Ce are Nyíregyháza și nu are Timișoara? Aceasta-i întrebarea!…

4515

Oficiul de Turism al Ungariei și administrația oraşului Nyíregyháza a avut onoarea, de curând, să se prezinte la Timişoara. De la primarul municipiului Nyíregyháza, șeful de birou al Consulatului Onorific al Ungariei la Timișoara, directorul Oficiul de Turism al Ungariei în România, până la directori ai stațiunii balneare sau parcului zoologic.

Mai mult, au organizat chiar și un infotrip la Nyíregyháza. Altfel spus, o excursie de informare, la care au invitat agenții de turism și ziariști din Timișoara. Programul a cuprins de la vizita la Băile Aquarius, la centrul de tratamente, până la vizite și întâlniri la Muzeul Etnografic din Sóstó (tradiţiile şi arhitectura populară), hoteluri din Nyíregyháza, la Grădina Zoologică aleasă cea mai frumoasă grădină zoologică din Europa în 2015, la categoria ei.

Evident, nu au lipsit un tur al oraşului sau o vizită la parcul de agrement şi la clubul de echitaţie Timpex din Újmámor. Totul presărat, desigur, cu câte o baie, mai ales în apa termală.

* * *

Nyíregyháza, care se traduce în limba română ca Mestecănești, este reședință de județ și unul dintre cele 23 de municipii, cu o populație de 115.889 de locuitori… Și se situează la o distanţă de 305 km de Timișoara, în nord-estul Ungariei, la exact 70 km de Slovacia, Ucraina și România, nu foarte departe de fluviul Tisa, unde orașul Nyíregyháza și-a clădit Staţiunea Balneară Sóstógyógyfürdő.

ungaria-1

Stațiunea balneară Sóstó este o stațiune renumită pentru apa termală, la mai puțin de 6 kilometri de la centrul orașului Nyíregyháza. Una din cele mai importante atracţii este complexul de băi termale, format din băile Fürdőház, Tófürdő, Parkfürdő şi Baia Aquarius.

Aquaparkul Aquarius este atracția principală, unde peste 20 de bazine din cele două aquaparkuri stau la dispoziţia vizitatorilor, care se pot bucura de toate plăcerile oferite de apă. Apă termală, tobogane uriaşe, jacuzzi, bazin olimpic şi cel mai mare cocktail bar din Ungaria, precum și aquaparkul acoperit, disponibil în fiecare zi a anului, dar și senzații tari pentru amatorii de băi nocturne. Există o lume a aventurilor acvatice (Élményvilág) cu tobogane uriaşe, bazinul cu valuri şi cascada de apă, peştera cu vârtejuri de apă.

Pentru cei mici, Lumea copiilor (Gyermekvilág) oferă o atmosferă de junglă cu numeroase atracții. Până și hotelul este dotat cu saună, grotă salină, jacuzzi şi bazin cu apă termală, respectiv saună uscată, o gamă largă de tratamente balneare. De jur împrejur, un lac sărat de 10 hectare, iar de cealaltă parte o pădure de stejari de 320 hectare.

ungaria-3

Chiar și în centrul istoric al oraşului Nyíregyháza, baia răsfaţă de aproape 50 de ani vizitatorii care-i trec pragul, în mare parte acoperită, unde se află bazine cu apă termală, saună, baie cu aburi, servicii de masaj de relaxare sau medicale, bazin de înot şi masaj finlandez. Cine-și dorește, poate merge până la Tófürdő, la staţiunea acoperită de nisipul fin de pe malurile Tisei, unde pe malul lacului există bazin cu apă termală şi bazin pentru copii.

* * *

Apa termală, se spune, cu un conţinut bogat de hidrocarbonat, de clorură de sodiu, apă de brom are un efect terapeutic în tratamentul bolilor reumatice şi al sistemului locomotor. Prin introducerea în gama de servicii a tratamentelor cu nămol şi a băii cu acid carbonic, tratamentele balneare au devenit mai complexe. În baza contractelor de colaborare încheiate, spitalul din localitate și cu medici specialiști în reumatologie şi ortopedie, tratamentele sunt efectuate sub permanentă și strictă supraveghere medicală.

Apa termală a fost clasificată ca apă termală cu scop terapeutic şi balnear. Au fost modernizate puţurile şi instalaţiile aferente, astfel încât în acest moment toate puţurile termale din Sóstógyógyfürdő dețin certificate de operare în scop terapeutic şi balnear.

