Ce fenomen extrem s-a abătut asupra Timișoarei. Explicația meteorologilor

3707

Furtuna a făcut ravagii ieri în vestul țării, cauzând decesul a 8 persoane, rănirea altor câteva zeci și a produs pagube însemnate.

Vântul a suflat cu viteze de peste 50-60 de kilometri pe oră, dar local rafalele au depăşit şi 100 de kilometri .

Cum s-a produs un asemenea eveniment atmosferic neobişnuit pentru ţara noastră?

„Norii care s-au format din cauza încălzirii şi pătrunderea lor într-un front atmosferic rece au dus la un impact deosebit de mare. Norii s-au dezvoltat pe verticală până la înălţimi de 13 kilometri, dar baza a fost destul de joasă. Frontul a fost extrem de rapid, ceea ce a dus la intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi de o violenţă deosebit de mare”-a explicat meteorologul Constanţa Vâlciu de la Agenţia Naţională de Meteorologie.

Din cauza încălzirii globale, astfel de evenimente se vor produce din ce în ce mai des, avertizează meteorologul Constanţa Vâlciu:

„În momentul de faţă, pentru latitudinile ţării noastre, această încălzire globală, prin astfel de fenomene violente se manifestă. Deci vor creşte frecvenţa şi intensitatea lor. Nu temperaturile, neapărat. Temperatura a avut o creştere, într-adevăr de la un an la altul şi de la un anotimp la altul, se vede în statistici, dar nu temperaturile interesează ci ceea ce se întâmplă: odată cu creşterea temperaturilor, aportul de energie din atmosferă este din ce în ce mai mare, ori această energie se traduce prin fenomene de o intensitate şi severitate din ce în ce mai mari.”

Aceasta a mai menţionat că populaţia trebuie să ia în seamă avertizările emise de meteorologi, mai ales în ceea ce priveşte codurile portocaliu şi roşu, şi să rămână adăpostită , pentru a se proteja, în cazul unor astfel de atenţionări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.