Judeţul Timiş are brevetate doar cinci produse alimentare tradiţionale, cu toate că numărul celor care produc în gospodăriile proprii astfel de alimente este mult mai mare.
La produse agroalimentare tradiţionale brevetate județul nu stă foarte bine. Sunt trei persoane pe lactate-brânzeturi de oaie şi doi pe pâine, care au şi ”cozonacul de Moşniţa” aste deși Timișul are zeci de producători care şi-au manifestat intenţia de obţinere a mărcii de produs tradiţional, dar nu şi-au finalizat dosarul.
Directorul Direcţiei Agricole Timiş susţine că pe conserve din legume-fructe nu sunt dosare depuse, dar sunt foarte mulţi agricultori timişeni care au marca de produse bio pe legume, fructe şi cereale.
Pentru a fi considerat produs tradiţional, este necesară o capacitate de producţie care, pe o perioadă de 365 de zile, să dea 150 de kilograme/produs, dar nu mai mult de 400 de kilograme de produse/zi. Tradiţional este tot ceea ce e făcut în casă, după modelul cum au făcut bunicii şi străbunicii, în gospodărie.
În judeţul Timiş, au existat înainte de noile cerinţe de atestare a produsului tradiţional un număr de 46 de producători şi 120 de produse tradiţionale atestate: mai multe soiuri de miere (de salcâm, de tei, de brad, polifloră etc), pâine şi mai multe tipuri de produse de patiserie, brânzeturi (în special de oaie – caş, telemea, burduf), produse de carne, din legume-fructe, peşte, ulei, băuturi alcoolice şi nealcoolice.