4.1 C
Timișoara
joi 26 decembrie 2024

Cine va fi președinte, potrivit sondajelor? Persoanele cu cele mai mari șanse de a ocupa cârma României pentru următorii cinci ani și promisiunile electorale făcute în Banat

Cursa electorală pentru președinția României este pe ultima sută de metri. Candidații, din partea USR, AUR, PSD, PNL, dar și independenți, deopotrivă, încearcă să-și câștige cum pot alegătorii, apelând la diverse strategii de promovare. Elena Lasconi, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și George Simion se luptă pentru scaunul de Președinte al României în următorii patru ani, la concurență cu Mircea Geoană, Cristian Diaconescu, Ana Birchall și Călin Georgescu.  În ultimul an s-au văzut atât inițiative de publicitate politică, cât și încercări de defăimare publică. Concurența pentru scaunul României este strânsă și fiecare candidat s-a promovat cum a putut mai bine. Iată ce le-a spus timișorenilor fiecare posibil președinte al României, cu prilejul vizitelor oficiale în Banat. Am decis să expunem ordinea candidaților în funcție de popularitatea din sondaje.

Marcel Ciolacu a fost în Timișoara cu prilejul Galei Excelenței în Afaceri — Topul Firmelor din județul Timiș, un eveniment-simbol al elitei afacerilor timișene. În discursul său, premierul în exercițiu a vorbit despre economia județului Timiș, dar și despre faptul că zona de vest are un mare potențial în ceea ce privește dezvoltarea afacerilor. Marcel Ciolacu a mai declarat că și-ar dori ca Timișul să primească mai mulți bani de la Guvern.

„Vin cu plăcere tot timpul în judeţul Timiş, nu doar pentru că îmi place locul şi îmi plac mult oamenii de aici. Vin şi pentru că este o zonă cu o importanţă strategică pentru economia României. În ultimul an, Guvernul a demarat investiţii mari în această regiune, recunoscând, în sfârşit, contribuţia majoră a judeţului Timiş la bugetul de stat şi dreptul său la dezvoltare. Judeţul Timiş generează 10% din exportul României. Este al doilea judeţ la valoarea exportului şi este al doilea judeţ care generează excedent în balanţa comercială. Am adus investiţii în Timiş pentru că am înţeles că acest judeţ merită şi are nevoie de sprijin pentru a-şi continua creşterea economică. Vă asigur că voi continua să susţin această regiune şi în viitor”, a spus Marcel Ciolacu în cadrul discursului său.

În ceea ce privește sondajele, s-a aflat inițial pe primele locuri pentru un loc în turul II al alegerilor prezidențiale. Potrivit unui sondaj BCS, publicat în 11 noiembrie de Newsweek, 27,1% dintre românii chestionați l-ar acorda votul lui Marcel Ciolacu, urmat de Nicolae Ciucă, 17,7%, și alți candidați, precum Elena Lasconi — 14,3%, George Simion — 11,9%, Mircea Geoană — 7,6%. Sondajul a fost realizat la începutul lunii noiembrie, pe un eșantion de peste 1.100 de persoane.

Nicolae Ciucă a venit și el la Timișoara în cadrul întâlnirii regionale PNL Vest, desfășurată sâmbătă, 16 noiembrie, la Sala „Constantin Jude”. În cadrul discursului său acesta făcut o analiză economică a ultimelor luni, dar a expus și o parte din strategia sa de„atac” în ceea ce privește guvernarea țării.

„Programul prezidențial, România prosperă și sigură, nu poate fi despărțit de cel de guvernare; sunt două fațete ale aceleiași monede, nu putem vorbi de prosperitate fără să vorbim de acele politici liberale. Am demonstrat în cei cinci ani de când PML e la guvernare, atunci când România a avut creștere.

În 2022 a avut loc acea creștere economică,  am avut cea mai mare absorbție de fonduri europene, cea mai mare sumă a investițiilor străine directe. Am avut creștere economică sănătoasă, prima dată când România a avut creștere bazată pe investiții, și nu consum. Azi, dacă ne uităm la cifrele emise în trimestrul III, avem creștere economică zero. Deficitul se duce la 8%, în timpul guvernării noastre, cu războiul din Ucraina, cu inflație, cu problemele din energie, guvernul nostru a reușit să scadă deficitul cu un punct procentual.

Investițiile străine directe la finalul lui august erau 3,5 miliarde euro — comparați-le cu 10 miliarde de euro. Absorbția de fonduri europene — România mai are până în anul 2029, suma care urmează să fie absorbită este de 80 de miliarde de euro. Ca să depășim 90% va trebui o absorbție de 17 miliarde de euro în fiecare an. Deci avem nevoie de modelul liberal, suntem singurii capabili să aducem absorbție de fonduri europene, să câștigăm încrederea investitorilor străini”, a declarat Nicolae Ciucă, candidatul la președinție din partea PNL.

Potrivit unui alt sondaj, realizat de CIRA The Center for International Research and Analyses, publicat de „Evenimentul Zilei.” tot Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt favoriții. În cadrul sondajului însă, următorul în cursă este George Simion, cu procentele care se împart astfel: Marcel Ciolacu (PSD) — 29%, Nicolae Ciucă (PNL) — 19%, George Simion (AUR) — 17 %, Elena Lasconi (USR) — 16%, Mircea Geoană — 9%. Acest sondaj a fost realizat în prima săptămână a lunii noiembrie, pe un eșalon de peste 1.100 de respondenți. Totuși, mai mult de 70% din respondenți au declarat că nu vor merge la vot.

Dacă ceilalți candidați au vizitat recent alegătorii din Timiș, George Simion s-a mulțumit cu o vizită de lucru desfășurată în 24 iulie, în cadrul căreia sute de timișoreni au semnat hârtii pentru apartamentele promise de liderul AUR în cadrul planului său de refacere a României. Planul său include reindustrializarea României și acordarea locuințelor la prețuri ceva mai avantajoase pentru cetățeni.

„Eliminând profiturile imense, de la 50 până la 500%, ale dezvoltatorului imobiliar, eliminând prețul terenului, al infrastructurii și introducerii utilităților, care trebuie făcute de stat, și inclusiv eliminând prețurile pentru plata obținerii autorizațiilor care sunt costuri ascunse, eliminând toate acestea costuri putem ajunge la 500–600 de euro pe metru pătrat desfășurat pentru construcția unui bloc de locuințe. Nu este o schemă FNI sau Caritas, așa cum adversarii noștrii politici au încercat să spună. (…) Dobânzile cămătărești practicate de unele bănci, prețurile mult prea mari pentru marea masă a populației sunt probleme cu care românii se confruntă și pe care noi le abordăm direct și încercăm să propunem o soluție realizabilă. Aștept să văd care este planul PSD-PNL, aștept să văd care sunt soluțiile lor, fiindcă de 34 de ani, în loc să avansăm în unele domenii, se pare că am regresat”, a spus George Simion în timp ce se afla în vizită oficială la Timișoara, orașul în care acum peste 30 de ani s-a strigat „Libertate!” și „Jos comunismul!”.

Un alt sondaj, CURS, îl plasează pe liderul AUR pe al doilea loc, astfel: Marcel Ciolacu (PSD) — 28% dintre intențiile de vot, urmat de George Simion (AUR) și Nicolae Ciucă (PNL) cu 17 procente, și de Elena Lasconi (USR) cu 12%.

Elena Lasconi este singura dintre candidați care se trage dintr-un mic orășel din Banat. Ea a copilărit la Hațeg, a făcut facultatea la Deva, studiind Managementul în Economia Turismului și Comerțului Internațional. Ulterior, a absolvit și Academia de Științe Economice din București. Din 1995 până în 2019 Elena Lasconi a lucrat în presă, la un cunoscut post de televiziune. În 2020 Lasconi a decis să se facă primar, câștigând nu numai un mandat, ci, recent, la alegerile din această vară, pe al doilea.

De curând, Elena Lasconi a avut și ea o vizită de lucru la Timișoara, acolo s-a întâlnit cu alegătorii. Ea și-a expus strategia de guvernare în cadrul discursului său. Elena Lasconi este de părere că România are nevoie de reforme și crede că depolitizarea instituțiilor este o metodă bună împotriva corupției.

„Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău. Mă bucur că sunt la Timișoara. Îmi doresc să facem o reformă profundă în România, pentru că până acum doar am auzit cuvântul reformă. Țin foarte mult și la lupta anticorupție, e foarte multă corupție în toate instituțiile statului. Dacă noi, nu doar cei de la USR, ci toți oamenii de bună-credință, am încerca să depolitizăm instituțiile statului, aceasta nu s-ar întâmpla”, a fost de părere Elena Lasconi în cadrul vizitei din 7 septembrie.

În ceea ce privește strategiile de guvernare ale candidaților știm că „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, iar românii înțeleg deja că promisiunile electorale sunt „apă de ploaie”. Indiferent de promisiunile făcute de candidați, aceștia trebuie să fie atenți pentru că țara noastră se află în deficit bugetar, iar Guvernul a primit o directivă de la UE pentru a reduce cheltuielile din bugetul de stat. Persoana care va ocupa fotoliul de președinte al României va prelua totul cu bune și cu rele, fiind nevoit să-și aleagă pe sprânceană prim-ministrul, care va trebui să fie o persoană pertinentă, capabilă și de încredere. Gestionarea bugetului de stat, investițiile publice în diverse domenii și acordarea beneficiilor financiare pentru români trebuie făcute toate, dar cu înțelepciune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Soborul Maicii Domnului – obiceiuri și tradiții

Pe 26 decembrie, creștinii prăznuiesc Soborul Maicii Domnului, unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc dedicat Fecioarei Maria. Sărbătoarea se referă la...

181 pacienți s-au prezentat în urgență în prima zi de Crăciun la Spitalul Județean Timișoara

În prima zi de Crăciun, Serviciul de Urgență al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara a înregistrat o activitate intensă, specifică sărbătorilor...

Citește și :