1.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Ce nu a făcut Președintele ?

Fiecare politician, inclusiv Președintele, atunci când iese în spațiul public, își începe intervenția exprimându-și îngrijorarea profundă cu privire la evoluția crizei sanitare, a celei privind creșterea prețurilor la gaz și curent,a evoluției accentuate a inflației și a crizei politice. Cei mai mulți dintre noi știm însă, că principala preocupare a oamenilor politici este de fapt că soluționarea crizei politice să fie în favoarea partidului din care fac parte, la pachet cu minimizarea pierderilor privind propriul electorat.

Cred că acest pachet nefericit de crize ne-a ajutat să înțelegem iresponsabilitatea și incompetența întregii clasei politice românești de a face unei situații excepționale!

Analizând exclusiv evoluția actualei crize politice, ca și prestația principalilor actori implicați în aceasta, vom concluziona că avem un grav deficit de oameni politici responsabili și competenți.

De la început s-a pornit cu stângul în negocierea portofoliilor ministeriale, Ghinea și Drula preluând poziții prea puternice din punct de vedere al accesului la resurse și asta, evident, în defavoarea PNL-ului. Chiar dacă în primele luni incidentele sesizate de presă au fost de mici dimensiuni și, cele mai multe, aveau drept surse “colegi” de la guvernare, pentru opinia publică actul de guvernare părea rezonabil. Însă, destul de repede, analiștii politici au sesizat tensiuni importante în Coaliție, evident între PNL și USR Plus.

Aici trebuie făcută precizarea că segmentul electoral de dreapta, disputat de PNL și USR Plus este o cauza permanentă a luptei dintre cele două partide. Va rog să nu uitați: orice câștig electoral al unuia se contabilizează că pierdere în contul celuilalt!

Prima criză majoră a fost destituirea ministrului sănătății Vlad Voiculescu. Nu analizăm aici cauzele și modalitățile de stingere a crizei, că să nu abuzăm de răbdarea dvs. Este evident însă, că acest incident politic a fost sesizat de întreagă opinie publică. Presupunem că a fost un semnal de alarmă în primul rând pentru partidele politice, în special cele din arcul guvernamental. Cu certitudine, Președintele, cel mai informat, cel mai puternic și cel mai competent om politic din România, a avut la dispoziția să toate informațiile necesare pentru cele mai bune analize, care să genereze soluțiile pentru evitarea în viitor a unor crize similare.

Urmărind în continuare evoluția evenimentelor, ajungem în zilele noastre, ultimele 45 de zile, în care se declanșează o a două criză politică, generată de același tip de gest administrativ sau politic. Nu discutăm aici nici cauzele, nici cine avea dreptatate, sau cine era vinovat. Încercăm doar să ne amintim conjunctură sanitară și economică în care a apărut această criză politică majoră. Evităm să analizăm inabilitatile și lipsa experienței politice a actorilor și comunicatorilor implicați în acest război.

Decolăm din câmpul de război plin de invective din Piață Victoriei și urcăm în Turnul de Control de la Cotroceni, unde Președintele României știe evident ce să facă în aceste situații grave pentru țară!

Ne-a spus cât de îngrijorat este privitor la evoluția pandemiei și a crizei în care se află întregul sistem medical.

Ne-a spus că este profund îngrijorat că acum,în prag de iarnă, au explodat prețurile la energie.

Ne-a mai spus că politicienii sunt iresponsabili pentru că au declanșat o criză politică în asemenea momente.

Asta a făcut Președintele! Ne-a spus care este situația în ceea ce ne privește ! Ce nu a făcut Președintele ?

Nu s-a implicat în stingerea crizei politice!
Cu toate că avea, evident, autoritatea de a-i convoacă pe liderii partidelor politice, responsabili de producerea crizei și de a-i soma să găsească urgent un compromis, care să stîngă conflictul. Conflict care evolua cu rapiditate spre o criză politică majoră, așa cum de fapt s-a și întâmplat!

Dar Președintele nostru, pur și simplu a decis să nu se implice !
Cei avizați știu că, uneori, o inacțiune poate să fie chiar mai gravă decât o acțiune.

Lăsăm, însă, statisticienii să evalueze pierderile, inclusiv cele în vieți omenești, generate de aceste jocuri politice și de lipsa de implicare a Președintelui – atunci când era că niciodată cea mai mare nevoie de el.

Oare cum se calculează pierderile generate de iresponsabilitatea oamenilor politici ?

Număr de zile de blocaj politic x număr de decese covid/zi, sau număr pacienți Covid pozitivi/zi, sau …?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Pesediștii și liberalii plimbă mortul prin sufragerie

Abia scăpați de spaima ca Georgescu să le cânte pe la urechi teme muzicale vechi și, se vede treaba, nepieritoare, precum „Sfântă tinerețe legionară”...

Brumar, primul bal…

... Și ultimul, nu doar de dragul filmului semnat de Dan Pița în 1989, Noiembrie, ultimul bal. Și nici de dragul tinereții mele. Ci...

Corectitudine apolitică

Citește și :