Prevenția e cel mai bun tratament. Ca adult trebuie să ai grijă mereu de sănătatea ta mergând la doctor înainte de a avea simptome de boală.
Pentru a preveni afecțiunile de orice fel, ar trebui să efectuezi o serie de analize și consultații cel puțin o dată pe an, indiferent de vârstă.
În acest fel putem preveni și trata imediat boli ca anemia, infecțiile urinare sau digestive, diabetul, boli ale ficatului sau ale aparatului cardiovascular.
Teste de sânge (hemoleucograma) trebuie să cuprindă numărul de globule roșii, globule albe, trombocite, cantitatea și concentrația de hemoglobină, mărimea și volumul globelelor roșii, enzimele hepatice, transaminazele, bilirubina, viteza de sedimentare a hematiilor, nivelul de calciu, magneziu, colesterolul total, HDL, LDL (colesterolul bun și colesterolul rău), trigliceridele, glicemia etc.
Sumarul de urină este util și el pentru a depista diabetul zaharat sau bolile endocrine.
O electrocardiogramă este recomandată și ea anual, mai ales pentru cei care au un istoric familial de hipertensiune arterială, palpitații sau cazuri de infarct miocardic.
Ecografia abdominală este necesară pentru a verifica starea organelor interne, a ficatului, a rinichilor și a organelor genitale.
Ecografia de sân este obligatorie pentru femei pentru depistarea cancerelor în stare incipientă.
De neratat este examenul ginecologic anual care este un control de rutină însoțit de testul Babeș Papanicolau și un test HPV. Afecțiunile neoplazice pot fi depistate și tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente.
Bărbații sunt rugați să-și facă analiza Antigenul Specific de Prostată, mai ales dacă au peste 45 de ani.
Cancerele de piele pot fi depistate și tratate la timp dacă se face un control dermatologic anual.
Alte controale recomandate sunt Controlul stomatologic, pneumologic și oftalmologic. Pentru prevenirea cancerului de colon se recomandă și colonoscopia.
Sursa: unica.ro