Cheile Băniței – calcarele mezozoice dintre lumină şi umbre. Foto-Video

4063
Foarte puțin cunoscute, Cheile Băniţei se află înspre Defileul Jiului, la ieşirea din Ţara Haţegului şi unirea cu Munţii Şureanu, în culoarul Bănița-Merișor-Baru, la doar 8 km distanţă de Petroşani, înspre Haţeg.
S-au format din prăbuşirea tavanului unei peşteri, apa continuând eroziunea până la formarea spectaculoaselor marmite, asemănătoare cu cele din Cheile Corcoaia de pe Cerna sau din Cheile Râmeţ din Munţii Trascău, şi au o lungime de 250 m. La intrare, se pot zări nişte mici excavaţii în stâncă – foste cursuri secundare ale apei, denumite sugestiv „La nări”.
Accesul cel mai bun este în zilele de vară liniştite, fără ploi şi cu încălţăminte rezistentă la apă. Este destul de periculos să te abaţi aici vara, pe timp ploios şi cu viituri ce te pot surpinde în interiorul pereţilor de stâncă, calcaroasă. Nu trebuie să fi un temerar ca să le poţi străbate, cu toate că tot acest drum de 250 m se face prin apă. Cel mai bine este să porţi o pereche de sandale de traking, ca să nu îți uzi bocancii, sau încălțămintea (apa este până aproape de genunchi în unele locuri, vara), iar desculț e puțin deranjant când calci pe pietrele ude şi, în plus, în apă poţi da peste cioburi, sârme sau cutii de conserve.
Apa și curenții de aer au format aceste chei, săpând în calcar şi făurind un culoar îngust și extrem de spectaculos. În capătul cheilor a fost o peșteră al cărei tavan s-a prăbușit în albia râului Bănița, aici pereții cheilor fiind mai rotunjiți, mai frumos sculptați în diferite forme (un fel de polonice de zeci de centimetri).
Foarte uşor se poate face o vizită şi la Peștera Bolii, iar dacă îţi place muntele şi ești iscusit în ale alpinismului te poți aventura și la Cetatea Dacică Bănița, ce a făcut parte din sistemul de apărare dacic din Munții Șureanu, iar de acolo poţi observa Sarmizegetusa Regia.
Din Cetatea Băniţei nu au mai rămas decât câțiva bolovani, majoritatea pietrelor din zidurile cetăţii fiind folosite la construirea liniei de cale ferată ce face legătura între Oltenia și Transilvania, constructorii italieni folosind piatra din cetatea dacică la construirea podurilor, podețelor și terasamentului căii ferate.

Nu pierdeţi ocazia de a vizita Cheile Băniţei, care sunt de o frumuşeţe aparte ce încântă suflete în orice moment, prin umbrele de culoare pe care le oferă mai ales în zilele de vară însorite.

 

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.