Ce facem cu USZODA? Demolare sau renovare?

718

Timişoara a dat în trecut ţării foarte mulţi sportivi care au performat în sporturile nautice. Fie că vorbim despre canotaj, fie despre alte sporturi, cert este că la capitolul polo timişorenii s-au dovedit excepţionali. Toţi aceşti sportivi au prins dragostea de apă şi s-au perfecţionat într-una din cele mai vechi baze de agrement din oraş –Uszoda.

Bazinele şi terenurile, aflate acum în degradare, din Parcul Central, au supravieţuit vremurilor din 1926. Acum însă autorităţile vor să le radă de pe faţa Pământului, iar o parte a societăţii civile se opune şi cere renovarea şi reintroducerea bazei în circuitul sportiv şi public. Lupta e departe de final!

Uszoda-5

Se cere concesionarea

Primii care cer conservarea sunt membrii Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timişoarei. Aceştia sunt dispuşi să investească în reabilitare şi apoi, din profit, chiar să ajute proprietarii de clădiri istorice să le reabiliteze.

„Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei şi-a exprimat dorinţa de a concesiona ştrandul  Uszoda situat în Parcul Central din Timişoara printr-o solicitare trimisă către Direcţia Comunicare a Municipiului Timişoara.

Am motivat solicitarea noastră prin faptul că în această locaţie s-au format mii de sportivi timişoreni care au adus prestigiu urbei noastre. Timişoara în alte vremuri era cunoscută ca un oraş al sporturilor pe apă, iar ştrandul Uszoda a intrat în memoria timişorenilor ca un spaţiu dedicat sporturilor pe apă şi aşa ar trebui să rămână.

Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei poate capacita resurse pentru a reabilita această locaţie în doi ani de zile, iar din sumele obţinute după intrarea în exploatare să contribuim la reabilitarea patrimoniului cultural construit al Timişoarei”, transmit membrii asociaţiei.

Alături de asociaţia non-profit sunt şi mulţi timişoreni. O parte dintre ei şi-au exprimat susţinerea pe Facebook.

Uszoda-2

„Chiar şi dacă Timişoara ar dispune de bazine de înot, demolarea acestei baze sportive TRADIŢIONALE, cu valoare de PATRIMOIU, este ABUZIVĂ. În lumina lipsei acute de bazine de înot funcţionale şi măcar unele omologate pentru practicarea nataţiei de performanţă, această acţiune demonstrează o totală necunoaştere a necesităţilor unui oraş de talia Timişoarei. Nu am întâlnit până în prezent nicio persoană care să fie de acord cu această măsură”, a scris un timişorean pe Facebook.

Primarul Timişoarei vrea demolarea

Un înflăcărat susţinător al demersurilor de conservare şi modernizare a bazei Uszoda este Corneliu Vaida. El este omul care a creat şi petiţia împotriva demolării şi spune că este pregătit să organizeze şi un protest dacă primarul nu renunţă la ideea demolării.

„Degeaba se mobilizează activiștii civici din Timișoara, fostul ștrand Uszoda va deveni definitiv istorie. Primarul Nicolae Robu spune că acesta nu are ce căuta în centrul orașului și că nu sunt motive pentru păstrarea lui.

Parcul Central este în șantier și, la finalul acestuia, se va deschide pentru public într-o variantă extinsă. Asta, pentru că vechiul ștrand Uszoda va fi demolat, iar zona verde, extinsă. Primarul Nicolae Robu este cât se poate de categoric în această decizie, în ciuda reacțiilor reprezentanților societății civile”, spune Corneliu Vaida.

Timişoreanul a încercat să poate un dialog cu Nicolae Robu pe Facebook, locul preferat de edilul şef pentru sondaje sau discuţii. Corneliu Vaida a ţinut să îi transmită public că deja 500 de oameni au semnat petiţia.

„Despre USODA e vorba… Poate dumneavoastră nu vă spune nimic, dar timișorenilor autentici le spune multe! Le spune că acolo, la „Ștrandul Mare” sau la ILSA, zeci de generații au învățat să înoate și apoi să facă performanță. Le spune că, înainte, ștrandurile și parcurile erau într-o simbioză normală și naturală în orașul de pe Bega. Le spune că s-a demolat prea mult din istoria orașului, s-a conservat prea puțin și s-a construit prea mult haotic, fără noimă și fără respectul față de „specificul timișorean”. Le mai spune că o promisiune – chiar făcută în scop electoral – trebuie ținută, chiar cu întârziere… dar musai ținută!

După cum puteți constata, nu vă persiflez și nu vă ironizez, ca de obicei. Mă gândesc că puteți reflecta la rece – așa cum ați făcut-o și cu Podul Decebal – și să reveniți asupra deciziei de demolare a ce a rămas din ștrandul copilăriei multor generații de timișoreni, procedând, conform promisiunii inițiale, la amenajarea unei baze de agrement cu doua bazine de înot!

S-au strâns peste 500 de semnături în sprijinul reamenajării  USODA!  Aceste 500  și… de semnături sunt mai multe decât numărul de like-uri la unele din sondajele de Facebook după care vă ghidați deciziile! Deci, domnule Primar… nu scoateți oamenii în strada și pentru asta!”, transmite Vaida.

Primarul Nicolae Robu este însă ferm. Vrea să exindă spaţiul verde și să scape de ruinele fostei baze de agrement.

„Când vorbim de lucruri emblematice trebuie să înţelegem ce înseamnă emblematic. Oare chiar nişte vestiare, nişte grupuri sanitare şi nişte bazine în care s-a învăţat să se înoate sunt emblema Timişoarei? Dacă se făceau lucrurile astea cu sute de ani în urmă puteam vorbi de valoare.

Uszoda-4

În timp ce „moda” în lumea de azi este să se dea lupte grele între administrații publice care vor să desființeze spații verzi pentru a ridica în locul lor diverse construcții și cetățenii care se opun, dorindu-și cât mai multe spații verzi, ÎN TIMIȘOARA E INVERS: administrația publică VREA SĂ EXTINDĂ SPAȚIUL VERDE – și încă într-o zonă centrală! -, în locul unor dărăpănături care au fost cândva vestiare, grupuri sanitare, bazin de scaldă și teren de baschet, iar niște cetățeni -minoritari, presupun eu -, se opun, vrând acolo ceea ce a fost inițial (intre 1926-1989)”, răspunde primarul.

Promisiune neonorată

Baza, de 4.500 de metri pătraţi, a aparţinut Ministerului Educaţiei până în martie 2016, când a trecut în patrimoniul Primăriei Timişoara. Atunci, primarul Nicolae Robu a promis că o va reabilita şi o va da comunităţii.

Baza de agrement Uszoda a fost construită în 1926 şi a funcţionat cu succes până în 1989. Mii de timişoreni au învăţat să înoate aici şi tot aici s-a format echipa de Polo a Timişoarei, câştigătoare a 10 titluri naţionale.

Baza de agrement şi bazinele de înot au fost abandonate după revoluţia din 1989 şi nu au mai fost folosite de atunci. Acum au devenit o ruină şi au fost transformate în adăpost de oamenii străzii.

Uszoda-1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.