În calitate de partener oficial în România al Programului Climate KIC, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, prin Cristina BĂDULESCU, coordonator program, a participat la invitația partenerului MI6 (Societatea Maghiară de Inovare și Eficiență Nonprofit Ltd) la aniversarea Programului Virtual Power Plant, desfășurată în cursul zilei de 6 martie 2019, la Parlamentul din Budapesta, în prezența Președintelui Ungariei, dr. János Áder și a doamnei dr. Katalin Szili, fosta președintă a Parlamentului maghiar.
Au participat peste 200 de reprezentanți ai mediului public și privat din Ungaria, instituții de învățământ, municipalități, firme.
„Suntem încrezători în viitoarea colaborare în cadrul Climate KIC și în simbolica „Foundation Stone” înmânată, ce simbolizează implicarea noastră pentru reușita acesteia. Virtual Power Plant, un proiect Climate KIC, va începe implementarea în România începând cu luna martie 2019″, este mesajul transmis din Palatul Parlamentului de Cristina Bădulescu.
MI6 – Societatea Maghiară de Inovare și Eficiență Nonprofit Ltd. este un actor determinant în politicile de sprijinire a eficienței energetice și energiei verzi din Ungaria. În ultimii ani, MI6 și-a extins activitățile în străinătate, fiind recunoscută de partenerii internaționali și de Comisia Europeană.
Virtual Power Plant (VPPP) este un program de eficiență energetică, în cadrul căruia a fost construită cea de-a a mare centrală electrică din Ungaria. VPPP a realizat proiecte în valoare de 10 milioane de euro destinate sprijinirii politicii guvernamentale privind eficiența energetică și energia regenerabilă.
Reamintim că Programul CLIMATE KIC este cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa concentrat asupra schimbărilor climatice, format din companii dinamice, instituții academice de renume și sectorul public. Climate KIC este una dintre Comunitătile Cunoașterii și Inovării (KIC) creată în 2010 de către Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene a cărui misiune este de a crea creștere durabilă. Este vorba despre integrarea educației, antreprenoriatului și inovației având că rezultat transformarea creativă a ideilor în produse sau servicii viabile din punct de vedere economic și care să atenueze schimbările climatice.