2.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Ciobanii din Caraș – Severin amenință cu proteste de stradă, de amploare, la București…

Scânteia o constituie un comunicat emis zilele trecute de Federația Oierilor de Munte, legat de atitudinea autorităților față de modalitatea de despăgubire a ciobanilor care suferă pierderi din cauza animalelor sălbatice, care îi scoate practic pe oameni în stradă.

Din comunicat reiese că ”în ultimele zile am primit zeci de apeluri de la membri ai federaţiei noastre din judeţele Harghita, Caraş-Severin, Mureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Vâlcea, Braşov etc., prin care suntem anunţaţi de situaţia disperată în care se află fermierii din cauza distrugerilor provocate de atacurile porcilor mistreţi, ale lupilor şi urşilor, atacuri care nu numai că omoară animalele domestice, dar pun într-un real pericol zeci de vieţi omeneşti. Doar din rândul membrilor noştri, am fost informaţi de 29 de atacuri ale urşilor care s-au soldat cu 6 internări în spital şi un decedat, din rândul ciobanilor. De asemenea, în judeţul Braşov au fost semnalate atacuri ale lupilor, numai în zona Săcele răpind 300 de oi în ultimele 7 zile”.

Ciobanii cred că protestul din 15 decembrie 2015 a fost în zadar şi se impune reluarea sa, deoarece până în acest moment nu s-au operat modificări în legea nr. 407/2006 privind Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic cu modificările şi completările ulterioare care să corecteze legislaţia.

Potrivit colegilor de la expressdebanat.ro, ”ciobanii cer Guvernului aprobarea unei Ordonanţe pentru modificarea în regim de urgenţă a legislaţiei în vederea simplificării procedurii de despăgubire asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi, păşunilor, efectivelor de animale domestice şi plata de către gestionarii fondului de vânătoare pe raza căruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalităţi impuse de APIA şi acordării acestora în timp util; inventarierea animalelor pe fiecare fond de vânătoare, habitat, dispunerea măsurilor de eliminare în regim de urgenţă a animalelor găsite în exces şi asigurarea hranei animalelor rămase în habitat; recunoaşterea mistreţilor ca distrugători; respectarea regimului proprietăţii stabilit în Constituţia României; delimitarea fondului cinegetic doar în extravilan şi utilizarea acestuia numai cu acceptul dat la notariat al proprietarului/utilizatorului terenului; introducerea în legislaţie a unor prevederi prin care dacă se constată infirmităţi cauzate de atacuri să se acorde pensie de întreţinere, iar în cazul mortalităţilor, pensii de urmaş de către administratorii fondurilor de vânătoare din zona respectivă.”

Reprezentanții federației precizează că „în caz contrar ne vedem forţaţi să dăm curs numeroaselor solicitări venite din rândul crescătorilor de animale şi să venim la Bucureşti în septembrie, într-un număr mult mai mare decât în decembrie 2015″.

Ciobanii din Caraș-Severin reprezintă o asociație numeroasă şi cu o poziţie importantă în Federaţia Oierilor de Munte din România, care este înfiinţată din 2007 şi are în componenţa sa 102 asociaţii judeţene şi locale membre, din rândul crescătorilor de ovine şi caprine.

Sursa: expressdebanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Elevele unui liceu de prestigiu, hărțuite online mai bine de un an! Agresorul nu se mai duce la școală

Un scandal a avut loc recent la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Un tânăr de 17 ani a folosit un soft AI pentru...

Nou laborator de robotică la Facultatea de Matematică și Informatică

La UVT a fost inaugurat noul Laborator de Robotică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, un spațiu educațional care oferă noi oportunități de...

Citește și :