Școala a început doar de o săptămână, dar în multe unități de învățământ deja s-a schimbat scenariul inițial. Acolo unde au apărut cazuri de coronavirus, scenariul galben a devenit roșu, adică elevii trebuie să învețe exclusiv online. Părinții celor care nu au împlinit încă 12 ani pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă, ca să-și supravegheze copiii. Însă nu este valabil pentru toți părinții, a explicat la Digi24 consultantul economic Adrian Bența.
„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a arătat Adrian Bența.
„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior poate să solicite decontarea acestei sume. Indemnizația este impozabilă, adică se datorează pentru salariații obișnuiți un impozit de 10 la sută, contribuția de 25 la sută la pensii, contribuția de 10 la sută la sănătate. Rămâi cu puțini bani, dar mai sunt sectoare de activitate, de exemplu în construcții sau în IT, unde nu se datorează toate aceste contribuții. Dar este bine că se poate deconta această sumă. Însă, deocamdată, prima dată o suportă angajatorul”, a explicat Adrian Bența.
Categoriile de angajați care NU au dreptul la zile libere sunt salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical. Aceștia vor primi un spor la salariu – suma care li s-ar fi cuvenit dacă rămâneau acasă prin zile libere plătite.
Indemnizația se acordă doar condiționat, doar unul dintre părinți are dreptul să primească aceste zile libere plătite, nu ambii.
Celălalt părinte trebuie să fie activ – fie salariat în câmpul muncii, fie un PFA activ. Dacă unul dintre soți este în concediu de creștere a copilului, de exemplu, ceălălalt nu poate solicita zile libere plătite, a precizat Adrian Bența.
Când persoanele fizice solicită aceste drepturi, dau o declarație pe propria răspundere că se încadrează în prevederile legii, sub sancțiunea falsului în declarații, că sunt singurul părinte care beneficiază de aceste drepturi. Aceste documente se depun la angajator împreună cu o copie a certificatului de naștere a copilului.
sursa – digi24.ro