Mai mulți lideri PNL și PSD recunosc că în spatele negocierilor pentru unificarea datei alegerilor în 2024 se poartă discuții în coaliție pentru un „pachet integrat”. El ar putea include o împărțire a funcțiilor de președinte, premier și cea de primar al Capitalei.
„Toate negocierile trebuie închise până în iunie. Până atunci știm dacă se vor comasa alegerile în 2024, dacă s-a ajuns la un acord între PSD și PNL pentru stabilirea candidaților pentru funcția de premier și candidat la prezidențiale. Discuțiile despre comasare ascund, de fapt, negocierile pentru funcțiile mari”, au declarat surse din coaliție pentru Libertatea.
De ce să faci comasare fără pachetul mare? Credeți că miza este comasarea? Nu, miza este mare, următorii cinci ani de guvernare.
Se invocă războiul Modificarea datei alegerilor ar trebui anunțată cu un an înainte de organizarea scrutinului. Liberalii și social-democrații recunosc că „nu mai au mult timp la dispoziție”, deoarece decizia trebuie luată până la sfârșitul sesiunii legislative din iunie, iar „în toamnă ar fi prea târziu”.
Liderii PSD și PNL anticipează că eventuala comasare a alegerilor va fi contestată la Curtea Constituțională, dar și la Comisia de la Veneția. Pentru a se asigura că există timp, decizia ar trebui luată până la finalul lunii iunie, iar până în toamnă ar putea veni răspunsul la contestații. Neoficial, liderii celor două partide au discutat și cu judecătorii CCR pentru varianta comasării alegerilor.
Marea Coaliție ar avea ca justificare „nevoia de stabilitate în regiune din cauza războiului și eliminarea factorilor extremiști”, adaugă sursele citate.
PNL vrea comasarea localelor cu parlamentarele și Ciucă la Cotroceni
Scenariul comasării alegerilor este insistent împins de PNL, care, prin vocea lui Nicolae Ciucă, Nicolae Bode și Alina Gorghiu, au avansat tema în spațiul public.
Liberalii au lucrat deja la un material juridic. Speră să îi convingă pe social-democrați că nu există probleme de constituționalitate dacă alegerile sunt comasate.
„Există și varianta organizării alegerilor în două zile consecutive.
Prin asta nu vor apărea probleme de organizare, aglomerație și oamenii nu se vor încurca în buletine de vot”, au dezvăluit surse din conducerea PNL pentru Libertatea.
PNL pune pe masa negocierilor cu PSD trei variante de comasare: locale cu parlamentare, parlamentare cu prezidențiale turul 1 sau parlamentare cu prezidențiale turul 2.
„Din calculele noastre pe ultimele trei cicluri de alegeri am văzut că am pierdut de fiecare dată aproape un milion de voturi între locale și parlamentare. Comasarea alegerilor parlamentare cu localele ar rezolva problema de participare, dar și de implicare a liderilor din teritoriu”, au explicat sursele PNL citate.
Gorghiu a recunoscut că există „o analiză” Președinta Senatului, Alina Gorghiu, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că varianta propusă de PNL nu are probleme de constituționalitate.
„Este o legendă faptul că nu există posibilitatea constituțională să comasezi alegerile. Este perfect constituțional scenariul ca aceste alegeri să fie comasate. Doar Parlamentul are legi fixe pentru organizare de alegeri în Constituție.
Ca atare, analiza pe care colegii din PNL, juriști, au făcut-o este una care înlătură această temere auzită în spațiul public că posibilitatea de a comasa alegerile nu este una reală”, a precizat Gorghiu, întrebată de Libertatea despre comasarea alegerilor.
Ea a invocat și un sondaj comandat de PNL și PSD prin care cetățenii doresc comasarea alegerilor „în proporție de 90%”. PSD vrea garanția continuării guvernării cu PNL după 2024 Liderii PSD nu refuză scenariul comasării alegerilor, dar vor să obțină avantaje electorale.
PSD vrea garanția continuării guvernării cu PNL după 2024 Liderii PSD nu refuză scenariul comasării alegerilor, dar vor să obțină avantaje electorale.
„Am discutat în partid despre varianta comasării alegerilor, curentul este pro, dar trebuie să vedem care sunt avantajele concrete”, afirmă un membru din Biroul Permanent Național al PSD.
