Cine vrea desființarea poliției germane! Pe motiv de rasism și alte bizarerii cu cheie

187

Nu există, probabil, om care să nu fi avut de a face, în viața sa, cu poliția. În ce mă privește, o situație mi-a rămas întipărită în minte. Era la sosirea mea ca imigrantă în Germania, în anul 1990. În urma unui accident provocat de altcineva care se afla la volan, mașina mea suferise un accident și fusese tractată la un Autohaus. Patronul acestuia cerea 200 de mărci pentru a o putea ridica de acolo, iar eu nu aveam decât jumătate din bani.

Atunci mi-a sărit în ajutor, acoperind diferența de bani fără vreo pretenție ulterioară, un polițist german. Era unul dintre angajații unei instituții pe care o parte din societate germană mai nou o sfidează și o contestă, iar o jurnalistă din Germania o vrea desființată și aruncată printre gunoaie.

În articolul „All cops are berufsunfähig” (n.t. Toți polițaii sunt incapabili de muncă), cu supratitlul Abschaffung der Polizei (Desființarea poliției), autoarea autoarea editorialului apărut în 15 iunie pe taz.de își varsă umorile pe poliție, aparent într-o satiră, practic într-o propagandă antisistem de prost gust. Hengameh Yaghoobifarah (29 de ani), potrivit prezentării sale pe Tageszeitung online, este specialistă în „queerness, feminism, antirasism, cultură pop si estetică mass-media”.

Yaghoobirafah, în traducere din arabă, înseamnă „vreau să iert”. Tonul articolului denotă însă opusul, poate chiar o ură viscerală față de oamenii de ordine. Locul acestora, în opinia autoarei, ar fi „la depozitul de deșeuri (…) la ghenă, unde sunt cu adevărat înconjurați doar de deșeuri. Cu siguranță că, între cei asemenea lor, ei se vor simți cel mai bine”.

Varianta găsirii unui loc potrivit de muncă pentru polițiști este luata în calcul de autoare, în ipoteza unei societăți capitaliste în care statul e dezamorsat. „Unii oameni visează la un viitor fără forțe de poliție. Au fost discuții despre cum ar arăta și dacă ar putea funcționa acesta, nu doar de la uciderea afro-americanului George Floyd”.

E clar că editorialul vine într-un context internațional, pe care autoarea îl precizează chiar de la început: „De la dizolvarea sa oficială în Minneapolis, până la reforma anunțată la New York: după protestele internaționale Black Lives Matter, poliția trebuie să dea explicații. Și în Germania. O primă consecință este Legea anti-discriminare de stat (LADG), adoptată de Camera Reprezentanților din Berlin”.

Precizăm că această lege, aprobată de Senatul roș-roșu-verde de la Berlin, stipulează că o acuzație de rasism sau discriminare nu trebuie dovedita de reclamant, ci acuzatul, recte statul, trebuie să prezinte dovada inconsistenței acesteia, ca să se disculpe.

Redactorul-șef al taz, Barbara Junge, a anunțat într-un comunicat că ziarul regretă publicarea editorialului, după ce a primit mai multe plângeri, însă a afirmat că acesta era satiric. Remarcăm însă că rubrica la care a fost publicat nu e de satiră, ci din categoria „societate“. Iar plângerile, până la momentul de față, sunt peste 300. Profilul politic al taz este considerat de stânga și stânga-alternativă, ecologist și critic față de sistem.

Povestea întreagă, pe hotnews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.