Sorin Grindeanu, în calitate de nou (sau vechi, dacă preferați!) ministrul al Transporturilor a ținut să vină în Timișoara imediat după ce și-a reintrat în rolul cu pricina.
Principala sa obligație, auto-asumată, a fost de a da seamă în fața presei timișorene de mersul celor mai importante investiții din această parte de țară.
Aceste vești sunt destul de bune și optimismul politicianului ne face să credem că se și vor finaliza le termenele negociate. Licitația de reluarea construcției centurii de sud a avut loc, recent, mai exact pe 27 iunie.
Prima veste e că șantierul centurii, care ocolește municipiul pe la sud, are un nou constructor, ce va prelua lucrările abandonate cu ceva vreme în urmă. Totul se datorează semnării unui nou contract cu asocierea SA & PE CONSTRUCT SRL (lider de asociere) cu SPEDITION UMB – TEHNOSTRADE SRL.
Deși termenul este de 12 luni, potrivit lui Sorin Grindeanu, s-ar putea finaliza lucrarea în „șapte-opt luni, maximum”. Ar fi o veste deosebită pentru miile de șoferi ce blochează inutil sudul orașului, când ar putea beneficia de o modernă șosea de tranzit ocolitor.
„A fost emis ordinul de începere a lucrărilor la Centura Sud. Aici lucrează UMB, după cum știți, o firmă serioasă. De luni cei de acolo vor face organizarea de șantier și cel mai probabil vor intra săptămâna viitoare în forță, așa cum îi știm. Termenul este de 12 luni, dar sunt convins că va fi redus spre jumătate, șapte-opt luni, maximum”, a explicat situația Sorin Grindeanu.
Și la deja celebrul tronson de autostradă de la Margina se pare că se vor mișca rapid lucrurile.
Aceeași firmă are contract și pentru sectorul Margina – Holdea al autostrăzii care ar trebui să lege Nădlacul de Valea Oltului. Proiectarea a mers mai rapid decât termenul estimat din luna noiembrie. În atari condiții, oricând ar putea să zumzăie utilajele pe teren.
Referitor la legătura de descărcare dintre autostrada A1 și oraș, prin dreptul localității Sânandrei, lucrurile sunt încă destul de încâlcite. Dacă într-un termen de o lună acolo nu se vor vedea progrese evidente, ministrul are în vedere o reziliere de contract pentru a căuta o altă firmă, cu o mai bună capacitate de mobilizare.
Județul nostru ar mai avea și alte proiecte rutiere importante în lucru. Mai exact în stadiu de studiu de fezabilitate. Acestea sunt legate de centura de Vest a Timișoarei și de autostrada ce va lega orașul de frontiera cu Serbia, undeva în dreptul localității Moravița.
Dacă lucrările la Centura de Vest ar putea demara spre finalul anului, licitația pentru începerea lucrului la Moravița este mai complexă. Poliția de Frontieră crede că guvernul are fonduri nelimitate și ar dori un punct de trecerea frontierei de o mărime megalomanică!( cam de cinci ori mai mare decât la Nădlac). Cum așa ceva nu se poate întâmpla, discuțiile vor continua, dar în termeni realiști!
O altă latură a investițiilor majore din vestul țării se referă și la infrastructura feroviară. Dar despre acest aspect atins de ministru în darea sa de seamă vom vorbi în articolul următor…