La 22 iunie 2012, Direcţia Naţională de Sănătate Publică a aprobat folosirea denumirii de staţiune balneoclimaterică pentru trei băi aflate în exploatarea Sóstó-Gyógyfürdők Zrt., iar în ceea ce priveşte asistenţa de tip balnear, aceste băi au fost încadrate în categoria marilor băi din ţară.

În vara anului 2015, s-a dat în folosinţă noul centru terapeutic unde oaspeţii pot beneficia de tratamente balneo şi fizico-terapeutice complexe. Pe o suprafaţă de 1400 mp, se pot efectua anual 250.000 de tratamente.

Chair dacă Nyíregyháza are o populație de 115.889 de locuitori, în apropiere se află și Grădina Zoologică Sóstó, una din cele mai impresionante grădini zoologice din Ungaria. Într-o pădure de stejari, întinsă pe o suprafaţă de 30 ha, se pot vedea peste 5000 de specii de animale.

Piramida Verde, Ocenariul, tunelul transparent şi fauna Oceanului Indian, o casă a pădurii tropicale, spectacol cu foci, fauna Americii de Sud şi a Munţilor Anzi, poduri suspendate și multe altele.

Tot la Sóstógyógyfürdő, se poate trece şi pe la Muzeul etnografic, singurul muzeu etnografic în aer liber din Ungaria de Nord-Est, unde în sezon vizitatorii pot degusta bucate coapte în cuptor sau pot lua parte la manifestările tradiţionale specifice vieții la ţară.

Tot în zonă, copiii şi părinţii îşi pot încerca abilitățile de temerari pe pista cu 100 de opriri ale Parcului de Aventură din Pădurea Sósótó – Nyíregyháza.

* * *

Poate sună a publicitate. Dar în cea mai mare parte a investițiilor făcute la Nyíregyháza sunt implicate fonduri europene. Și, încă o dată, repet, investițiile sunt făcute cu cap și strategic, Nyíregyháza fiind la exact 70 km de Slovacia, Ucraina și România.

În județul Timiș și Timișoara, administrațiile locale se luptă cu tot felul de studii, ba de oportunitate, ba de fezabilitate, ba de cheltuit fonduri europene fără nici o finalitate pentru comunitate. Și tot felul de specialiști locali se bagă în seamă cu tot felul de proiecte virtuale, pe banii obținuți mai de la bugetele locale, mai de la fondurile europene, plimbându-se prin lume pentru tot felul de schimburi de experiență și de colaborări transfrontaliere. Dacă nu mă înșel, de curând, specialiști de la Consiliul Județean Timiș s-au deplasat într-un schimb de experiență chiar și în China…

Pe de altă parte, în Timișoara există un muzeu al satului bănățean superior celui din Nyíregyháza și mult mai complex care poate fi folosit în sens pozitiv, mai ales integrat într-un circuit turistic și cu câteva mici atracții culinare și ecologice, cu o organizare mai apropiată de nevoile vizitatorului și nu de obsesiile de partid, administrative, personale și de stat.

A fost și rămâne de vorbit, în continuare, despre Pădurea Verde. Masivul forestier situat în nord-estul Timişoarei, cu o suprafaţă de aproximativ 724 ha, este amenajată sistematic în careuri de 15 ha, dar nu este amenajată corespunzător pentru a fi considerată pădure-parc, zonă de agrement.

Pădurea Verde reprezenta ”elementul de primă importanţă recreativă a oraşului, cu funcţionalitate multiplă şi vizată la o încărcare foarte mare cu vizitatori” și în… Studiul privind zona de agrement Pădurea Verde Timişoara, întocmit de IPROTIM în 1972, când s-a și propus amplasarea, în interior, a unor obiective recreative deosebite. Pădurea este străbătută pe o lungime de 2,6 km de pârâul Behela, afluentul Canalului Bega, care alimentează, înainte de a intra în pădure, lacul de la Dumbrăviţa, locul de agrement pentru turişti şi pescari.

* * *

Așadar, ce are Nyíregyháza și nu are Timișoara?…

Harta geotermală a județului Timiș prezintă temperaturi de peste 120 grade Celsius, înregistrate la o adâncime de 3 km, în vestul județului, se spune în Planul de amenajare a teritoriului județului Timiș. Aproximativ 10% din suprafața județului Timiș are un potențial de temperatură de peste 140 grade C (Jimbolia, Sânnicolau Mare și Saravale). Se estimează faptul că aproximativ 50% din suprafața județului Timiș înregistrează temperaturi între 60 grade Celsius și 120 grade C pentru adâncimea de 3000 m.

