Anul 1989 înseamnă ziduri spulberate, bariere depășite, un mod nou de a vedea lucrurile,
deschidere spre democrație și capitalism în timp ce comunismul ajunge la apus. La 30 de ani de la Revoluția din 1989 și de la căderea Cortinei de Fier, Central European Film Festival Timișoara 2019 și Asociația Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii aduce trecutul în prim-plan prin intermediul temei REVOLUTIONS, temă cu evenimente satelit, amplasate pe parcursul întregului an, în diverse spații din Timișoara, începând cu luna februarie.
Pentru că sunt o mulțime de întrebări despre 1989, pentru că poate unii dintre tinerii timișoreni nu știu că esența libertății s-a răspândit, începând cu 16 decembrie, din Timișoara spre alte zone ale României și mai ales pentru că poate nu cunoaștem experiențele din același an ale celorlalte state din regiune, Central European Film Festival și TM2021 au decis să aducă în prim-plan REVOLUȚIILE cu tot ce reprezintă ele din punct de vedere social, politic și emoțional prin intermediul unor filme asociate programului Xtensii.
Prima peliculă va fi proiectată în 20 februarie, ora 18:00, la Aula Magna a Universității de Vest Timișoara. ”1989” de Michal Bielawski are în centrul atenției evenimentele din Polonia iar invitatul nostru este Prof. Univ. Dr. Andrei Țăranu. Documentarul regizorului polonez oscilează între un thriller politic și o prezentare a mișcărilor sociale din Polonia lui 1989, fiind bazat pe studiul unor documente de arhivă care arată schimbările ce au avut loc în acel an, atât în țară, cât și în mentalitatea locuitorilor ei.
„Încă de la început, am pornit de la ideea că 1989 este un an al trăirilor ambivalente, un an haotic presărat de entuziasm și fix aceste trăsături ale perioadei mi-au părut din ce în ce mai atractive, mai complexe pentru explorare, pe măsură ce filmam. Mai apoi, pășind în eveniment încetul cu încetul, încercând să aflu sentimentele contradictorii pe care acele zile le trezeau în oameni, de ce unii dintre ei le criticau, iar alții le ovaționau, am realizat că cea mai înțeleaptă decizie este aceea de a prezenta totul într-o lumină cât mai neutră.” (Michal Bielawski)
Andrei Țăranu este prodecan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, renumit
comentator și analist politic atât în plan național, cât și european. A fost Fulbright Scholar la City University of New York și profesor invitat la Universitatea din Gdansk. În 2009 i s-a acordat distincția de Profesor Bologna de către Asociația Națională a Organizațiilor Studențești. A fost Director Executiv al Institutului de Studii Populare (think tank politic). A publicat mai multe cărți și articole în domeniul științelor politice, principalul subiect fiind în dimensiunea ideologiilor politice și în special în domeniul populismului, iar în 2014 a fost abilitat cu o lucrare privind Teoria Populismului ca un nou pericol ideologic.
Central European Film Festival Timișoara va fi organizat de Asociația Eurofest între 28 august și 1 septembrie 2019. Programul Xtensii al Asociația Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii adaugă noi secțiuni sau programe la inițiative deja existente, concentrându-se pe dezvoltarea de capacități și construirea de rețele internaționale, în scopul de a consolida peisajul cultural din Timișoara și nu numai.