Cel mai cunoscut chirurg al Timișoarei, academicianul Pius Brânzeu, este încă necunoscut

2236

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș„ din Timișoara și Editura „Victor Babeș” a reușit, recent, o frumoasă performanță editorială. Pentru a nu se pierde în neant viața și faptele unui savant ce a făcut cinste orașului nostru. Academicianul Pius Brînzeu merită mult mai mult decât a fi, din când în când, pomenit între colegii săi de breaslă. Omul legendă ce a performat în multe domenii trebuie adus în fața tinerelor generații. E greu de definit în două cuvinte ce a făcut mai bine. A fost medic cu mare har, șahist de renume internațional, scriitor cu multe volume publicate, pictor sensibil și caricaturist cu mult umor. Spotiv din convingere și, ca mod de viață, sănătos. A urcat munții, nu doar ca simplu drumeț, ci ca un alpinist dedicat.

Sala mare de festivități a clubul Hyperion al UMFT a fost plină de public curios și de cei ce l-au cunoscut pe savant pentru a asista la lansarea volumului intitulat „Regăsirile lui Asclepios”, autor academician Pius Brînzeu.

Frumoasa ediție ce poate fi chiar considerată a fi de colecție, a fost îngrijită de profesorul universitar doctor Pia Brînzeu, fiica chirurgului, și de profesorul universitar emerit doctor Dan V. Poenaru.

Doctorul Poenaru a vorbit elogios despre activitatea medicală a academicianului Brânzeu pe care l-a cunoscut chiar în sălile de operație și în sălile de cursuri universitare.

În schimb, doamna Pia Brânzeu, cea care-i duce mai departe numele și renumele a vorbit cald și apropiat despre cel ce i-a fost părinte. Poveștile dânsei au pornit chiar de la momentele din copilăria medicului, iar mai apoi despre școlile din țară, dar și din Franța urmate. Poate puțină lume știe, dar se poate afla din carte, activitatea prodigioasă de caricaturist care a fost chiar un fel de a supraviețui în anii de studenție de la Strasbourg. Sau faptul că talentul la desen l-a făcut să ilustreze planșe didactice de anatomie.

Tot în cadrul acestui eveniment, a avut loc și prezentarea Catalogului titlurilor publicate de Editura „Victor Babeș” 2008 – 2017, intitulat Libris et Sapientia, ediție îngrijită de prof. Dan V. Poenaru, Katalin Luzan și Diana Mihai. Cele două lansări de carte au loc în cadrul Zilei Editurii „Victor Babeș” înscrisă în calendarul de activități organizate cu prilejul Zilelor Universității de Medicină și Farmacie Timișoara. Editura „Victor Babeș” a împlinit nouă ani de activitate, în 1 decembrie 2017.

„Am avut şansa să-l cunosc şi să lucrez cu Academicianul Pius Brînzeu. A fost un spirit renascentist, îmbinând armonios trăsături de înaltă cultură, cu o riguroasă şi exigentă gândire ştiinţifică, cu o remarcabilă activitate operatorie şi didactică. Academicianul Pius Brînzeu a reuşit să acopere prin activitate o mare parte din a doua jumătate a secolului XX, cu o dăruire exemplară. Nu ne rămâne decât să admirăm această filozofie simplă a omului de ştiinţă, a artistului şi a profesorului care a îndrumat nenumărate generaţii de medici spre o înţelegere profundă a actului operator. Dragostea sa pentru omul bolnav va rămâne legendară printre medicii care l-au cunoscut, iar el va trăi în memoria lor ca un exemplu al chirurgului pentru care medicina este cea mai frumoasă profesiune din lume dacă este practicată cu pasiune şi, mai presus de toate, cu respect pentru nobilele idealuri pe care le întrupează”, povestește profesorul Dan V. Poenaru, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.