Alegerea primarilor în două tururi, tranşată prin ordonanţă de urgenţă, prin asumarea răspunderii? Premierul Dacian Cioloş nu a dorit o „acţiune în forţă din partea Guvernului” şi, la finalul discuţiilor cu reprezentanții partidelor, a expediat chestiunea în Parlament!
„Nu există o majoritate clară pentru revenirea la două tururi. Nu este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect. Nu pot decât să constat că, cu toată voinţa guvernului de a ajuta, decizia rămâne tot la Parlament”, a afirmat Cioloş.
Premierul a explicat că a constatat că „partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuția privind sistemul electoral și pentru primari, dar și pentru președinții de Consilii Judeţene, însă o majoritate a partidelor preferă ca această discuție să nu aibă loc acum, tocmai pentru a asigura predictibilitate și credibilitate pentru organizarea alegerilor din acest an, însă ar fi dispuse să reia această discuție pentru următoarele alegeri”.
Cioloş este de părere că „dacă într-adevăr există această voinţă în rândul societăţii de a duce la o schimbare şi la evoluţie a modului în care clasa politică funcţionează în România, această exprimare se poate manifesta cel mai bine la vot, prin modul în care electoratul se mobilizează pebntru a vota candidaţii în care au încredere şi pentru a nu-i vota pe candidaţii în care nu au încredere”.
Regrete din partea PNL: constatăm că premierul se derobează de responsabilitatea asumării…
Liberalii s-au simţit lăsaţi de izbelişte, după ce şeful statului declarase, să audă Cioloş, că ideea alegerilor pentru funcţia de primar în două tururi de scrutin este foarte bună! „Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu aşa puţin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare şi, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie”, a afirmat Klaus Iohannis.
„Constatăm că premierul se derobează de responsabilitatea asumării reintroducerii principiului celor două tururi de scrutin în alegerea primarilor și trimite această sarcină Parlamentului. Din acest moment obiectivul prioritar al agendei parlamentare a PNL este promovarea în regim de urgență a acestui proiect pe care l-am depus încă de anul trecut. Din păcate, până acum, această inițiativă a fost blocată de PSD”, a transmis Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.
PSD: nu suntem de acord să apară acest precedent foarte periculos
PSD a anunţat încă de vineri, prin vocea preşedintelui Liviu Dragnea, că împreună cu UNPR, ALDE și UDMR „nu sunt de acord cu modificarea legii alegerile locale, iar în aceste condiții nu știu dacă domnul prim-ministru Dacian Cioloș se mai poate gândi că mai are rost să inițieze, în vreun fel sau altul, ordonanță sau proiect de lege, în condițiile în care o largă majoritate din Parlament nu susține această idee. Poziția noastră a fost, este și rămâne fermă în acest caz, pentru că nu suntem de acord să apară acest precedent foarte periculos”.
Citeşte: Premierul Dacian Cioloş discută astăzi cu partidele despre alegerea primarilor în două tururi