Chirurgi timişoreni merg în Germania şi Olanda pentru a învăţa tehnici moderne cu ajutorul cărora să reducă numărul de amputaţii. Cum operează în prezent?

186
chirurgie endovasculara

Trei medici chirurgi de la Spitalul Judeţean Timişoara vor pleca în Germania şi Olanda, în perioada următoare, pentru a învăţa tehnici moderne de a opera. Totul cu scopul reducerii numărului de amputaţii. Concret, chirurgii din capitala Banatului vor învăţa de la medicii din Occident metode endovasculare de tratament, care vor reprezenta, în viitorul apropiat, tehnicile preferate în tratamentul bolii arteriale periferice. De asemenea, şi medici tineri, în special rezidenţi, vor veni la Timişoara, dar nu pentru a învăţa ceva, ci pentru a vedea cum operează românii cu metode care nu se mai folosesc demult în ţările lor.

Acţiunile au loc în cadrul unui proiect Erasmus+ intitulat „Oportunităţi pentru dezvoltarea profesională în boala vasculară”, finanţat cu 139.000 euro, câştigat de Societatea Română de Chirurgie Vasculară. Proiectul are o durată de doi ani.

„Chirurgia vasculară s-a schimbat fundamental în ultimii 15 ani, în sensul că modul de a trata pacienţii trece de la cel tradiţional, în care chirurgul ia bisturiul, taie, deschide ţesuturile şi repară vasele la vedere la tehnica endovasculară. Adică, printr-o puncţie, cu ajutorul unor tuburi fine, introducem baloane şi stenturi cu care desfundăm vasele de sânge şi refacem circulaţia la picior, la mână, la diverse organe sau la creier. Este nevoie ca chirurgii vasculari din România să înveţe această tehnică şi oferirea către pacienţi a unor modalităţi de tratament superioare. Dar nu numai atât, există pacienţi care vin în stadii avansate de boală şi la care cu tehnicile clasice noi nu mai putem să facem nimic decât amputaţia. Aceste tehnici permit desfundarea vaselor chiar în aceste stadii avansate în aşa fel încât să putem salva picioarele, mâinile, organele pacienţilor noştri”, a declarat, astăzi, Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean Timişoara şi preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Vasculară.

Potrivit medicului timişorean, după ce se vor specializa în Occident, cei trei medici vor organiza împreună cu doctori din Germania şi Olanda o serie de workshop-uri în oraşul de pe Bega, cu scopul pregătirii a cât mai mulţi medici din întreaga ţară care să ştie să utilizeze tehnicile moderne endovasculare. În acest moment, astfel de metode sunt folosite doar la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara şi la două spitale din Bucureşti. La finalul proiectului, se doreşte ca şi chirurgii vasculari de la Spitalul Judeţean Timişoara, şi nu numai, să poată realiza astfel de intervenţii moderne. O operaţie folosind tehnici endovasculare costă cel mult o mie de euro, dublu faţă de una clasică, dar este decontată de casa de sănătate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.