1.1 C
Timișoara
joi 23 ianuarie 2025

Ce au descoperit specialiștii la obiectivele hidrotehnice şi cursurile de apă din zona Banatului, luate la puricat de Comisia hidrotehnică româno-sârbă!

În spaţiul hidrografic Banat s-au desfăşurat, între 9 și 11 octombrie, verificările de toamnă româno-sârbe pe teritoriul românesc, odată cu cea de-a XXXVII-a întâlnire a Subcomisiei pentru apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor din cadrul Comisiei hidrotehnice româno-sârbe.

Conform Regulamentului comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe cursurile de apă, a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă, au fost controlate obiectivele hidrotehnice şi cursurile de apă din zona Banatului. Scopul verificărilor a fost urmărirea exploatării şi întreţinerii lucrărilor aflate în zona comună de interes şi starea cursurilor de apă.

Au fost verificate următoarele cursuri de apă: Moravița (digurile din frontieră, în zona podului din localitatea Moravița), Bârzava (digurile în zona podului din localitatea Partoş), Timiş (dig mal stâng pe sectorul de la km 1+300 până la acumularea Gad, acumularea nepermanentă Gad) şi Aranca (stăvilarul de frontieră de la km 3+100, staţia de pompare ”Aranca”).

Potrivit protocolului încheiat ieri, 12 octombrie, la sediul ABA Banat, digurile cursurilor de apă verificate sunt în stare bună şi bine întreţinute. Pe cursul de apă Moraviţa au fost finalizate lucrările prevăzute de decolmatare a albiei minore și de înlăturare a vegetației, în anul 2018 fiind planificată continuarea acestor lucrări pe sectorul frontieră – zona podului din localitatea Moravița. În ceea ce priveşte cursul de apă Timiş, porțile batante de la confluența râului Lanca Birda cu râul Timiș, digurile și deversoarele polderului Gad sunt bine întreținute și funcționale.

Apele Romane - Titu Bojin

“De la ultimele verificări, pe Bârzava au fost finalizate lucrările de amenajare a albiei şi decolmatare a albiei minore; vegetația a fost înlăturată pe o lungime de 9,5 km amonte de podul din localitatea Partoș. Lucrările la stația de pompare Aranca sunt finalizate, iar noile agregate cu putere totală instalată de 13,52 m3/s, precum este prevăzut în Regulamentul comun sunt instalate. Stăvilarul din apropierea frontierei (de la km 3+100) care a fost verificat, este bine întreținut și functional. Comisia hidrotehnică româno-sârbă a mai verificat şi digurile de pe râul Caraş, în zona stației hidrometrice Vărădia, fiind găsite într-o stare bună şi foarte bine întreţinute “ , a declarat Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat.

Experții Părții sârbe au propus, pentru o mai bună organizare și planificare a verificărilor pe cursurile de apă și a obiectivelor pentru apărare împotriva inundațiilor și a ghețurilor pe ambele teritorii, ca în viitor să se pregătească și să se transmită reciproc o informare prealabilă la lucrările privind îmbunătățirea stării obiectivelor pentru apărarea împotriva inundațiilor și ghețurilor, pe sectorul de interes comun, efectuate anterior verificărilor de toamnă. Experții Părții române au luat notă de această propunere, urmând ca răspunsul să fie transmis prin intermediul Secretarului pentru ape de frontieră al Părții române.

Subcomisia de apărare împotriva inundațiilor și a ghețurilor a întrunit experţi din cadrul Ministerului Apelor si Pădurilor, a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a Administraţiei Bazinale de Apă Banat, din cele două Sisteme de Gospodărire a Apelor Timiş şi Caraş-Severin şi experţi din Întreprinderea de Gospodărire Publică a Apelor “ Vode Vojvodine”.

Reamintim că, în baza „Regulamentului comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe cursurile de apă a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă”, intrat în vigoare în 1955, anual se fac verificări comune la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Halucinant! Fostul director al Romsilva Arad a primit 100 000 de euro la pensionare

Un director de la Romsilva a primit bonus de pensionare „10 salarii brute”, adică 500.000 lei, echivalentul a 100.000 de euro, potrivit dezvăluirilor făcute...

Elevele unui liceu de prestigiu, hărțuite online mai bine de un an! Agresorul nu se mai duce la școală

Un scandal a avut loc recent la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Un tânăr de 17 ani a folosit un soft AI pentru...

Citește și :