-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Ce șanse sunt pentru a transforma în realitate centura de sud, de ocolire a Timișoarei? VIDEO

De ani buni se vorbește despre necesitatea ca municipiului Timișoara să poată avea o rută ocolitoare, care să scoată traficul, în special cel greu, în afara străzilor circulate din oraș. Cu mare greutate, acum câțiva ani a fost inaugurată așa zisa centură de nord a orașului. De fapt este doar bucata de nord-est, adică un sfert din cercul care ar trebui să înconjoare întregul oraș. Cu certitudine, un sfert este departe de a fi un întreg. Cam tot de pe atunci, toate partidele odată ajunse la conducere promit că vom avea cât de curând și o centură de sud. E ușor de promis. Partea a doua este mai grea, adică cea cu respectarea promisiunilor.

La cea mai recentă vizită în Banat, premierul Sorin Grindeanu vine cu o veste care ar putea fi bună, cu condiția să fie și adevărată. Se încearcă la nivel de la Guvern să se impună o măsură care va face ca o licitație să comaseze proiectarea dar și execuția mult doritului drum, de către o singură firmă. Poate că astfel nu se va mai pierde atât de mult timp. O altă măsura care ar trebui să așeze treburile pe un făgaș de normalitate ar fi o lege în curs de discuție, care reglementează licitațiile publice de importanță majoră. Acestea vor fi licitații strategice și se vor aplica la investițiile din domeniul infrastructurii, apărării și energiei. Va fi o procedură mai rapidă și mult mai flexibilă, care va accelera investițiile în marile lucrări de importanță națională. Se încearcă evitarea lungilor perioade de timp care se pierd prin tribunale, în urma celor care și-au făcut un obicei de a contesta orice. În timp, a apărut chiar ceea ce numea premierul Grindeanu „industrie a celor care fac blocaje prin contestație”.

Acum, preocuparea este de a revizui studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Ofertele pentru cele două faze ar trebui depuse până la termenul de 10 aprilie. Valoarea totală a investiţiei, este, după vechile date, de 521,7 milioane de lei sumă care include asistența tehnică, costurile execuţiei lucrărilor, achiziţiei terenurilor dar și protecţia mediului şi asigurarea utilităţilor necesare.

autostrada belgrad

Pe de altă parte, săptămâna care a trecut s-au finalizat procedurile necesare pentru viitoarea autostradă care va lega Timișoara de orașul Pancevo din Serbia. De fapt, de acolo până în Belgradul de peste Dunăre nu este de trecut decât un pod. Astfel, cele două proiecte ar trebui pornite cat mai repede. O autostradă fără o centură de care să se lege ar fi aproape ineficientă pentru timișoreni. Autostrada ar putea intra în executare în viitorul exercițiu bugetar. Este soluția optimă, în viziunea premierului Grindeanu, pentru ca timișorenii să nu mai viseze la centura respectivă. Ea ar putea fi pusă în practică cu ajutorul șoselei internaționale.

pod pancevo belgrad

Podul de la Pancevo

Primul ministru Sorin Grindeanu crede că, dacă nu apar necazuri, construcția ar putea începe anul viitor: „S-au aprobat indicatorii.. astfel încât studiul de fezabilitate să intre la finanțare pe actualul exercițiu bugetar. Vorbim de 10 milioane de euro. Pe viitorul exercițiu bugetar vrem să putem intra la execuție la finanțarea acelui tronson”, a fost destul de optimist fostul preșșdinte al Consiliului Județean Timiș, ajuns șef la București.

Concluzia, fie autostradă cum ar vrea Grindeanu, fie doar șosea de mare viteză cum voia fostul premier Cioloș la întâlnirea din toamnă cu premierul Serbiei Aleksandar Vučić (care dorea de asemenea autostrdă). Este foarte bine că există presiunea dar și voința politică de a realiza acest proiect internațional care va lega Timișoara de sudul Peninsulei Balcanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :