Ce-a lăsat în urmă furtuna teribilă de acum trei săptâmâni din Banat ! Bilanț aproximativ

574

Au trecut mai bine de două săptămâni de la furtuna violentă din 17 septembrie, dar efectele încă se simt în județul Timiş şi chiar în Timişoara. Copacii căzuţi nici acum nu au fost ridicaţi în totalitate, mai sunt localităţi unde unele familii nu au nici acum energie electrică, iar unele unităţi de învăţământ sau alte instituţii nu sunt nici acum funcţionale.  Un bilanţ final a fost întocmit de Prefectura Judeţului Timiş, în urma căruia autorităţile au aflat cu exactitate pagubele produse de vijelie.

Timişul are nevoie de peste 5 milioane de lei pentru reparaţii

Imediat după furtună, autorităţile au intrat în alertă. Au fost constituite, prin ordin al prefectului, trei echipe de specialiști, formate din  12 angajați ai:  ISU, Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean Timiș, Direcția pentru Agricultură Județeană Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat.

„Angajații Instituției Prefectului au depus eforturi pentru identificarea punctuală a problemelor cauzate de furtună în localitățile din județul Timiș și s-au implicat în găsirea de soluții pentru rezolvarea cât mai rapidă a acestora. Totodată, au reușit să transmită în timp util Guvernului României situația pagubelor  produse în județul Timiș în vederea acordării de sprijin financiar. După cum știți, premierul Mihai Tudose și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au și venit, a doua zi, la Timișoara, pentru a ne acorda sprijin. Premierul Mihai Tudose a participat la două ședințe ale Comandamentului Județean Pentru Situații de Urgență, în cadrul cărora și-a exprimat nemulțumirea față de modul de intervenție al ENEL, care a lăsat fără energie electrică mii de oameni zile întregi”, au transmis recent reprezentanţii Prefecturii Timiş.

În cursul săptămânii trecute a fost făcută o primă evaluare a pagubelor la nivelul școlilor din Timișoara, a spitalelor și a unităților Ministerului Afacerilor Interne, iar Guvernul a alocat  2.090.000 de lei pentru reparații la școli din Timișoara, 320.000 de lei pentru reparații la Institutul de Boli Cardiovasculare și Spitalul Lugoj și 1.109.000 de lei pentru reparații la clădirile MAI afectate de furtună.

A continuat, în județ, evaluarea pagubelor de către trei echipe de specialiști la școli, sedii de primării, unități de cult, iar în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență din data de 26 septembrie a fost aprobată suma de 5.175.784 lei. Urmează ca în următoarea ședință de Guvern să se aloce fondurile solicitate de județul Timiș.

 Energia electrică, încă o problemă în Timiş

Furtuna a avariat şi mulţi stâlpi de electricitate şi reţeua de distribuţie. Sute de mii de oameni din Timiş au rămas fără energie. Problema persistă încă, punctual, în unele localităţi. Situația lipsei curentului electric s-a remediat în majoritatea localităților. În trei localități (Timișoara, Buziaș, Herneacova) iluminatul stradal a fost restabilit doar parțial, iar în alte trei localități (Ohaba Română, Rovinița Mare, Gladna Română) curentul electric este asigurat temporar de generatoare de energie. De asemenea, mai există localități unde furnizarea curentului electric nu este oprită însă trebuie înlocuiți stâlpii de electricitate deteriorați de furtună, lucru pe care nimeni nu l-a făcut până acum.

Lipsa curentului i-a determinat pe unii cetățeni din județul Timiș să facă plângeri la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș, dovadă fiind faptul că până luni, 26 septembrie, au fost înregistrate 639 de petiții din tot judeţul, precum și o sesizare colectivă (114 cetățeni) pentru întreruperi repetate ale energiei electrice în comuna Șag.

„Referitor la reclamațiile înregistrate cu privire la distribuitorul de energie sau furnizorul de energie, pentru că sunt două companii diferite, cu consumatorii sunt încheiate anumite contracte, iar cei care se ocupă de distribuție sunt alți operatori economici. Acolo se întâmpină o greutate în vederea cercetării reclamațiilor, care până astăzi sunt 746 la nivelul județului Timiș. Am primit o adresă din partea reprezentanților de energie prin care ni se comunică că la Curtea au fost alimentate parțial din 19.09, alimentarea totală finalizându-se în data de 24.09, la Coșava au fost alimentate total în 23.09, la Găvojdia a fost alimentată cu energie electrică total în data de 24.09, la Rudinița Mare este în continuare un generator din data de 19.09, la Bogda a fost alimentat total din data de 23.09, la Margina a fost alimentată total în data de 20.09, la Gladna Română sunt două generatoare din data de 19.09, nu avem date ulterioare când se finalizează, mai avem probleme la Balinț, unde a fost alimentat parțial din data de 17.09, operatorul spunând că în 23.09 s-a finalizat total, dar urmează alte verificări în acest sens pentru că aici avem informații că e posibil să fie consumatori care nu au fost alimentați cu energie electrică”, au informat reprezentanţii OPC Timiş.

Unii timişeni au suferit pagube din cauza întreruperii sau opririi furnizării energiei eledctrice. De la mâncare alterată la aparatură electrocasnică stricată, oamenii s-au plâns de tot felul de probleme. Şi aceste au au fost reclamate la OPC, dar inspectorii spun că Enel s-ar putea să nu fie tras la răspundere prea curând.

„Distribuitorul ne-a pus la dispoziție un document prin care anunță la Ministerul Economiei că a declarat forță majoră, care se regăsește în contract și de aici vom lua și vom face cercetările, pentru că este o procedură anevoioasă aș vrea cumva să reușim să scurtăm procedura aceasta la nivel național, pentru că nu poate ca un consumator casnic ce are pagube să intre în posesia despăgubirilor după trei-patru luni, ceea ce mi se pare o perioadă foarte lungă de timp și aici vor trebui luate probabil măsuri la nivel național”, mai spun cei de la Protecţia Consumatorului.

Furtuna aduce contracte pentru reparaţii la DRDP Timişoara

Furtuna de la mijlocul lui septembrie a afectat grav şi drumurile naţionale. Mii de table sau panouri indicatoare şi balize antiorbire au fost smulse sau doborâte de vânt – la acest capitol Direcţia de Drumuri şi Poduri Timişoara are de cheltuit 1,3 – 1,4 milioane de lei. Problema este că în contractele de întreţinere pe timp de vară a autostrăzii şi a drumurilor naţionale nu este inclusă înlocuirea tablelor indicatoare. Un aspect trecut cu vederea de autorităţi la momentul semnării contractelor. Aşa că înclouirea indicatoarelor rupte va mai dura ceva vreme. Cel puţin pe DN6, spre Lugoj, dar şi pe A1, între Nădlac şi Margina, pe marginea carosabilului încă zac la pământ multe panouri.

„Deocamdată, table indicatoare nu avem pe niciun contract în vigoare. Astfel, urmează ca tablele indicatoare să le abordăm sub o anumită formă, fie cu colegii de la Companie (n.r. CNAIR), fie printr-un contract independent”, a declarat Horaţiu Simion, directorul DRDP Timişoara.

Mai mult decât atât, angajaţii DRDP Timişoara mai au de făcut reparaţii şi în propriile sedii. Asta pentru că 16 subunităţi ale Direcţiei de Drumuri au fost afectate de vijelie. La acestea au fost avariate acoperişurile şi burlanele de scurgere a apei.

Control la Primăria Timişoara după vijelie

La Timişoara, furtuna a culcat la pământ cel puţin 3.500 de arbori. Grav este că unul dintre ei a strivit o femeie şi a ucis-o. Alţii au căzut pe case, distrugându-le acoperişurile, iar unii au aterizat pe liniile de electricitate, avariind furnizarea energiei electrice.

Faptul că mulţi dintre copacii rupţi de vânt erau bătrâni şi netoaletaţi de multă vreme a ridicat multe semne de întrebare. Cum se fac toaletările în Timişoara? Când au fost ultima data inventariați copacii bătrâni din Timişoara? Corecţiile la crengi se fac corespunzător? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care mulţi timişoreni, printre care şi specialişti în peisagistică, şi le-au pus după furtună.

Răspunsurile le vor afla inspectorii Gărzii de Mediu Timiş, care au decis să efectueze un control la Primăria Timişoara, la Direcţia de Mediu.

„În perioada imediat următoare vom efectua un control la administrația publică locală, respectiv la Primăria Timișoara. După furtună nu puteam să facem control, pentru că principala măsură era să se intervină pentru degajarea și anularea efectelor calamității. Avem planificat control pentru gestionarea spațiilor verzi și vom vedea ce rezultate va avea acesta”, a declarat Lavinia Călușeru, comisar șef al Gărzii de Mediu Timiș.

 Pagube în Timiş

Vă amintim că în timpul furtunii din 17 septembrie au fost afectate de furtună un număr de 23 unități administrativ teritoriale (Timișoara, Lugoj, Buziaș, Făget, Jimbolia, Recaș, Biled, Coșteiu, Pișchia, Uivar, Iecea Mare, Șandra, Ghiroda, Giroc, Bucovăț, Banloc, Darova, Becicherecu Mic, Giera, Belinț, Dumbrava, Otelec, Săcălaz) cu un număr de 25 localități aparținătoare. La nivelul județului Timiș s-au înregistrat un număr de 5 persoane decedate (2 în Timișoara și 3 în Buziaș) și au fost rănite 49 de persoane (42 de adulți și 7 copii).

De asemenea, s-a intervenit pentru deblocarea unui număr total de 152 persoane blocate în trenuri și autovehicule. S-a intervenit, de către echipele ISU, la un număr de 93 de locuințe și pentru îndepărtarea unui număr de 314 copaci căzuți, din care 268 în Timișoara. Au fost afectate, în județul Timiș, 22 de unități de învățământ, din care 18 școli și 4 grădinițe. Au fost avariate șase unități de cult și 99 de locuințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.