Se pare că sportul încă atrage tinerele generații. Chiar dacă majoritatea preferă comoditatea din fața televizorului sau a calculatorului, sunt și din cei ce preferă să fugărească mingea pe un teren amenajat. Atunci când o fac în cadru organizat este și mai bine, că poate îi observă cineva și ajung să facă o carieră din bătutul mingii.
Un vechi și entuziast dascăl de fotbal a renunțat la a antrena fotbaliștii consacrați de la echipe din diverse campionate. Cristian Moraru se ocupă de mai mulți ani de descoperirea celor mai mici și talentați copilași ce au abia câțiva anișori și pe care, mai apoi, cu multă răbdare, îi învață tot ce e nevoie pentru un sportiv. Îmbină multă joacă cu elemente tehnice, iar mai apoi cu jocul propriu zis de fotbal. Se face totul adaptat pentru vârstele fragede ale preșcolarilor. Nu se joacă deloc haotic după cum ar vrea fiecare. Jocul se întrerupe de mai multe ori și se repetă câte un element până iese totul impecabil. Pe antrenorul Moraru îl ajută mult ce a învățat în mai multe stagii de lucru la marile centre de copii ale cluburilor din străinătate.
De trei ori pe săptămână, la orele serii, sala de sport a școlii din Chișoda se umple de strigăte de bucurie, de chicoteli și chiar râsete. Copiii lovesc mingea ca cei mari, cu toate că au între patru și șase ani. Majoritatea au deja doi ani vechime de când vin la antrenamente.
„Sper să-i vedem peste ani acolo unde trebuie, la echipe mari din țară din prima ligă sau de ce nu, afară, ăsta e scopul. Am fost la un turneu la Arad și la unul la București. Ambele turnee le-am câștigat pe locul întâi pentru generația lor. Copiii au jucat frumos. Mie mi-au plăcut. Dar nu prea pot să-i laud numai eu. Ei sunt generația 2011 și se pregătesc de doi ani și jumătate. Am 18 elevi în total, dar în viitor vreau să-i separ în două grupe de câte 12 copii. Altfel e greu de lucrat cu atât de mulți deodată. De pe 15 ianuarie reîncepem antrenamentele, iar în februarie urmează un turneu, probabil la Brașov. Vrem să participăm deoarece acolo vin echipe foarte puternice. Trebuie să ne măsurăm cu cei puternici, altfel degeaba tot efortul.”, povestește antrenorul Cristian Moraru.
Dar surprizele nu se opresc aici. Prin multe stăruințe și ca urmare a muncii asidue cu grupe de copii, au fost observați de cei de la marile cluburi. Cine nu a auzit de clubul Valencia? Acum există un pui al celebrului club și în România de care se ocupă însuși celebrul ei fost jucător, Miodrag Belodedici ce este președinte onorific. Activitatea se desfășoară în București și Timișoara. În cel mai scurt timp vor veni oficialii din Spania să vadă cum merg lucrurile și ce nevoi au copii care visează să devină fotbaliști. În primăvară va avea loc și deschiderea oficială a activității. Se speră multe de la acestă colaborare. Și dacă e să luam în seamă faima Valenciei, precis se vor implica serios și vor ajuta filiala lor de la noi din țară.
„Pe partea administrativă vom fi plăcut surprinși în Timișoara. Este un proiect în derulare. Va cuprinde trei baze sportive cu un centru de evaluare sportivă și mult mai mult decât atât. Începem o colaborare cu un club din Spania. Ei au deja un centru în București, iar acum facem toate demersurile și pentru a avea și aici la noi așa ceva. Avem oameni de sport alături de noi. Avem și un impresar austriac foarte serios. Sunt mult mai mulți în acest proiect, dar încă nu s-a semnat acordul. Mai vorbim de amănunte atunci. În aprilie vom avea deschiderea oficială. Va veni și un coordonator spaniol să prezinte câteva lecții de antrenamente. Tot cu acest prilej vom avea și un turneu de deschidere. Dar cel mai mult ne dorim acel centru de evaluare sportivă care va include tot, de la psiholog, kinetoterapeut, până la recuperare sportivă. Adică un copil va face 11 teste și ne lămurim unde suntem cu pregătirea și posibilitățile lui. Asta pe lângă academia de pregătire. Aici va colabora chiar și un fost olimpic, dar încă nu vreau să spun un nume până nu e totul rezolvat.”, declară foarte optimist, Cristian Moraru.
Câțiva din tinerii sportivi au dat „declarații”:
Reporter: ,,-Patrick, ai jucat grozav la Arad. Câte goluri ai dat?”
Jucător: ,,-Nu mai știu, vreo patru sau trei! Nu mai țin minte. A fost fain. Am avut vreo patru meciuri. Și la București am jucat bine. Am marcat și acolo.”, a spus micul fotbalist.