Ce se întâmplă cu salariile medicilor? Cine pe cine păcălește!

663

Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar, adoptat săptămâna trecută de Guvern, continuă să stârnească mari nemulțumiri printre angajații din sănătate consultați de HotNews.ro. Cei mai afectați par să fie asistenții și infirmierii, care, potrivit estimărilor lor, ar urma să aibă scăderi salariale între 1.000 și 1.400 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. În ceea ce îi privește pe medici, „oamenii sunt nemulțumiți, vor fi categorii care probabil vor pierde la venituri”, iar „la unele spitale, va fi o creștere salarială de doar 50 de lei pentru următorii 4 ani”, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas. Liderul sindical acuză că aplicarea noii legi și a noilor sporuri creează „un întreg haos” în sistem.

Salarii mai mici cu până la 1.400 de lei, spun asistenții și infirmierii

În jur de 50 de asistenți și infirmieri de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București au organizat, miercuri dimineață, un protest spontan în curtea spitalului, nemulțumiți de faptul că, potrivit simulărilor, salariile lor ar urma să scadă cu sume cuprinse între 1.000 și 1.400 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării și a noului regulament de sporuri. Asistenților li se promiseseră majorări salariale de 70%.

O asistentă care a participat la protestul de miercuri dimineață și care a dorit să își păstreze anonimatul a declarat, pentru HotNews.ro, că „la noi, la asistente, vor fi scăderi de până la 1.400 de lei. Infirmierele vor ajunge să ia în mână 1.300 de lei, de la 2.300 – 2.400 de lei, cât luau salariul în mână până la 28 februarie. Asta este media scăderilor salariale la asistenți și infirmieri, de 1.000 de lei, și merge până la 1.400 de lei. Asta în condițiile în care ni se promiseseră salarii mărite cu 70%.”

Angajații Institutului Marius Nasta vor primi pe data de 15 aprilie salariile aferente lunii martie, primele după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament de sporuri.

„După câte am înțeles, sporurile pentru medici se plafonează la 30%, pentru asistenți la 52% și cei cărora nu li s-au mărit salariile începând cu data de 1 martie, personalul TESA (tehnic, economic și administrativ) vor avea, până la 31 decembrie, sporuri de 100%. Dar ei nu au niciun risc de îmbolnăvire”, a mai precizat asistenta de la Spitalul Marius Nasta pentru HotNews.ro.

Despre protestul de miercuri dimineață, asistenta de la Spitalul Marius Nasta mai spune că ea și colegii săi nu au întrerupt lucrul, ci angajații care lucrau pe tura de după-amiază au venit dimineață în curtea spitalului, special pentru a participa la protest.

Creșteri salariale de 50 de lei în următorii 4 ani pentru unii medici, susțin reprezentanții sindicali

Noua lege a salarizării și noile sporuri nu îi favorizează nici pe medici. „Oamenii sunt nemulțumiți, vor fi categorii care probabil vor pierde la venituri”, declară, pentru HotNews.ro, Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas. Iulian Pope acuză că aplicarea noii legi și a noilor sporuri creează „un întreg haos”.

„S-a creat un întreg haos, spitalele au procente diferite în care trebuie să se încadreze. Sunt spitale unde se plafonează, spitale unde nu se plafonează, medici din aceeași specialitate vor avea câștiguri diferite. În momentul acesta, Ministerul a împărțit procente destul de diferite spitalelor din subordine, fiind ordonator principal de credite: 28% la Spitalul Floreasca, 29% la Spitalul Universitar, 54% la Marius Nasta, 21% la Sfântul Ioan, astea sunt procente pentru sporuri. Autoritățile locale, unele au pormis depășirea a 30%, pentru că sunt majoritatea spitalelor subordonate administrației publice locale, astfel încât legea salarizării unitare nu se va aplica unitar, cu siguranță”, a explicat Iulian Pope.

Liderul celei mai importante federații sindicale din sistemul sanitar consideră că „este un haos pe care nici noi, care am fost destul de sceptici în ceea ce privește aplicarea legii salarizării unitare, nu l-am anticipat.”

Iulian Pope afirmă că, la unele spitale, va fi o creștere salarială de doar 50 de lei pentru următorii 4 ani: „Asta e măreața creștere pe care a anunțat-o Guvernul.”

O parte dintre angajații din sistemul sanitar vor primi salariile aferente lunii martie în cursul zilei de joi, înainte de Paște, iar restul pe 15 aprilie, potrivit lui Iulian Pope. Liderul sindical a precizat că majoritatea celor care își vor primi mâine salariile sunt angajați ai spitalelor aflate în subordinea autorităților locale, iar cei care vor primi banii pe 15 aprilie lucrează în spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

După data de 15 aprilie, când toți angajații din sistemul sanitar vor primi noile salarii și se va ști clar dacă există scăderi și care sunt acestea, sindicaliștii vor lua o decizie în ceea ce privește continuarea protestelor, putându-se ajunge până la grevă generală, în următoarele săptămâni.

„Doamna ministru a făcut referire la creșteri ale salariului de bază, ori dacă mutăm banii de la sporuri la salariu, putem considera că au fost măriri de salariu, dar veniturile… nu mergem cu salariul de bază acasă, nici cu brutul, mergem cu venitul net. Fiecare spital își negociază la nivelul spitalului sporurile, își împart sărăcia la nivelul spitalului, aici am ajuns”, este concluzia lui Iulian Pope.

Noul regulament al sporurilor – mărul discordiei

Guvernul a aprobat, în urmă cu o săptămână, regulamentul-cadru privind sporurile pentru condiţiile de muncă din sistemul sanitar. Cele mai mari sporuri le primesc cei care lucrează în condiții deosebit de periculoase, însă acestea se plafonează la valori mai mici decât anterior, ceea ce riscă să ducă la scăderi consistente de salarii.

Majorările salariale nu ajung, în cele mai multe cazuri, la 100% sau 170%, asa cum li s-a promis angajaților din sistemul sanitar, iar acolo unde salariul brut crește, majorarea este „înghițită” complet sau parțial de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, susțin cadrele medicale consultate de HotNews.ro. Mărul discordiei îl reprezintă însa noul regulament al sporurilor, adoptat de Guvern, care prevede plafonarea acestora la valori mai mici decât anterior și lovește, practic, în cele mai grele specializări din sistem: medicii și asistenții medicali de terapie intensivă, unități de primiri urgențe, oncologie, HIV, tuberculoză și hepatită, care beneficiau de sporuri între 75% și 100% din salariu.

Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar și de asistență socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Anexele 1 – 9 din regulamentul cadru aprobat stabilesc procentele diferențiate pe locuri de muncă  și categorii de personal, în funcție de condițile specific aferente fiecărui loc de muncă:

  • locuri de muncă cu condiții periculoase: 15%  până la 25%;
  • locuri de muncă cu condiții deosebit de periculoase: 35% până la 85%;
  • locuri de muncă cu condiții periculoase sau vătămătoare: 5% până la 15%;
  • locuri de muncă cu condiții grele de muncă: 10% până la 15%;
  • personal care își desfășoară activitatea cu surse de radiații sau generatoare de radiații în condiți periculoase: până la 30%;
  • personal care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare cu specific deosebit: 10% până la 15%;
  • personal care lucrează în unități sanitare aflate în localități izolate: până la 20%;
  • locuri de muncă cu condiții deosebite, cum ar fi stres sau risc: 5% până la 15%;
  • personal care își desfășoară activitatea în unitățile de asistență socială / centre cu sau fără cazare: 7,5% până la 75%;

Locurile de muncă, categoriile de personal și mărimea concretă a sporurilor se stabilesc la nivelul  fiecărui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanților salariaților, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, a decis Guvernul.

Sorina Pintea: Salarii si servicii medicale la nivelul Uniunii Europene, de la 1 martie

Salariile medicilor și asistenților vor crește în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anunțase, pe 8 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă, la scurt timp după instalarea în funcție.

Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări subtsanțiale, adaugând că „Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză.”

Sursa: HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.