Cel mai vechi teatru din Banat își oprește activitatea

797

Deși devenise o obișnuință pentru oamenii de cultură din Banat, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița își oprește, pentru aproximativ un an și ceva activitatea. Nu este vorba despre nici o calamitate, ci de începerea lucrărilor de consolidare cu bani europeni.

Primăria Oravița a semnat contractul de finanțare și chiar a demarat proiectul. Dacă anul acesta sunt programate probleme tehnice și birocratice, de anul viitor amplasamentul va fi predat constructorului și va deveni nefuncțional pe toată perioada lucrărilor.

Prin această finanțare se vizează creșterea atractivității turistice a orașului Oravița prin restaurarea și valorificarea durabilă a clădirii teatrului și a parcului de lângă aceasta.
Sunt prevăzute lucrări care presupun reabilitarea interioarelor clădirii teatrului, a fațadelor și a învelitorii, dar și a zonelor adiacente clădirii, cu scopul repunerii în funcțiune, a protejării clădirii de intemperii și pentru îmbunătățirea aspectului exterior.

Amenajarea peisagistică a parcului adiacent şi promovarea turistică a Teatrului Mihai Eminescu în vederea includerii acestuia în cadrul circuitelor turistice constituie, de asemenea, activităţi ale acestui proiect. Promovarea se va face cu ajutorul digitizării 3D a obiectivului, prin dezvoltarea unei pagini web a Teatrului Mihai Eminescu, prin promovarea pe reţelele de socializare precum şi prin intermediul realizării şi diseminării de materiale publicitare.

Perioada de implementare a proiectului este de 41 de luni. La finalul primului an după încheierea proiectului, se estimează o creştere a numărului vizitatorilor cu peste 3.800 de turişti (de la 1.960 de vizitatori pe an înainte de intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu, la 5.778 de vizitatori după intervenţia asupra obiectivului).

Finanţarea nerambursabilă acordată proiectului este de aproximativ 9,3 milioane lei iar valoarea totală a acestuia este de aproximativ 9,6 milioane lei.

Proiectul va primi fonduri nerambursabile prin Regio-POR 2014-2020 în cadrul axei prioritare 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – şi a priorităţii de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Apelul de proiecte pentru prioritatea de investiţii 5.1 a fost lansat în 25 mai 2016 şi a avut ca termen limită pentru depunere data de 25 noiembrie 2016. Apelul a fost de tip competitiv şi are o alocare financiară de 28,81 milioane euro. 22 de proiecte, cu o valoare a finanţării nerambursabile de 61,55 milioane euro, au fost depuse spre finanţare în cadrul acestui apel de proiecte.

Teatrul din Oravița a fost construit în anul 1816 după modelul teatrului Burgtheater din Viena. Este cea mai veche clădire de teatru din Banat. În prezent adăpostește Muzeul de Istorie a Teatrului și a orașului Oravița.

De asemenea, reprezintă prima clădire de teatru din Banat construită din piatră, precum și prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă.

Teatrul a fost inagurat în anul 1817 de împăratul Francisc I al Austriei și de împărăteasa Carolina Augusta.

Un episod aparte din istoria teatrului este legat de vizita trupei lui Mihail Pascaly, din care făcea parte și Mihai Eminescu, ca sufleur. Trupa a prezentat două spectacole, în zilele de 1 și 2 septembrie 1868.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.