susține că nu era treaba lui să urmărească dacă firma lui Iancu era sau nu solventă.

„Noi am susținut o echipă care avea performanțe sportive notabile, la acea vreme, și care atrăgea zeci de mii de oameni în tribune. Legea Sportului permitea la acea vreme o asemenea susținere financiară. În rest, am fost total suprins să vad că în rechizitoriul întocmit de procurori, aceștia opinau că o asemenea susținere financiară nu se justifica. Nu mi se pare în regulă ca un procuror să se substituie unui întreg consiliu local, ales de zeci de mii de oameni, și să decidă în numele acestora ce să facă o comunitate locală cu banii săi. Pentru că atunci, îmi pun întrebarea la ce bun să mai alegem un consiliu local și un primar dacă aceștia nu mai au dreptul să decidă în legătură cu eventualele asocieri cu entități publice și de ce nu, de tip privat”, a conchis Ciuhandu.

El a mai ținut să precizeze că va merge în instanță cu demnitate și dorința certă de a-și demonstra nevinovația și integritatea morală!

1 COMENTARIU

  1. CONTRACT DE ASOCIERE !!! Iancu nu putea sa foloseasca banii pentru ca ,nu erau destui,cheltuielile erau imense,deplasarile afara,salariile cu jucatorii,antrenorii si personal auxsiliar,etc…Tot procesul e un abuz initiat de un si o mitocana,Timisorenii ii stiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.