Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, organizează cel mai mare concurs-expoziție de arhitectură din euroregiune, cu 16 secțiuni la care se pot înscrie persoane din diferite domenii de activitate, pentru fiecare secțiune premiul fiind în valoare de 1000 de euro.
Evenimentul face parte din cadrul bienalei timișorene de arhitectură – BETA 2016, o platformă de comunicare ce își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională.
De asemenea, BETA 2016 încearcă să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare între administrație, corpul profesional al arhitecților și societatea civilă.
Concursul se desfășoară în euroregiunea DKMT, reunind Banatul istoric, cu regiunile din România, Serbia și Ungaria.
Pot participa atât arhitecți și conductori arhitecți, cât și urbaniști, critici de artă, psihologi și sociologi, artiști, istorici și filozofi, dar și alte profesii implicate în construirea și analizarea orașului.
Secțiunile concursului, detaliile despre criteriile de participare și regulamentul sunt prezentate pe site-ul competition.betacity.eu.
„Bazinul avut în vedere de Bienala de Arhitectură 2016 este cel al Euroregiunii Banat – DKMT. Timișoara este un oraș tipic central-european, iar a-l privi presupune și comparația cu surorile sale apropiate. Este de dorit a avea la îndemână și priveliștile altor orașe precum Arad, Szeged, Novi-Sad, neexcluzând și colaborări mai extinse cum ar fi cele cu Budapesta sau Belgrad”, a spus Vlad Gaivoronschi, președintele OAR Timiș.
Expoziția-concurs BETA susține și promovează arhitectura de calitate în toate formele și manifestările sale și reprezintă evenimentul central al bienalei timișorene de arhitectură.
Proiectele înscrise trebuie să fi fost construite în ultimii doi ani – concursul va oferi deci o radiografie a celor mai bune locuințe individuale sau colective, clădiri de birouri, servicii sau comerț, instituții publice sau cu caracter cultural, restaurări ale unor clădiri de patrimoniu, amenajări interioare, spații publice sau spații pentru infrastructură, planuri de dezvoltare urbană sau rurală, amplasări de artă în spațiul public, dar și lucrări de licență realizate în școli de arhitectură din Ungaria, Serbia sau România, texte despre arhitectură sau viziuni arhitecturale.
Lucrările mai pot fi înscrise până în 28 iulie 2016.
Întrebările legate de concurs și condițiile de participare, precum și informații suplimentare despre activitățile și programul BETA 2016 pot fi solicitate la adresa de email contact@betacity.eu.
Tema bienalei este Privește Orașul și este o invitație către locuitorii orașului să-l privească din perspective diferite, să intre în dialog cu profesioniști precum arhitecțiii, dar și cu administrația, cu scopul ca toate aceste grupuri să colaboreze pentru un mediu urban sănătos.