8 C
Timișoara
vineri 29 noiembrie 2024

Trenurile întârzie și mai mult, iar sistemele de climă nu funcționează. Călătorii sunt nevoiți să-și facă vânt cu evantaiul

CFR Călători anunță întârzieri cosiderabile, din cauza caniculei. Trenurile își vor reduce viteza considerabil pentru a proteja șinele de tren. Ba mai mult, compania anunță posibile defecțiuni la sistemele de climatizare ale trenurilor și îi îndrumă pe călători să vină echipați cu sticle de apă. 

În afară de clasicele întârzieri din cauza defecțiunilor la motoarele locomotivelor, cu care compania română de trenuri ne-a obișnuit deja de ani întregi, CFR anunță și reducerea vitezei în contextul caniculei. Motivul? Se topesc șinele de tren. „Temperaturile ridicate, instabilitatea atmosferică, incendiile de vegetație și furtunile afectează transportul feroviar de călători. Clima se schimbă, iar temperatura este mai ridicată decât cea pentru care a fost proiectat materialul rulant din România. Aceasta este o provocare cu care se confruntă atât România, cât și țările care trec prin aceleași schimbări climatice”, transmite CFR Călători SA.

Trenurile ajung să aibă și câte o oră întârziere, cum ar fi, spre exemplu, trenul de Mangalia – Timișoara Nord. O studentă venită de la Drobeta – Turnu Severin, știa că trenurile vor avea dificultăți de circulație pe timp de vară, însă spune că nu se aștepta la o întârziere de o oră. Studenta a venit la Timișoara să-și prezinte lucrarea de disertație și se declară încântată că a fost inspirată să pornească la drum cu o zi înainte. „Trenul trebuia să plece la 06:16 din Severin. A întârziat o oră. A plecat la 07:16, iar în loc să ajung la Timișoara la 10:43, am ajuns la 11:43. E bine că am venit cu o zi înainte. Dacă nu mă gândeam să vin mai repede, sigur pierdeam prezentarea Lucrării de Disertație. Mă așteptam să întârzie, însă nu atât de mult”, spune studenta.

Legat de condițiile de drum, tânăra nu se plânge, deși în tren este cald. „Așa este vara, eu însă prefer să nu mă plâng, deși este foarte cald. Asta e, nu avem ce face, astea sunt condițiile. Eu sunt studentă, pentru 7,85 lei cât dau pe bilet…”, spune tânăra.

Compania de transport feroviar trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul de climatizare din tren

CFR anunță faptul că în unele dintre trenuri, clima ar putea să nu funcționeze, fiind în schimb, ventilate. Așadar, în trenuri va fi cald. Compania de transport atenționează călătorii cu probleme medicale să se pregătească cu apă și pastile pentru afecțiunile lor, iar în cazul în care li se face rău, să anunțe personalul trenului.

„În zilele cu temperaturi exterioare caniculare la nivelul șinei și cutiei materialului rulant (de multe ori chiar și de peste 50 – 80 de grade C la soare), în unele cazuri instalațiile de climatizare ar putea să nu mai asigure în parametrii optimi răcirea şi atunci să funcţioneze în regim de ventilație.

CFR Călători recomandă pasagerilor, astfel încât călătoria cu trenul în condiții de caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale:

  • să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj;
  • să aibă medicația necesară afecțiunilor pe care le au, în caz de nevoie;
  • să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor, astfel încât călătoria cu trenul în condiții de temperaturi ridicate și chiar caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale”, a transmis compania feroviară prin intermediul unui comunicat de presă.

În continuare în trenuri nu funcționează sistemul de climatizare, iar călătorii sunt nevoiți să se răcorească cum pot. Pentru a face față căldurii, studenta și-a adus la ea un evantai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Rezultatele comunicării Programului Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 (Perioada 2022-2024)

Timișoara, 28 noiembrie 2024 – Programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023 continuă să își lase amprenta asupra orașului, dar...

Un medic de excepție din Timis s-a stins. A fost fondatorul ,,Patronatului Medicilor de Familie” din județ

"Cu profund regret, Patronatul Medicilor de Familie Timis anunta trecerea in nefiinta in data de 28 noiembrie 2024 a colegului nostru, Dr. Sarbovan Vlad...

Citește și :