1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Cei mai merituoși scriitori ai anului 2018 au fost premiați VIDEO

Premiul „Opera Omnia” a mers la „amazoana” Adriana Babeți

Uniunea Scriitorilor din Timiș a folosit momentul deosebit al sărbătoririi a șapte decenii de la înființarea oficială pentru a premia pe cei mai destoinici pentru activitatea editorială din anul 2018.
Deși regulamentele prevăd acordarea acestor premii pentru patru, bine definite categorii, au fost făcute și câteva excepții. Altminteri lista de laureați ar fi fost parcă prea seacă și scurtă. Tot cu același prilej primarul Nicolae Robu a acordat și premiile de excelență oferite de municipalitate pe acest an.

Așa cum s-a făcut o observație pertinentă calitatea premiilor este cu atât mai mare cu cât un juriu are o sarcină mai grea. Și de această dată s-a confirmat ca juriul condus de președintele Alexandru Ruja și Graziela Benga, Simona Constantinovici, Simion Dănilă și Dorin Murariu ca membri au avut de analizat lucrări deosebite.

„…n-a fost o misiune uşoară să alegem dintre numeroasele cărţi candidate la premii. Au fost 19 volume de poezie, scrise de 15 autori, zece de proză semnate de tot atâţia, alte zece de critică, de opt autori, opt traduceri realizate de şase autori, două cărţi de dramaturgie şi una de literatură pentru copii”, a detaliat Alexandru Ruja.
Vorba că, sala Orizont a fost arhiplină, este deja un loc comun. Așa se întâmplă la toate marile evenimente literare.

Profesorul Cornel Ungureanu a deschis mirabila întâlnire citind lista precedenților laureați a „Premiului Opera Omnia”.
Așa cum era de așteptat Adriana Babeţi a fost marea câștigătoare, pentru întreaga activitate literară ce o desfășoară de mai multe decenii. Premiul „Opera Omnia” i se cuvine cu îndreptățire.

„Adriana Babeţi a început cu proză în 1971 şi a scris cărţi fundamentale. Ea a întemeiat la Timişoara Fundaţia a treia Europă, cea mai importantă instituţie de cercetare a literaturii continentale, deschizând un drum aparte în cultura română”, a mai spus Cornel Ungureanu.

„Această distincţie acordată Adrianei demonstrează, încă o dată, că în Timişoara domină bunul-gust”, a remarcat, de asemenea, Mircea Mihăieş.
Juriul s-a mai oprit și la următorii scriitori ce au binemeritat premiul pentru anul 2018: Ion Marin Almăjan, Adrian Bodnaru şi Livius Petru Bercea.

– Veteranul Ion Marin Almăjan a obținut premiul „Cartea anului” pentru proză, pentru romanul „Orgoliile orașului regal” (Editura David Press, 2018).
-Adrian Bodnaru, colegul și prietenul nostru, ce conduce din postura de redactor-șef publicația „Banatul Azi”, și-a adjudecat cu „Univversuri” (Editura Aius, 2018), Premiul „Cartea anului” pentru poezie.
– Livius Petru Bercea a primit pentru volumul „Poezie și poeți. Opţiuni critice” (Editura Wald Press, 2018), Premiul „Cartea anului” pentru critică literară şi eseu.
Așa cum s-a arătat nu se puteau oferi doar premiile de mai sus. Câteva premii onorifice au mai mers și la: Octavian Doclin („Poeme libere”. Din Cartea Subteranei”, Editura Gordian, 2018) și lui Andrei Novac („Prin închisori și libertate, Editura Cartea Românească, 2018) la secţiunea poezie.

De asemenea un premiu special al juriului pentru critică şi istorie literară a fost acordat lui Samson Horst („Heimat als Versuchung – Das nackte Leben, Literarische Lesebuch – Gedichte, Prosa, Literaturkritiken, Interviews”, Pop Verlag, Ludwigsburg, 2018).

Nu au fost uitați nici cei ce trudesc, de multe ori din umbra anonimatului, pentru a traduce opere importante ce altfel nu ar fi atât de cunoscute. Aceștia au fost: Mirela Ioana Borchin (pentru Andres Sanchez Robayna, „Marea cea mare”, traducere din limba spaniolă, Editura Mirton, 2018) și Ildiko Gaboș Foarță, pentru volumul „Trecute sub tăcere” de Horvath Pál și Mersdorf Ilona, tradusă din limba maghiară şi apărută cu un an în urmă la Editura Kriterion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Donald Trump la al doilea mandat

Alegerile prezidențiale americane l-au consemnat pe Donald Trump câștigător detașat atât al votului popular, cât și în cel al electorilor, nelăsând niciun dubiu asupra...

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Citește și :