0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Cinci din cei zece copii ai unei familii din vestul țării au fost victime în accidente rutiere grave (FOTO)

DRAMĂ MULTIPLICATĂ. Pe 28 iulie, în timp ce mergeau liniştite pe trotuarul din faţa sediului Poliţiei Rutiere Bihor, cele patru surori – Ligia (8 ani), Larisa (13 ani), Denisa (14 ani) şi Cosmina (21 de ani) -, în fotografii de la stânga la dreapta, au fost spulberate de o maşină cu număr străin, condusă nebuneşte de un etnic rom de 20 de ani, care anul trecut a mai avut permisul suspendat tot din pricina vitezei. O tragedie cu repetiţie pentru părinţi, după ce în toamna anului trecut fiul lor, Alex (ultimul din dreapta), a fost victima unui accident care l-a lăsat în stare vegetativă…

În mai puţin de un an, jumătate dintre copiii familiei Toma din Sălard au fost victimele unor dramatice accidente rutiere! Primul răpus sub roţile unei maşini a fost Alex, un copilaş de numai 10 ani, care de aproape un an zace inert, abia scos din comă. O coincidenţă macabră a făcut ca vara aceasta patru dintre surorile lui să devină şi ele victime, tot ale unui accident, fiind lovite din plin de un şofer iresponsabil.

Alergând între spitale, părinţii încă nu au apucat să cugete asupra nenorocirii care s-a abătut asupra familiei lor. „Nu pot să mă gândesc la asta, ci doar să mă rog lui Dumnezeu”, zice capul familiei, Sorin Toma. Drama acestor oameni i-a mişcat pe numeroşi bihoreni care în ultima săptămână le-au sărit în ajutor, donându-le bani şi încurajându-i să spere că, într-o zi, vor sta din nou bucuroşi la masă, cu toţi cei zece copii…

Din tabără în spitale

Ziua de 28 iulie părea una obişnuită pentru familia Toma. Tatăl, Sorin, a mers la muncă, în atelierele Faist Mekatronic, unde lucrează de câţiva ani, iar soţia sa, Marta, a rămas acasă, la Sălard, aşteptându-şi cele patru fete pe care le trimisese într-o tabără creştină în judeţul Cluj.

Sorin Toma, tatăl copiilor răniţi în accidenteDar n-au mai ajuns. „Pe la 12 şi ceva m-a sunat băiatul mai mare, Mirel. Mi-a zis: «Hai iute la spital, că le-o lovit un nebun pe fete»”, povesteşte Sorin Toma (foto). Vestea i-a tăiat răsuflarea. Când a ajuns la Spitalul Judeţean, a simţit că se prăbuşeşte cerul peste el: fetiţele sale zăceau, fiecare, pe câte un pat de spital!

Cu puţin înainte, Ligia (8 ani), Larisa (13 ani), Denisa (14 ani) şi Cosmina (21 de ani) mergeau pe trotuarul din faţa sediului Poliţiei Rutiere Bihor, pe Calea Clujului, spre staţia de autobuz, unde urmau să-şi aştepte fratele, pe Mirel. „Noi atunci ne-am întors din Cluj, unde am fost într-o tabără. Ne-a lăsat microbuzul în centru şi în staţie trebuia să-l aşteptăm pe Mirel, care să ne ducă acasă, la Sălard, cu maşina lui”, povesteşte Denisa (foto).

Denisa Toma, victima accident rutierFata îşi stăpâneşte emoţiile mai ceva ca un om mare. E singura care poate relata ce s-a întâmplat atunci, ea scăpând cu rănile cele mai puţin grave. „Mergeam pe trotuar, eu puţin mai în spate decât celelalte trei. Dintr-o dată, o venit maşina aia şi ne-o lovit”, spune adolescenta. Privirea i se mută apoi în depărtare, de parcă vrea să alunge imaginea rămasă pe retină…

Cu trupurile frânte

Maşina care a intrat în ele, un Ford Galaxy cu numere poloneze, era condusă în vitează de un orădean de 20 de ani, de etnie romă. Fără să ţină cont că şoseaua era umedă, şoferul a călcat pedala de acceleraţie mult prea tare. Deplasându-se dinspre Piaţa Emanuil Gojdu spre Calea Clujului, în dreptul Poliţiei Rutiere a derapat şi a pierdut controlul maşinii, doborându-le pe cele patru surori ca pe nişte popice. S-a oprit, apoi, câţiva metri mai departe, în parcare.

Impactul a fost atât de puternic încât Ligia şi Cosmina au fost târâte sub maşină, de unde le-au scos salvatorii din echipele de descarcerare ale ISU Crişana. Larisa zăcea inconştientă, într-o baltă de sânge, pe trotuar, după ce roţile maşinii trecuseră peste ea. Doar Denisa s-a ridicat singură de pe jos şi, în hohote de plâns, şi-a sunat fratele.

Cele patru fete au fost duse de urgenţă la Spitalul Judeţean, de unde Larisa şi Ligia au fost transportate la Timişoara, cu un elicopter SMURD. Mezina suferise o lovitură puternică la cap şi avea oasele bazinului fracturate, iar Larisei i-a fost retezată gamba piciorului stâng. Medicii timişoreni au încercat reimplantarea, dar fără succes, aşa că au fost nevoiţi să-i facă o amputare, mai jos de genunchi.

Cosmina a rămas la Oradea, la Terapie Intensivă, cu un traumatism cranian grav şi cu cinci coaste rupte. Bandajată pe mâini şi picioare, Denisa a fost externată, însă, în aceeaşi zi.

Nici mort, nici viu

Din acea zi dramatică, tatăl fetelor aleargă întruna între spitalele din Timişoara şi din Oradea. De o săptămână, aproape că n-a mai pus pleoapă pe pleoapă, dar totuşi e recunoscător. „Mulţumesc lui Dumnezeu că trăiesc toate patru”, spune bărbatul de 48 de ani, credincios penticostal.

Soţia sa, însă, abia mai găseşte putere să stea în picioare. Pensionară de boală de zece ani, după o depresie severă, femeia e mai lipsită de vlagă decât oricând, mai cu seamă că de aproape un an are acasă un alt copil bolnav, victimă tot a unui accident rutier.

Alex Toma, victimă accident rutier BihorPe 1 septembrie 2017, Alex (foto), care între timp a împlinit 10 ani, a zbughit-o neatent pe o şosea din apropierea casei. O maşină l-a lovit din plin, iar micuţul a fost rănit extrem de grav. O parte din oasele craniului i-au fost sfărâmate, iar de atunci a rămas în stare vegetativă. „Nici mort, dar nici viu”, descrie tatăl băiatului.

Cosmina nu mai vine

Copilul deschide ochii, dar nu se mişcă, nu vorbeşte şi e hrănit printr-un tub, în ciuda numeroaselor eforturi ale medicilor de a-l vindeca. De altfel, în februarie, cazul său a fost intens mediatizat, după ce medicii Spitalului Municipal din Oradea au decis să-l externeze, fiindcă nu mai puteau să-l ajute, iar băiatul a fost transferat la Bucureşti, unde a fost reoperat, dar tot fără a-i îmbunătăţi starea.

„N-o să mă dau bătut, lupt pentru toţi. Cu Alex suntem programaţi la mai mulţi medici în perioada următoare. Şi cu fetele vom face tot ce e nevoie ca să fie bine”, zice tatăl copiilor. Bărbatul e convins că şi Alex, aşa cum e, a simţit noua tragedie care s-a abătut asupra familiei: de 11 luni, aproape în fiecare zi îl hrănea Cosmina. Iar de mai bine o săptămână, Cosmina nu mai vine…

Surori Sălard, victime accident Calea Clujului Oradea

Începător vitezoman

Ca în atâtea alte cazuri, tânărul vinovat de suferinţa celor patru surori este un recidivist. Şi-a luat permisul de conducere în februarie anul trecut, la Oradea, iar în scurt timp a şi rămas fără el. Poliţiştii i l-au suspendat pe o lună pentru exces de viteză, ceea ce, după cum se vede, nu l-a lecuit. Acum, e cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi poate chiar să facă închisoare. Spre norocul lui, nu era băut când a provocat accidentul, iar maşina pe care o conducea avea actele în regulă.

„M-a sunat duminica, a doua zi după accident, mi-a zis că îi pare foarte rău şi că ar vrea să vină la spital sau la noi acasă, cu bani. I-am spus să nu vină, că n-are pentru ce. Nu vreau nimic de la el, doar să plătească aşa cum zice legea”, spune tatăl fetelor.

Bărbatul n-a cerut nimic, chiar dacă familia sa e departe de a trăi în bunăstare. Şase din cei 10 copii încă locuiesc cu părinţii, doi sunt la muncă în străinătate, iar alţi doi căsătoriţi, la casele lor. Cinci dintre copii încă sunt elevi, mezina, Diana, având doar 6 ani. „Cât timp pot să lucrez, nu ne plângem de nimic”, zice Sorin.

Recunoaşte însă că în vacanţe copiii lucrează pe la vecini, săpând prin grădină sau culegând fructe. „I-am învăţat că numai prin muncă pot obţine ce au nevoie. Dar cu banii pe care i-au primit şi-au cumpărat ce au vrut ei, pantofii sau hainele care le-au plăcut. Sunt mândru de familia mea”, povesteşte bărbatul.

Va umbla din nou!

Impresionaţi de drama familiei Toma, mai mulţi bihoreni au încercat să fie de ajutor, oferind bani. De asemenea, o avocată din Oradea, care preferă anonimatul, va apăra pro bono interesele celor patru victime în procesul ce va fi intentat şoferului. „Le mulţumim tuturor. Este destul şi dacă oamenii se roagă pentru noi”, răspunde, modest, capul familiei.

Sorin se ţine tare, dar numai el ştie cât de sfâşiată îi este inima gândindu-se că Larisa, fata de 13 ani, nu va mai putea merge niciodată pe picioarele ei. Deocamdată, adolescenta încă nici nu ştie că gamba i-a fost amputată şi crede că piciorul îi este doar rupt. „Medicii mi-au zis să nu-i spun nimic, pentru că va discuta prima dată cu ea un psiholog”, explică tatăl.

Jaco Du Plessis, directorul centrului de ortezare Teranova OradeaUn ajutor a oferit şi directorul Centrului de ortezare şi protezare Theranova, Jaco du Plessis (foto), şi sponsorul Centrului, firma Kifra, care va suporta costul protezării necesare pentru ca Larisa să poată umbla din nou. „Avem pacienţi cu amputaţie de gambă care fac chiar escaladă sau merg cu bicicleta. Şi Larisa va fi la fel”, e convins Jaco.

Din păcate, totuşi, oricât de buni ar fi oamenii din jur, familia Toma nu va putea uita niciodată drama suferită. Atât de nedreaptă şi atât de dureroasă…


OAMENI PENTRU OAMENI
Cine vrea, să ajute

Nagy Miklos, primar SălardNenorocirea prin care trece familia Toma nu i-a lăsat indiferenţi nici pe aleşii comunei Sălard. „Am discutat situaţia în şedinţa de Consiliu Local şi am decis că vom ajuta familia de îndată ce vom afla ce le trebuie mai urgent”, spune primarul Nagy Miklos (foto). Edilul e profund marcat de drama consătenilor. „Nimeni n-ar trebui să păţească o asemenea catastrofă, cu atât mai puţin nişte oameni buni şi muncitori cum sunt ei”.

Consătenii din Sălard au început şi ei să strângă bani pentru familia Toma, într-o urnă anume amplasată într-una din farmaciile din localitate.

Bihorenii care doresc să ajute pot face la rându-le donaţii într-unul din cele două conturi deschise pe numele lui Alex TomaRO83BTRLEURCRT0428228401 (euro) şi RO36BTRLRONCRT0428228401 (lei).

Sursă: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :