Vincențiu, un fost ofițer din armata Belgiei, cultivă șofran la Berzovia, județul Caraș-Severin. Comuna este una cu serioase valențe agricole, cu sol de calitate, dar și cu o istorie bimilenară. Istorie la care se adaugă și faptul că aici se cultivă un condiment oriental extrem de scump și de căutat.
În urmă cu 13 ani, Vincent de Busson, ofițer în rezervă al Regatului Țărilor de Jos, părăsea Belgia pentru a se stabili în România, la Berzovia, o comună agricolă din Caraș-Severin. Și cum toată lumea făcea agricultură, inevitabil s-a îndreptat și el spre această îndeletnicire dar, căreia, a căutat să-i dea niște valențe mai aproape de Belgia Natală: cultivarea șofranului. De patru ani și câteva zeci de mii de euro a avut nevoie petru a putea aclimatiza bulbii de șofran aici, în România.
Acum Vincent cultivă pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați șofran, cel mai scump condiment din lume, care se vinde și cu 30.000 de euro kilogramul, dacă este de calitate! Mai exact, la vânzare șofranul are patru categorii de calitate. Un gram de șofran de calitatea IV-a ajunge să coste 5-6 euro, dar dacă acesta este de claitatea I prețul său urcă de 30 de euro per gram.
Vincent de Busson s-a stabilit în localitatea Berzovia, din județul Caraș-Severin după ce s-a însurat cu o româncă. A început să cultive șofran, supranumit “aurul roșu” și considerat cel mai scump condiment din lume, pe o suprafață de 200 de metri pătrați. Începutul nu a fost ușor, pentru că a fost nevoie ca planta să fie aclimatizată. După doi ani de încercări, bulbii de șofran au fost adaptați climei din România.
A adus bulbii din Belgia în urmă cu doisprezece ani, dar procesul de plantare a trebuit adaptat la clima din România, a căutat și găsit variante, iar acum bulbii de șofran sunt adaptați. ,,Este foarte greu să cultivi șofran în România, pentru că nu nu se poate folosi ierbicid, pesticid și nici îngrășământ chimic. Asta este cea mai mare dificultate în cultura de șofran și totul se face manual, pentru a fi un produs biologic, necesitând multă muncă fizică”, explică belgianul reporterului Radio Timișoara.
Belgianul stabilit în Banat spune că, în prezent, cultivă șofran pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați și își propune ca, în perioada următoare, să extindă suprafața cultivată la trei, patru hectare. “Aurul roșu” cultivat în județul Caraș-Severin ajunge, în principal, în Belgia, dar și la unele restaurante de lux din România.
Vinde șofranul în străinătate, pe piața din România este la început. Cei mai mulți clienți români îl cumpără pentru terapii naturiste în bolile gastro-intestinale. Curele cu șofran au o durată de la 20 zile la 3 luni, declară belgianului studioului din Timișoara al radioului public.
Vincent de Busson poate recolta cel mult un kilogram de șofran, cultivat pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați. Șofranul este considerat cel mai scump și mai valoros condiment din lume. Pentru un singur kilogram de “aur roșu” trebuie recoltate între 130.000 și 250.000 de flori, din care se rețin doar stigmatele. În bucătărie, poate fi folosit în supe și la preparatele cu fructe de mare, la orezuri, dar și la prăjituri.
Foto: Radio Timișoara
bună ziua cum il pot contacta pe monsieur vincent?
Buna ziua. Sunt din Slobozia /Ialomita si am un loc de casa de 1200 mp si fiul meu in varsta de 28 ani doreste sa planteze sofran. Am incercat sa luam legatura cu dl Vincent , pentru a ne informa cu privire la cultivarea sofranului, dar sa si achizitionam bulbi de la dumnealui, dar nu am gasit decat cuvinte de lauda… Ma numesc Frincu Mihaela – nr. telefon 0720.009.406. Un nr. de telefon sau o adresa de mail, faceebok . Fiul meu a terminat Facultatea de Agricultura dar lucreaza in domeniul vanzarii de produse agricole, pesticide, etc. Fiind suprafata mica doreste sa incerce sa planteze sofran…Va las si nr. telefon Frincu Emil- Gabriel – 0786.889.626. – Stiu ca este vorba de protectia datelor – informatii referitoare la datele cu caracter personal….dar poate ne ajutati ….Adresa de email : francumihaela@yahoo.com ; emyfrancu_2006@yahoo.com. Multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra.