Cele mai frecvente afecțiuni i-ar putea ține departe de conducerea autoturismelor pe mii de români

669

Ministerul Sănătății a lansat un proiect de act normativ care restricționează dreptul de conducere a unui autovehicul de către persoanele care au anumite boli.

Românilor cu probleme cardiace sau diabet le va fi mai dificil să obțină permisul auto, potrivit avocatnet.ro. Persoanele care doresc obținerea permisului de conducere auto și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obține mai greu dreptul de a conduce un autovehicul, potrivit unui proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății.

Proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.162/2010 prevede modificarea condițiilor de sănătate pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a obține dreptul de a conduce un vehicul.

Aproximativ 1,7 milioane de români (11,6%) suferă de diabet zaharat, adică dublu faţă de ceea ce se estima până acum, atestă PREDATORR, primul studiu realizat în ţara noastră privind prevalenţa diabetului, prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei şi bolii cronice de rinichi ,prezentat de conf. dr. Cristian Serafinceanu, şef de clinică la Institutul “N. Paulescu”. Din cei 11,6% ( 52% sunt femei, 47,5% sunt bărbaţi), 9,2% sunt cunocuţi, 2,4% necunoscuţi. Studiul mai scoate la suprafaţă faptul că mai sunt peste trei milioane de români cu prediabet, reprezentând 18,4%, informează Jurnalul Național.

În esență, autoritățile vor detalia mult mai mult situațiile în care șoferii pot sau nu să obțină ori să-și reînnoiască permisul dacă au boli de inimă ori diabet.

Concret, proiectul prevede ca permisele de conducere auto să fie eliberate sau reînnoite persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare numai după ce afecțiunea în cauză a fost tratată și în baza unui aviz eliberat de un medic specializat în cardiologie. Dacă situația medicală o impune, solicitantul permisului auto poate fi nevoit să efectueze un control medical periodic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.