Pentru cei mai mulți din oamenii obișnuiți, cuvântul ”psihologie” sună a ceva foarte abstract și exotic. Ultimul psiholog pe care l-a văzut românul obișnuit a fost cu ani în urmă în vreun film american. Sunt acei oameni cu ochelari și pipă (obligatoriu) ce notează ceva într-un carnețel în timp ce stai întins pe o canapea și după o oră de ascultat te ușurează de mulți bani. Sau ăia or fi psihiatri? De fapt care e diferența dintre cele două domenii? Poate doar lipsa celebrei pipe?
Tocmai pentru a ieși din aceste nedumeriri firești pentru unii, Facultatea de Sociologie și Psihologie – Departamentul de Psihologie al Universității de Vest – dorește să împământenească un șir de dezbateri dedicate în primul rând studenților de la diverse facultăți, dar și publicului larg. Se vrea o permanentizare a întâlnirilor astfel ca oricine să știe că „dacă e marți, e psihologie”. Se vor aborda teme din cele mai variate ce din start vor să scoată psihologia din conul de umbră în care se află. Toți ar trebui să știe că nu este nici exotică și nici un fel de știință a exorcizării unora ce sunt în mod fals numiți „nebuni”.
Prima întâlnire de marți a avut loc în seara de 26 februarie și a încercat să răspundă la o întrebare doar în aparență simplă „Cine sunt psihopații din viața noastră?”
„Problema este că ei umblă liberi printre noi. Au succes în cariera lor. Și unii ajung să conducă pe alții. Ne fascinează. Ne intrigă. Purtarea lor este magnetică și provocatoare. Ne place pentru că ne scoate din monotonia normalității…Vorbim în șoaptă de cât de narcisist este câte unul. Sau ce minciuni spune un coleg fără nici o tresărire…” a fost prezentat pe scurt psihopatul „model”.
Totul a început cu glume și aplauze ca la un show american bine gradat. De la glume simple, până la chestii foarte serioase, au fost abordate chestiuni ce păreau tabu.
Tulburările de personalitate ce erau până nu demult considerate a fi doar zece și bine definite se pare că sunt de fapt peste 25 și numărul lor ar putea crește. Nici definirea lor nu mai este atât de simplă.
Invitații serii au fost universitarii dr. Florin Alin Sava și dr. Mugur Ciumăgeanu ce s-au întrecut în explicații docte, dar și în momente pline de tâlc și haz. Moderatorul evenimentului a fost dr. Andrei Rusu.
Totul a fost tradus în elemente ușor de înțeles chiar și de profanii din afara domeniului și cu exemplificări concrete. Unul dintre vorbitori a explicat tipul de „tăntălău” acceptând că și el ar avea (ori a avut) astfel de elemente în comportament.
La finalul dezbaterii totul era extrem de clar. Un singur mister a rămas în picioare. Cine sunt de fapt psihopații din viața noastră!?