1.1 C
Timișoara
marți 24 decembrie 2024

Cei mai mici colindători din Giarmata vestesc Nașterea Mântuitorului FOTO-VIDEO

Se apropie Crăciunul! Au auzit această veste minunată până și cei mai mici dintre școlarii de la Școala Gimnazială Giarmata. Pentru a se prezenta impecabil la marel eveniment au început repetițiile cu mai multă vreme în urmă. La început timizi și destul de neîncrezători în propriile lor forțe. Dar mai apoi sub îndrumarea dascălilor au prins curaj și acum deja se cred deja adevărați artiști.


Copiii au fost pregătiți și dirijați de inimoasa dăscăliță Valentina Tomiță, director adjunct al școlii.

Pe timpuri tradiția cerea ca cetele de colindători de la cei mai mici până la oameni în toată firea să plece pe la toate casele din comunitate pentru a vesti (ca un preambul ) marea sărbătoare a nașterii cele miraculoase de undeva dintr-un sătuc din antica Iudee. De fapt urmează un întreg șir de sărbători ce se vor termina după trecerea dintre ani.

Inițial, în perioada dinaintea creștinismului, colindele aveau o funcțiune rituală, de urare pentru fertilitate, rodire și belșug. Acest obicei era legat fie de începutul anului agrar (adică de venirea primăverii), fie de sfârșitul său (toamna, la culegerea recoltei).


Peste timp, din semnificația inițială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera sărbătorească, de ceremonie, petreceri și urări. Acum cea mai mare însemnătate a acestor cîntece și incantații este legată de apartenența noastră comună la marea familie a celor ce cred că acel prunc ce a fost vestit de steaua de la Răsărit va salva lumea luând asupra sa toate păcatele omenirii.

Copii din Giarmata au făcut un prim popas, (unde altundeva ?) la biserica ortodoxă din localitate. Mare uimire dar și bucurie pentru enoriașii din lăcașul de cult dar la fel de bucuros a fost și preotul paroh.


Părintele Mihai Adrian Venter a explicat celor mici semnificația sărbătorilor ce nu sunt doar pentru cadouri și dulciuri. Sunt mai cu seamă pentru bunătate sufletească și fapte bune. Au început cei mai mic din clasele pregătitoare pâna la a IV-a. Glasurile cristaline a celor mici au arătat o deplină stăpânire a versurilor. Ba mai mult decât atât cei mai curajoși dintre ei au pregătit chiar și câteva poezii pentru a impresiona asistența deosebit de exigentă.

Apoi a urmat grupa celor mai mărișori din clasele V-VIII. La fel de bine au răsunat și vocile lor. Ba poate chiar și mai rutinați.

Părintele Ioan Sălvan de la Giarmata are cuvinte de laudă pentru colindătorii pe care îi vede ca viitori oameni de bază ai comunității lor și îi îndeamnă să persevereze la școală dar și la colinde. Dânsul vede colindele ca o legătură peste timp din trecut spre viitor duse ca o tradiție de elevi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat de 30 de ani din Timiș s-a aruncat de pe un pod

Un bărbat de 30 de ani s-a sinucis în această seară. S-a întâmplat în jurul orei 19:43. Acesta s-a aruncat de pe un podul...

Ninsori abundente și vânt puternic de Crăciun în Timiș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza vremii pentru intervalul cuprins între 23 decembrie ora 20.00 până în 25 decembrie ora 10.00, atât...

Citește și :