Cetățenii din cartierul Plopi nu mai vor mizerie | FOTO-VIDEO

236

Se spune (sau se spunea în timpuri mai vechi) că Timișoara ar fi fost un exemplu de curățenie. Oare cât adevăr mai există acum? Mulți cetățeni ce se lovesc de mizerie și deșeuri la tot pasul cred că așa nu se mai poate.
Dar de la o simplă constatare la fapte, uneori, este cale destul de anevoioasă.

O mână de cetățeni din îndepărtatul cartier Plopi a decis că și ei vor să se bucure de civilizație și de curățenie ca cei din centrul urbei. Cartierul lor, deși mai îngrijit decât majoritatea, este mai mereu ocolit de autorități când e vorba de a face curățenie. Dacă pe străzile micii comunități se păstrează o oarecare disciplină altfel stă treaba în spațiile comune cum ar fi stadionul sau școala.

Sâmbătă de dimineață, sfidând ploaia rece și sâcâitoare câteva zeci de gospodari au pus mâna pe lopeți, greble și mături și s-au împărțit în mai multe echipe. Au fost adunați zeci de saci de plastic cu tot felul de deșeuri.

Dar situația cea mai regretabilă se întâlnește în lunca Begăi ce mărginește cartierul Plopi. Oricine e în drum pe acolo se crede scăpat de obligațiile de om civilizat și aruncă la întâmplare pet-uri și doze de aluminiu goale, pungi de plastic, borcane, ambalaje. La umbra tufișurilor dese se poate abandona orice.

Aici, între dig și cursul de apă, au avut voluntarii din cartier cel mai mult de lucru. Au venit toți cei ce vor o fărâmă de natură curată: de la copii ce încă nu sunt la școală și își ajută părinții până la pensionari ce vor să dea un exemplu de cum a fost cândva.

A fost chemată și conducerea primăriei la acțiunea de ecologizare. Spre surprinderea locuitorilor a apărut viceprimarul Cosmin Tabără ce a pus mâna pe saci și nu a făcut doar act de prezență. Cu acest prilej au apărut și câteva propuneri simple și ce nu necesită fonduri deosebite. Pare foarte fezabilă ideea de a crea o alee (pistă înierbată) de alergare de la Uzina de apă și până la podul de la Ghiroda. Cum nu e nevoie de betoane sau de pietre ci doar de iarbă nici costurile nu ar trebui să fie prea mari.

O altă cerință ar fi cea legată de amplasarea câtorva camere de filmare în locurile cele mai sensibile unde se adună deșeuri. Astfel s-ar putea depista răuvoitorii ce aduc mizerii.

Prin gestul lor cetățenii dau un semnal despre starea de delăsare ce a cuprins urbea noastră și ar dori să generalizeze acest exemplu și în alte cartiere. Iar astfel de acțiuni le vor mai repeta imediat după sărbători.