Existența apelor termale în peste 50% din subsolul județului a creat posibilitatea utilizării energiei geotermale în localități precum Beregsău, Comloș, Grabaț, Jimbolia, Lovrin, Periam, Sânnicolau Mare, Saravale, Teremia, Timișoara, Tomnatic sau Variaș.
Într-un alt studiu, realizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiş, se spune că din punct de vedere al apelor subterane se poate constata că pânza freatică a Timișoarei este situată la adâncimi care variază între 0,5 m și 4 m. Pânzele de adâncime cresc numeric de la nord la sud, adâncimea începând de la 4-9 m până la 80 m, pânze de adâncime care conțin apă potabilă și acoperă o parte a necesarului urban de apă potabilă. Exista de asemenea ape de mare adancime, colectate în Piața Unirii (hipotermale) și în partea de sud de Cetate și Cartierul Fabric (mezotermale).

Toate aceste ape, spune studiul, au valoare terapeutică și pot fi utilizate în scopuri balneare. Apele termominerale sunt exploatate pentru cură minerală și agrement în stațiunea Călacea, în Timișoara, Sânnicolau Mare și Teremia Mare. Apele minerale carbogazoase sunt prezente în Buziaș, Sacu Mare, Pișchia și Fibiș.

Partea de vest a României are un bogat potențial geotermal, reliefat prin rezerve de ape mezotermale cantonate în depozite de vârstă mezozoică cu predilecție în carsturi jurasice, mai spun specialiștii.

Apele subterane au caracter termal aproape pretutindeni de-a lungul Câmpiei Vestice, din Timișoara la Arad, din Oradea la Satu Mare, unele având și săruri. Apele minerale termale sunt clorurosodice, bicarbonatate, ușor sulfuroase, cu o mineralizație între 0,5-2,6 g/l și cu o temperatură între 38,5 și 53,5°C. Mai sunt clorurosodice, bicarbonatate, cu conținut de calciu și mineralizația între 0,6 și 3,5 g/l și cu temperatura între 46 și 56 grade C, precum și clorurosodice, bromurate, iodate și sulfuroase cu o mineralizație între 3,97 și 7,93 g/l și cu temperatură care ajunge până la 62°C.

Un astfel de complex de izvoare se află în stațiunea Buzias, la 35 km distanță de Timișoara în partea de sud-est și 25 km distanță de Lugoj. Apele care izvorăsc în Buziaș ajută la vindecarea diferitelor boli, cum ar fi ateroscleroza, artroza, spondiloza, etc.

Apele din stațiunea Călacea, de asemenea situată aproape de Timișoara, au o importanță deosebită în vindecarea afecțiunilor reumatice și ale sistemului nervos periferic.

Lacuri cu apă termală, peste 20 grade C, și lacuri cu ape minerale au fost descoperite la Românești, respectiv la vulcanii noroioși de la Forocici.

Comuna Lovrin, situată între Timișoara și Sânnicolau Mare, aproape de DN 9, a devenit cunoscută în timpul anilor 80 din cauza apelor geotermale descoperite aici. Cu un debit de 8 l/sec, la captare și o temperatură de 84°C, ceea ce face ca aceste ape să fie utilizabile chiar și în cele mai friguroase ierni. Cu o mineralizație totală – sulfuroasă, bicarbonatată, clorurată, bromurată, sodică și hipotonică – apa termală începe să fie apreciată de cei care suferă de afecțiuni reumatismale articulare și degenerative sau de cei care aveau sechele post-traumatice periferice. Cantitatea de apă termală forată la Lovrin este în exces față de necesarul pentru tratament…

* * *

Așadar, încă o dată, ce are Nyíregyháza și nu are Timișoara?…

Lacul Surduc este la o aruncătură de băț de Timișoara și este în județul Timiș. Dar tot în apropiere, se află Țara Hațegului și dinozaurii, se află cetățile dacice protejate de UNESCO. Iar în județul Caraș-Severin și Munții Banatului, sunt Cheile Nerei şi celebra Cascadă Bigăr, Băile Herculane, calea ferată din Munţii Aninei, Văliug și Clisura Dunării, Morile de apă de la Rudăria… Și lista cu minunățiile din Regiunea de Vest nu este nici pe departe completă.

Și totuși, ceva lipsește și în Timișoara, și în județul Timiș, și în Regiunea de Vest. Chiar și în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.