8.1 C
Timișoara
marți 7 ianuarie 2025

Ce se întâmplă cu organismul în perioada caniculei? Explicațiile medicului Mihai Bujor Grecu

Numai în această lună, peste 3.570 de persoane au ajuns la Urgențe cu probleme de sănătate agravate de caniculă. În Timiș, dar și în mai multe zone din restul țării meteorologii au anunțat cod roșu de caniculă, cu val de căldură, disconfort termic și temperaturi deosebit de ridicate.  Mihai Bujor Grecu , Medic șef la UPU SMURD în cadrul Spitalului Județean „Pius Brânzeu”, explică ce se întâmplă cu organismul uman pe timp de caniculă, dar și care sunt probleme de sănătate care pot apărea din cauza caniculei.

Din cauza căldurii organismul se supraîncălzește. „Corpul funcționează în baza unor procese metabolice care generează căldură. În mod normal, noi pierdem căldură spre mediul înconjurător. Când temperatura mediului extern depășește temperatura corpului, schimbul de căldură are loc invers. În momentul respectiv, corpul nu mai reușește să piardă căldură și se supraîncălzește, la o medie de 41,5 de grade. Noi avem un organism homeoterm, cu o temperatură de 37 sau 37,5 celulele încep să moară. Așa se explică fenomentul de supraîncălzire”, a precizat Mihai Bujor Grecu.

Cei mai afectați sunt bolnavii cronici, care deja au și alte probleme de sănătate. Numai în iulie, peste 3.570 de pacienți au ajuns la spital cu starea de sănătate agravată de căldură. 

Consecințele caniculei asupra corpului uman sunt multe, de la simptome care survin din cauza supraîncălzirii, până la leșin sau chiar deces, dintre cele mai grave. „Insolația sau crampele musculare apare epuizarea termică. Cea mai gravă formă de manifestare este heatstroke-ul, care este un faliment al termoreglării. Acesta se manifestă prin stare generală alterată, deteriorarea stării de conștiență, care poate să ajungă până la convulsii, comă sau deces. Insuficiența multiplă de organe și sisteme. Totul se prăbușește, este ca o reacție în lanț. De regulă adultul tânăr are o toleranță mai bună. Dacă faci efort în căldură, începi să transpiri anormal de tare, apoi organismul se prăbușește și te supraîncălzești. Aceasta este o reală urgență medicală, o boală provocată de căldură pur, fără să mai ai alte afecțiuni” precizează Mihai Bujor Grecu , Medic șef la UPU SMURD în cadrul Spitalului Județean „Pius Brânzeu”.

Medicul recomandă să nu stăm în căldură, unde temperaturile pot ajunge chiar și la 50 de grade celsius, dar nici în mașinile lăsate la soare. Într-o mașină lăsată la soare, chiar și numai pentru 10 minute, temperatura din interior poate crește cu 10-15 grade. Hidratarea, este, de asemenea, indicată.

 

Foto: PRESSALERT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :