Gătitul cu aburi nu este deloc o tehnică nouă. Aparatele de gătit cu aburi erau folosite încă din anul 5000 î.Hr. și „verișorii” lor din zilele noastre sunt folosiți de zeci de ani în bucătăriile comerciale de către bucătari de renume.
În ultimii ani, cuptoarele cu aburi au început să atragă atenția și bucătarilor casnici, în special a celor dornici să prepare rețete de zi cu zi sănătoase și convenabile, inspirați fără îndoială de emisiunile culinare de la televizor care prezintă cele mai noi tehnologii și gadgeturi, cum ar fi un aragaz Electrolux cu tehnologia Steambake.
Cum funcționează cuptoarele cu aburi?
Este destul de simplu. Majoritatea cuptoarelor cu aburi conțin un recipient cu apă în interiorul cavității cuptorului. Apa este injectată în cazan prin intermediul unei pompe, iar căldura din cuptor transformă apa în abur. Acest lucru înseamnă că umiditatea este menținută la niveluri optime, reducând nevoia de uleiuri și condimente. Unele modele se conectează la o conductă de apă.
Gătitul cu aburi tinde să fie o alternativă mai sănătoasă decât coacerea sau prăjirea în ulei sau grăsime. Într-un aragaz Electrolux cu tehnologia Steambake, se păstrează texturile, culorile și aromele naturale ale alimentelor, precum și mai multe substanțe nutritive și vitamine.
De asemenea, este mai rapidă, reducând semnificativ timpul de gătire, în special atunci când se prepară cantități mari. Puteți coace, rumeni, prăji și frige alimente, precum și dezgheța și reîncălzi resturile de mâncare. Părinții pot dezinfecta chiar și biberoanele pentru copii.
Cel mai important, umiditatea dintr-un aragaz Electrolux cu tehnologia Steambake ajută la evitarea uscării mâncării, astfel încât rezultatul final este mai gustos.
Totuși, înainte de a vă grăbi să cumpărați un cuptor cu aburi, țineți cont de faptul că funcționalitatea aburului adaugă aproximativ ceva bani în plus la achiziționarea unui cuptor standard.
Dacă dețineți în prezent un cuptor pirolitic și doriți să treceți la un cuptor cu aburi, aveți la îndemână uneltele de curățare, deoarece majoritatea opțiunilor de pe piață nu sunt autocurățătoare.
Și nu uitați că majoritatea cuptoarelor cu aburi conțin un recipient (dimensiunea și locația variază în funcție de marcă) pe care trebuie să-l umpleți cu apă, ceea ce înseamnă mai multă întreținere decât un cuptor obișnuit.
Ce alimente pot găti într-un cuptor cu aburi?
Practic, orice – de la legume, carne, pește, orez, paste, pâine și găluște până la deserturi precum budinci, sufleuri și creme brulee.
În funcție de modelul de aragaz Electrolux pe care îl achiziționați, puteți, de asemenea, să utilizați cuptorul în modul doar cu aburi, dacă este necesar, sau să utilizați cuptorul convențional fără funcția de abur.
Ce este disponibil pe piață?
Marile mărci, precum Bosch, Electrolux, Asko, Smeg, Miele și ILVE, toate vând cuptoare cu aburi. Acestea sunt adesea vândute în modele compacte de 45 de centimetri sau în cele standard de 60 de centimetri. Ca regulă generală, există trei tipuri de cuptoare cu aburi.
Prima categorie este cea a cuptoarelor cu aburi sau a cuptoarelor cu aburi puri, care oferă doar funcționalitatea de gătit cu aburi, ideale pentru pește, legume, pâine și deserturi.
În al doilea rând, cuptoarele cu aburi combinate sau cuptoarele cu aburi combinate oferă abur dedicat sau convecție dedicată, sau o combinație a celor două. Se pot găti diferite feluri de mâncare în același timp, deoarece nu există transferuri de arome sau gusturi. Această opțiune este ideală pentru cei cărora le place să gătească la aburi în mod regulat, permițând în același timp o rumenire crocantă pentru prăjire și coacere.
Cea de-a treia opțiune este un cuptor standard cu o funcție suplimentară de umiditate, asistentul de abur sau aburul „puff”, care injectează abur în cuptor la intervale de timp în timpul unui mod obișnuit cu ventilație forțată.
Beneficiile aburului sunt numeroase. Chiar și fără să ne întoarcem până la opțiunile de transport antice, aburul este un plus extrem de benefic pentru viața noastră, în special în bucătărie. Pe lângă faptul că face ca fibrele alimentare să fie mai ușor de digerat, aburul menține legumele mai aproape de starea lor naturală, păstrând vitaminele și mineralele benefice – ca să nu mai vorbim de aroma lor. In plus, mirosul din bucătărie va fi mai puțin pregnant, mai ales dacă folosiți și o hotă Beko.
Ca în cazul oricărui aparat, costul final al unui cuptor cu aburi va depinde de bugetul dumneavoastră, de marcă și de caracteristicile modelului de care aveți nevoie.