„Nu vrem să ridicăm scorul PNL în alegeri, fără să existe un acord scris că va continua guvernarea comună după 2024. Care ar fi sensul creșterii PNL în lipsa unui acord clar?”, a mai spus acesta, sub condiția confidențialității.
PSD are altă opinie în privința numărului de zile al scrutinului. „Nici măcar nu este nevoie de două zile pentru alegeri. Alegerile comasate pot să fie constituționale dacă nu se reduce mandatul parlamentarilor. Atât. În rest, mandatele aleșilor locali pot să fie prelungite dacă se modifică legea cu un an înainte. În afară de parlamentari, orice scenariu de comasare e posibil și constituțional. Faci locale cu parlamentare, locale cu prezidențiale, cum vrei și decizi politic”, a declarat un jurist din zona PSD.
O variantă luată în calcul în Kiseleff nr. 10 o reprezintă comasarea alegerilor locale cu prezidențialele, pentru ca aleșii locali ai PSD „să tragă” în campania pentru prima funcție în stat. Decizie trebuie luată însă în coaliție. Evită listele comune, dar vor să se pună de acord pe „țintele mari” Liderii social-democrați recunosc că se negociază un pachet mai complex, care să conțină candidatură comună la prezidențiale, cu tandem de premier, dar și o împărțire a funcțiilor în teritoriu.
„Varianta cu liste comune este cea mai greu de realizat și obținut, va fi multă tensiune în teritoriu. De aceea, dacă se face în iunie 2023, există termen pentru a fi explicată și electoratului, dar și activului de partid. Nu vă gândiți că în partide lumea e fericită cu PNL-PSD pe liste comune. Dar negocierea începe de sus. Dacă Ciucă și Ciolacu se înțeleg cum vor împărți funcția de președinte și premier după 2024, totul continuă apoi spre jos. Negocierea începe de sus în jos, nu de la listele comune”, a subliniat un vicepreședinte PSD.
Marcel Ciolacu a avansat ideea unui candidat comun la prezidențiale cu PNL, dar prim-vicepreședinții PNL au respins ideea ca partidul să nu aibă un candidat pentru Palatul Cotroceni.
Surse din partid dezvăluie că la începutul anului s-a luat în calcul și varianta renunțării la rotativă, dacă se ajunge la un acord în coaliție cu ce se va întâmpla după 2024.
Pronosticul meu e următorul: Ciucă președinte, Ciolacu premier și după 2024, PSD și PNL împreună. Totul scris clar într-un protocol. Un membru al BPN al PNL când a fost întrebat despre acest scenariu: Mai mult, liberalii cred că Marcel Ciolacu își va liniști activul de partid dacă le „oferă guvernarea și după 2023, iar poziția să se va întări ca viitor premier și după alegeri în fața grupării Stănescu-Firea”.
Vor să evacueze primarii USR. Ce se întâmplă cu Firea? O altă miză a unor liste comune PSD-PNL este eliminarea tuturor primarilor USR din marile orașe și nu numai. Votul de la alegerile locale este într-un singur tur. „Primăria Capitalei, sectorul 1, sectorul 2, Timișoara, Alba Iulia, Brașov, Bacău sunt acum ale USR. Candidații comuni de la PSD-PNL, într-un singur tur, câștigă fără probleme. Trebuie doar să fie negocierea politică, iar aici rămâne dilema cu ce se întâmplă la Primăria Capitalei. Firea nu este dorită de PNL pentru Capitală, poate va trebui să facă un pas în spate să lase un candidat comun”, a subliniat un membru al conducerii PSD pentru Libertatea.
Marcel Ciolacu a susținut, în toate declarațiile făcute, că Gabriela Firea este candidatul pentru Primăria Capitalei. Liderul PSD nu a precizat ce s-ar întâmpla în cazul unui candidat comun sprijinit împreună cu PNL. UDMR nu este de acord cu varianta comasării alegerilor. Kelemen Hunor le-a spus colegilor de partid că există decizii ale Curții Constituționale, iar eventuala comasare a alegerilor nu ar avantaja Uniunea, chiar dacă ea are pentru parlamentari prag alternativ, nu cel de 5%.
Sursa: https://www.libertatea.ro