Timișoara nu trebuie să caute prea departe pentru exemple de cum se atrag fondurile europene. Administrația Robu poate să ia exemplu de la autoritățile din Reșița, unde a fost semnat un contact de finanțare nerambursabilă pentru revitalizarea zonei centrale.
Astfel, Reșița atrage peste 48 de milioane de lei din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană și contribuie și ea cu mai puțin de 4 milioane de lei.
Proiectul se va întinde pe 12 luni și are mai multe componente.
Componenta 1 constă în modernizarea pietonală în zona dalei urbane centrale a Reșiței – Legătura pietonală între spațiile viitorului traseu al tramvaiului (Centrul Civic). În cadrul acestei componente se va moderniza pavajului din zona pietonală a Centrului Civic, se vor realiza zone specifice pentru vârstnici și copii, se vor amplasa rastele de parcare pentru biciclete și va reface instalația de iluminat public.
În cadrul celei de-a două componente se vor amenaja piste de biciclete și alei pietonale pe străzile de legătură dintre arterele majore de circulație – B-dul Revoluția din Decembrie și B-dul A.I. Cuza pentru acces la stațiile de transport în comun.
”Rezultatele așteptate în cadrul acestei componente sunt: realizarea de benzi dedicate bicicletelor și amenajarea de alei pietonale pe străzile de legătură dintre cele două artere majore de circulație, amplasarea de semafoare și indicatoare rutiere aferente deplasărilor cu bicicleta, precum și rastele de parcare pentru biciclete în punctele de interes. De asemenea, prin proiect se propune transformarea străzii Bielefeld în spațiu pietonal crearea și amenajarea de piațete de cartier și zone de întâlnire și repaos”, au explicat reprezentanții ADR Vest.
Componenta 3 constă în modernizarea trotuarului B-dul Revoluția din Decembrie (Pod 7 Noiembrie – Stație MOL). Lucrările aferente acestei componente sunt deja în curs de execuție și vizează refacerea integrală a trotuarului, amenajat cu pistă pentru bicicliști, precum și refacerea zonei verzi.
În urma implementării acestui proiect se vor realiza 2,9 km piste pentru biciclete, 3.8 km trasee / zone pietonale modernizate, vor fi plantați 205 arbori. La nivelul primului an de după finalizarea proiectului (2020) se așteaptă creșterea numărului de deplasări cu bicicletele cu 15,8%, creșterea numărului de pietoni cu 11,8%, și reducerea traficului de autoturisme individuale cu 6,7%.
La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio – POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 361 proiecte, în valoare totală de 421,34 milioane euro și 337,21 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile.