Conducerea celei mai mari Grădini Zoologice din vestul țării, cea din Reșița, și-a propus, pentru perioada următoare, aducerea de noi exemplare, pentru ca vizitatorii să se poată bucura și mai mult de ceea ce le oferă zoo-ul.
‘Pentru perioada următoare, ne-am propus aducerea mai multor exemplare de animale și păsări. Ne dorim mai multe exemplare, toate sănătoase’, a declarat Gabriel Stănucă, directorul Grădinii Zoologice ‘Ioan Crișan’ din Reșița.
Grădina Zoologică ‘Ioan Crișan’ se întinde pe o suprafață de 5,7 hectare și găzduiește un total de 45 de specii și 360 de exemplare, de la animale periculoase, până la păsări. În plus, aici trăiește o pereche, unică în România, de măgari albi de Barock, cu ochi albaștri. Chiar și în Europa sunt foarte puține exemplare din această rasă, spune Gabriel Stănucă.
Potrivit acestuia, pentru ca animalele să nu resimtă arșița, în această perioadă de caniculă, au fost luate o serie de măsuri. Astfel, apa este schimbată de foarte multe ori pe zi, iar fructele și legumele sunt oferite animalelor doar proaspete.
Dacă media vizitatorilor pe săptămână este de peste 300, în weekend numărul acestora se dublează. Recordul de vizitatori la Grădina zoologică din Reșița a fost de 1.200 de persoane într-o singură zi de duminică.
Ioan Crișan, al cărui nume îl poartă grădina zoologică din Reșița, a fost profesor de biologie la Colegiul Diaconovici — Tietz din municipiu. În anii 60 ai secolului trecut, pe vremea când era director al unității de învățământ, acesta a înființat în curtea instituției o mini-grădină zoologică a cărei ‘vedetă’ era un urs. Acesta a fost începutul, iar mai târziu, animalele au fost transferate în parcul orașului, numărul lor crescând permanent.
La 9 august se celebrează Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor, pentru a marca importanța conservării speciilor, pentru promovarea educației și a informării opiniei publice cu privire la conservarea biodiversității.
sursă: agerpres.ro