13.1 C
Timișoara
duminică 26 ianuarie 2025

Cine e responsabil pentru mizeria de pe străzile din Timișoara? „Și unde să arunc, dacă nu găsesc un coș gunoi câțiva kilometri?” FOTO-VIDEO

Primăria e responsabilă pentru halul în care au ajuns să arate străzile Timișoarei, susțin mai toți cei cu care am discutat pe tema mizeriei de pe străzile orașului.

Încă ne lăudăm cu titlul de fostă Capitală Culturală Europeană, dar despre deșeurile regăsite pe mai toate străzile orașului, oare și cu asta avem a ne lăuda?

„Toți suntem vinovați, începând de la cei care ne conduc până la fiecare cetățean când iese din casă și ajunge înapoi. Trebuie să avem mai multă inițiativă. În momentul când vezi pe cineva care murdărește orașul, deși rareori ai ocazia să-l vezi, darămite să-i mai atragem și atenția, fie copil, fie adult, vârstnic, ar trebui să reacționăm. Că trăim cu ideea că dacă zicem ceva putem să fim admonestați sau chiar mai rău…

Sunt persoane care nici măcar deșeurile menajere nu și le sortează. Multe ar fi de zis și cu textilele. Și cu obiectele din bucătărie, menaj, cratițe. Să se pună la dispoziție tot ceea ce trebuie ca măcar cine vrea să poată să facă totuși curățenie în oraș. Să-i atragă și pe ceilalți”, ne-a destăinuit o trecătoare din Piața Mocioni, fostă Sinaia.

Am mers să vedem cum arată multe dintre cartierele Timișoarei, cum ar fi Fabricul, cu Piața Traian, Iosefinul și alte cartiere. Am găsit mizerie cam peste tot, începând de la pet-uri și mucuri de țigară aruncate pe jos, până la saci de gunoi care zăceau în locuri unde nu-și aveau rostul. Cartoane, cutii, ambalaje de mâncare pare că nu lipsesc de prin fața multor magazine, farmacii. Am filmat sticle goale sau sparte prin fața multor baruri sau a locurilor unde sunt amplasate „jocurile de noroc”.

Să nu vorbim despre cerșetorii care, de la o zi la alta, se înmulțesc și nimeni nu face nimic pentru remedierea acestor situații și drame, ce devin obișnuință și un lucru perfect normal pentru urbea de pe Bega.

Orașul arată mai degrabă dezolant în unele zone, încât îți vine să plângi când vezi câte mizerii pot lăsa oamenii în jurul lor.

Nu numai că am văzut starea deplorabilă din spatele frumuseții reale a Timișoarei, dar am stat de vorbă și cu trecătorii, cu localnicii, chiar și cu destui turiști. Unii spun că primăria e de vină că nu își face treaba cum ar trebui sau dau vina pe cei de la Poliția Locală, care „doar se plimbă cu mașinile și nu dă amenzi nimănui”, iar alții sunt de părere că fiecare ar trebui să strângă gunoaiele și să atragă atenția celor care aruncă deșeuri pe străzi, trotuare etc.

„La periferie nu se vede deloc curățenia, plus că ne mințim de 35 de ani…. Un lucru nu s-a făcut bine. Păcat”, ne-a declarat un trecător aflat în centrul Timișoarei.

„Indiferent că oamenii care aruncă gunoaie pe străzi sunt primii vinovați, totuși autoritățile locale ar trebui să-și facă treaba, mai ales că zona asta este importantă, după părerea mea. Eu vin în fiecare wekend aici și mereu e la fel — mizerie”, e categoric un cetățean din Iosefin.

„În primul rând oamenii sunt de vină, că dacă ar fi mai cu bun-simț ar arunca gunoiul în coșuri. Iar autoritățile locale să-i pună la muncă pe cei pe care-i plătesc. Uitați astea, sunt mizerii de prin coșurile de gunoi pentru că vin cei care scormonesc în tomberoane. E foarte mare mizeria pe care o lasă pe străzi, e dezgustător, ar trebui și zona asta să se mențină curată pentru că este aproape centrală. Mă gândesc, nu e normal ca doar acolo, în buricul târgului, să fie curat, nu?”, ne-a spus o trecătoare din zona Iosefin, foarte dornică să vorbească cu noi despre acest subiect.

