Ce ar fi putut reprezenta o prea des abordată, cinematografic, temă, care tânjește la impact emoțional, dar cade, până la urmă, în stereotip, surprindea în 2016 pozitiv prin inedit și comic, ambele coordonate de viziunea actorului strălucit și regizorului de origine neozeelandeză Taika Waititi.
„Hunt for the Wilderpeople” este o capodoperă care urmărește un cuplu de construcție haioasă, într-o călătorie care ușor ar fi putut fi amplasată într-un road movie, dar care aici are ca scenă natura maiestuoasă a țării de origine a regizorului. Cinematografia oferă o perspectivă vastă, panoramică asupra neîmblânzitei țări, aceasta fiind mai mult decât o pură amplasare geografică, elementele ei pitorești modificând narațiunea prin elementul surpriză pentru necunoscători, facilitând, în același timp, camuflarea eroilor.
Producția se deschide destul de comun: un băiat orfan — de data aceasta, de origine maori — provoacă tensiune în fiecare familii unde e nevoit să trăiască. Își construiește propria personalitate, bazată pe hip-hop și teribilism. Principalul său inamic este violenta Paula (Rachel House), de la Protecție Copilului, a cărei intenție este mai degrabă îmblânzirea băiatului, decât găsirea unui cămin potrivit pentru el. În momentul în care autoritatea asupra minorului este preluată de un cuplu de fermieri, Bella (Rima Te Wiata) și de soțul acesteia — care mai degrabă acceptă să-și asume această responsibilitate de dragul femeii —, protagonistul Ricky (Julian Dennison) nu le mai respinge afecțiunea descoperind o familie mai rebelă decât el. Intervin însă circumstanțe ghinioniste cărora le cade pradă Bella.
Seriosul Hec (Sam Neill) și total opusul Ricky sunt acum puși pe fugă, iar Protecția Copilului încearcă să recupereze băiatul, care, într-un final, reușește să guste din libertate. Astfel, cuplul dubios, însoțit de câinele Tupac, se izolează în sălbăticie, trăind primitiv și fiind mereu pândiți de pericole. În goana lor, vânatul pentru supraviețuire se transformă în război armat. Ricky și Hec devin personalități mediatizate la nivel national, escapada lor fiind redată de televiziuni și urmărită intens de fani dornici să le ofere o mână de ajutor.
Cu siguranță, relația, la început ostilă, dintre așa-numitul „unchi” și băiatul aparent neînfricat, dar în realitate dornic de afecțiune și protecție trece de la răceală și dezinteres la camaraderie și familiaritate, până în punctul în care mentorul și tutorele este acuzat, din naivitatea băiatului, de agresiune și răpire., căutarea celor doi având acum ca scop capturarea criminalului și salvarea victimei minore.
Bazat pe romanul „Wild pork and watercress”, al lui Barry Crump, „Hunt for the Wilderpeople” conține doza necesară de sentimentalism, prelucrat de comic pentru o digerare cât mai bună, constituind, pe de o parte, o explozie a intelectului creativ al lui Waititi, și, pe de altă parte, o viziune realistă, jucată de caractere puternice, lipsite de exagerare și pline de naturalețe.