0.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 ianuarie 2025

Cea mai grea povară pentru părinții plecați la muncă în străinătate

Organizația Salvați Copiii a derulat un sondaj de opinie în rândul părinților plecați la muncă în străinătate care au acasă copiii mici. Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului Rămâi aproape de copilul tău. Proiectul și-a propus să-i facă pe părinți să-și spună ofurile, pentru a vedea care principalele probleme întâmpinate de ei. Cei mai mulți dintre părinți s-au plâns că ar vrea să aibă mai mult timp ca să vorbească mai mult cu copiii lor.


Puțin peste trei sferturi (77,5%) dintre respondenții la sondajul realizat de Salvați Copiii în rândul părinților din străinătate ai căror copii rămași în România în grija rudelor sunt incluși în programul de suport al organizației consideră că menținerea legăturii emoționale cu copilul/copiii din România reprezintă principala provocare pe care o întâmpină ca părinte aflat la muncă peste hotare. Pe locul doi sunt indicate problemele de integrare culturală și adaptare în țara de rezidență, menționate de aproximativ 25% dintre părinți, urmate de comunicarea cu instituțiile din România (școala/grădinița copilului, primărie, instituții fiscale etc.), specificată de 18% dintre respondenți.

Conform declarațiilor părinților, 76% dintre aceștia comunică zilnic cu copiii lor, 12% de câteva ori pe săptămână, restul de 12% comunicând o dată pe săptămână sau mai rar. 72% comunică cu copiii prin intermediul apelului video, 27% prin telefon/mesaje scrise, iar 1% prin e-mail.

În ceea ce privește aspectele care cred că ar îmbunătăți comunicarea dintre părinți și copiii rămași acasă, 81% dintre părinți indică necesitatea de a avea timp mai mult dedicat comunicării cu copilul/copiii, 21% timp mai mult dedicat comunicării cu persoanele în grija cărora se află copilul/copiii, 19% necesitatea suportului psihologic pentru copii, iar 12,4% necesitatea de resurse educaționale legate de comunicare eficientă.

Necesitățile pe care le resimt părinții plecați la muncă în străinătate cu privire la creșterea copiilor (au fost rugați să evidențieze maxim 2 opțiuni) constau în: resurse pentru menținerea unei relații sănătoase și apropiate cu copiii de la distanță – menționate de 57% dintre părinți, suport pentru gestionarea relațiilor cu persoanele care au grijă de copii (bunici, rude) – 29% dintre părinți, resurse educaționale pentru copii – 26% dintre părinți, consiliere psihologică pentru părinți – 18% dintre părinți, informații despre drepturile și serviciile disponibile în țara de rezidență – 15% dintre părinți, alocația europeană pentru copii – 15% dintre părinți, grupuri de suport pentru părinți din diaspora – 15%, consiliere juridică privind drepturile și obligațiile parentale – 8% dintre părinți.

„Menținerea legăturii cu copiii rămași în țară este crucială, pentru că reprezintă o plasă de siguranță afectivă și psihologică fără de care copiii se simt dezorientați și lipsiți de încredere. Este una dintre preocupările majore ale specialiștilor Salvați Copiii implicați în programul dedicat acestor copii și de aceea în această campanie – derulată în paralel cu serviciile acordate copiilor și persoanelor în grija cărora au rămas aceștia -, focusul este asupra părinților aflați peste hotare., a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului Rămâi aproape de copilul tău, implementat de Organizația Salvați Copiii, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în perioada iunie-octombrie 2024, destinat părinților români care muncesc în străinătate.

Scopul proiectului a fost creşterea gradului de conştientizare a părinţilor români care muncesc în alte state cu privire la nevoile copiilor rămaşi acasă, necesitatea menţinerii comunicării cu aceştia şi cu persoanele în grija cărora au rămas copiii şi a legăturii cu comunitatea de proveniență.  


În cadrul proiectului, în perioada iunie-octombrie 2024, au fost derulate următoarele activități:

– Campanii de informare, educare și conștientizare cu privire la nevoile copiilor rămaşi acasă, necesitatea menţinerii comunicării cu aceştia şi cu persoanele în grija cărora au rămas copiii şi a legăturii cu comunitatea de proveniență pentru peste 930.000 de români care muncesc/trăiesc în alte state. Au fost derulate campanii media și online destinate românilor aflați în alte state, inclusiv prin intermediul platformei online www.copiisinguriacasa.ro, webinarii online dedicate părinților din diaspora pe teme legate de dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor în contextul separării de părinți, au fost distribuite materiale de informare la puncte de trecere a frontierei. 

– Servicii de informare şi consiliere pe teme psiho-emoţionale şi juridice pentru 1.800 de părinţi români care muncesc în alte state – prin intermediul secțiunii interactive a site-ului www.copiisinguriacasa.ro, liniei telefonice dedicate, 021.224.24.52, activităţi de informare și consiliere a părinţilor la puncte de trecere a frontierei, în centre de zi Salvați Copiii și prin caravane organizate în mediul rural în lunile iulie-august. 


Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate a făcut necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010. 

În centrele de zi destinate acestor copii, echipele interdisciplinare formate din psihologi, asistenţi sociali şi cadre didactice oferă servicii de consiliere psihologică şi socială, activităţi de suport şcolar şi activităţi de socializare pentru copii, precum şi activităţi de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică pentru adulţi. Programul a fost derulat în Bucureşti şi 18 judeţe: Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. Doar în 2023, am derulat programe locale în 50 de şcoli din aceste judeţe.

Peste 24.000 de persoane, copii şi adulţi, au beneficiat de suport psiho-socio-educaţional, iar peste 130.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, respectiv la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

 

Foto: Salvați Copiii România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișoara, promovată ca destinație turistică de top la Târgul de turism de la Viena alături de Oradea și Sibiu

Sibiul, Timişoara şi Oradea, cele trei destinaţii turistice din România, se promovează împreună, într-un stand amenajat la Târgul de turism care are loc zilele...

Un bărbat din Timiș a fost prins beat la volan

Un bărbat de 38 de ani din Recaș a fost prins beat la volan. S-a întâmplat în timpul unui control de rutină vineri după...

Citește și :