„Dacă am cumpăra o cafea de exemplu, suntem nevoiți, în anumite cartiere, să mergem un kilometru sau doi pe jos și tot nu găsim unde să aruncăm cartonul. De aceea mi se întâmplă să mai arunc pe stradă, ce-i drept. Dar, de exemplu, uite, pe aici sunt coșuri, ai unde să arunci gunoiul. Eu aș da amenzi serioase dacă aș fi găsi oameni care aruncă pe jos diverse obiecte, deși au coșuri de gunoi prin preajmă. Dar nu văd pe aici niciodată Poliția Locală, care ar trebui să-și facă treaba, să dea amenzi celor care murdăresc orașul, nu să se plimbe cu mașinile, că asta face toată ziua” a mai completat un timișorean, total nemulțumit de atitudinea autorităților locale în cartierul Iosefin.

„Cred că, înainte de toate, noi suntem de vină. Mai cred că voi, presa, încercați să dați vina pe primărie, dar noi suntem vinovați, în primul rând, individual, abia apoi oamenii care sunt plătiți să aplice sancțiuni. Legat de schimbările pe care urmează să le facă primarul, că am citit despre asta, pot spune că dacă o să fie angajări fictive sau pe pile la noua societate locală de salubritate, așa cum sunt, de obicei, în România, nu o să se schimbe nimic. Numai dacă o să fie trași la răspundere pentru chestiile pe care nu le fac cum trebuie, atunci o să se schimbe ceva. Acum depinde și de cine o să conducă operațiunea respectivă, primăria sau o firmă de curățenie, ca până acum. O să vedem”, a tras un semnal de alarmă un tânăr din Piața Mocioni.

Prietenul tânărului, aflat în apropiere, a ținut să întărească poziția amicului său:

„Sunt de aceeași părere cu el, anume că noi suntem de vină pentru cum arată orașul, și consider că avem cu toții datoria să strângem după noi, astfel încât să păstrăm orașul curat. La fel de adevărat e că ar trebui să fie mai responsabili și oamenii care sunt plătiți pentru a asigura curățenia în cartiere.

Primarul Timișoarei Dominic Fritz s-a arătat nemulțumit de aspectul orașului într-o postare pe pagina sa de socializare, exprimându-și dorința de a readuce serviciul de salubrizare la municipalitate:

„Operatorul privat care a câștigat licitația în 2019 ori nu poate, ori nu vrea. De asta am decis să preluăm serviciul de salubrizare în regie proprie, așa cum a mai fost (din 1911, să fiu exact). Ce înseamnă asta? Voi propune Consiliului Local ca SDM, compania municipală, să înființeze o firmă proprie, care să se ocupe de curățenia în oraș. Vor începe de la jumătatea lui martie, când expiră contractul cu actualul operator. Până atunci vor avea timp să se organizeze și să doteze echipele care vor avea grijă ca Timișoara să fie curată pe bune”, a scris Dominic Fritz pe pagina sa de Facebook.

În concluzie, așteptăm și noi, „pe bune”, ca măcar din primăvară încolo să înceapă curățarea străzilor din oraș, cum la fel, tot „pe bune”, ar trebui să avem mai multă grijă, cu toții, de acest aspect.

Timișoara, noi toți te dorim cât mai curată și cât mai frumoasă! Exact așa ne-a declarat și un bucureștean venit în vizită pe la noi, care s-a arătat extrem de nemulțumit de aspectul orașului, inclusiv în perimetrul central:

„Cum să arate astfel orașul unde a început Revoluția din 1989? Mai ales aici, în punctul zero al Timișoarei?!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Tânăr de 25 de ani, inconștient, în urma unui accident cu ATV-ul

Doi tineri au făcut accident cu ATV-ul în localitatea Murani. Un tânăr de 25 de ani, alături de o altă tânără, de 22 de...

Număr record de excursioniști blocați în munți! Mulți au ajuns la spital

Un record nu foarte fericit! Dispeceratul Național Salvamont a primit, în toată țara, în ultimele 24 de ore, 187 de apeluri de la excursioniști...

Citește și :