4.1 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Cazuri grave de poluare! GEC Nera arată cu degetul spre Garda de Mediu: s-a implicat formal și birocratic

Reprezentanţii Grupului Ecologic de Colaborare – GEC Nera le scriu celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, legat de construcția unor microhidrocentrale în zona Prigor. Din scrisoare reies „ofurile” ecologiştilor legate de cazuri grave de agresiune împotriva mediului, din ultimii ani!

Este vorba despre solicitarea de puncte de vedere privind cele două studii de impact referitoare la construcția celor două microhidrocentrale în zona Prigor, jud. Caraș-Severin, ce urmează a fi supuse dezbaterii publice în data de 16 februarie la sediul Primăriei Prigor.

Mesaj GEC Nera pentru autorităţi: întăriţi Garda de Mediu, aceasta să nu mai acţioneze la presiuni politice!

GEC Nera 1Pe fond suntem de acord, spun cei de la GEC Nera, cu execuția de microhidrocentrale în România, acestea reprezentând surse de energie curată. În teorie, dacă constructorul respectă condițiile din acordul de mediu, studiile de impact privind cele două microhidrocentrale prezintă concluzii predominant pozitive, adaugă ecologiştii. GEC Nera aminteşte însă de experiențele negative din anii anteriori privind execuția unor astfel de lucrări în România, ocazie cu care peisajul natural de pe cursurile de apă montane a fost mutilat, în multe cazuri ireversibil!

„Considerăm că există posibilitatea ca și în județul Caraș — Severin autoritățile, în special Garda de Mediu, să nu se implice suficient în monitorizarea constructorului pe timpul execuției. Susținem această afirmație prin faptul că în cazuri grave de agresiune împotriva mediului sesizate de GEC Nera, cum este poluarea cu deșeuri miniere de la Moldova Nouă sau tăierile de arbori din parcurile naționale din județ, Garda de Mediu s-a implicat formal și birocratic, iar fenomenele nu au fost stopate nici până în momentul de față”, transmite GEC Nera.

Aşa că GEC Nera consideră că e mai bine, „până în momentul când Ministerul Mediului dă semnale clare că a finalizat acțiunea de întărire a capacității administrative a structurilor teritoriale ale Gărzii de Mediu iar aceste structuri nu mai acționează la presiuni politice”, să fie amânată emiterea acordului de mediu şi în cazul acestor microhidrocentrale!

Foto: https://www.facebook.com/GECNERA

1 COMENTARIU

  1. Toate microhidrocentralele sunt ilegale, pentru ca distrug raurile. In romania clima este continentala, debitele raurilor care nu au fost inca distruse de hidrocentralele comuniste sunt mici, si niciun rau nu-si permite sa „doneze” majoritatea debitului. Toate raurile pe care se construiesc MHC-uri devin rauri moarte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :