Tribunalul Bihor a dat câştig de cauză unui orădean care a dat-o în judecată pe şefa Serviciului de Anatomie Patologică din Spitalul Judeţean care l-ar fi diagnosticat greşit cu cancer de prostată, eroarea descoperită abia după ce a terminat o serie de şedinţe de radioterapie.
Alexandru Moş a fost trimis la analize în martie 2012, când, în urma unui control de rutină, medicul urolog l-a anunţat că are probleme cu prostata. Bărbatul s-a prezentat la Spitalul Judeţean, unde i s-a făcut o puncţie şi i s-a prelevat o probă de ţesut. Analiza a fost realizată de doctoriţa Elena Roşca, fost profesor universitar la FMF Oradea, acum şefa Serviciului de Anatomie Patologică, care a stabilit diagnosticul de “adenocarcinom de prostată”, respectiv „glande prostatice cu caracter maligne”.
Într-un cuvânt, cancer. În baza rezultatului, câteva zile mai târziu, omul a fost internat pentru o prostatectomie, adică îndepărtarea chirurgicală a prostatei afectate. Operaţia, însă, nu s-a mai realizat. După o săptămână, a fost externat, în biletul de ieşire recomandându-i-se efectuarea radioterapiei şi tratament cu hormoni. Orădeanul a fost supus în total la 56 de şedinţe de radioterapie, procedură ce presupune folosirea radiaţiei ionizante pentru distrugerea celulelor canceroase. Când le-a terminat, s-a prezentat la oncolog, pentru stabilirea schemei de tratament hormonal. Dr. Lorena Florea, care i-a studiat dosarul, a observat, însă, anumite nereguli, motiv pentru care l-a sfătuit să nu înceapă tratamentul până nu repetă analiza histopatologică a probei de ţesut recoltate iniţial, cea analizată de doctoriţa Roşca.
Primul care a făcut analiza a fost dr. Laurean Pop, la vremea respectivă managerul Spitalului Municipal. „Eu nu am găsit nicio urmă de malignitate”, îşi aminteşte medicul, rezultat confirmat apoi şi după ce proba a fost analizată la Laboratorul de Anatomie Patologică din Cluj.
Întreaga poveste, pe adevarul.ro.