Pacientă sosită la spital la timp pentru a-i salva viața. Cu o umflătură extrem de mare la încheietura piciorului drept și ambele vase de sânge care irigă creierul înfundate, doamna Stana Irimescu, și-a salvat viața ajungând pe mâinile medicilor de la Spitalul Clinic Județean din Timișoara la timp.
Femeie activă, cu o gospodărie mare acasă, a ignorant multă vreme gâlca ce îi creștea pe vena principală de la picior, iar oboseala și restul simptomelor le-a pus pe seama bătrâneții.
Acum 12 ani femeia a fost operată la un alt spital din Timișoara, motivul fiind o circulație foarte deficitară în piciorul drept, i s-a făcut atunci un bypass de la vasul principal până la baza piciorului drept. „La locul de anastomoză, unde bypassul a fost conectat la vasele piciorului s-a produs ceea ce noi numim anevrism, o dilatare, o balonizare, care la pacienta mea este foarte mare, de peste 10 centimetri, a zonei respective”, ne-a spus Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară și Microchirurgie a Spitalului Clinic Județean din Timișoara.
Pacienta are 75 de ani și este din comuna Luncăvița, județul Caraș Severin și spune că a ignorat vena care i se tot umfla.
„Nu m-a durut tare, mi-am putut face treaba acasă, am gospodărie, dar a tot crescut umflătura la picior și acum mi-e tare frică de operații”, ne-a spus pacienta.
Medicii spun că acesta este un caz deosebit și foarte riscant, femeia a ajuns la timp la spital, unde va suferi două operații, una de desfundare a vaselor care duc spre creier și alta pentru eliminarea umflăturii de la picior.
„E interesant la acest pacient faptul că în același timp prezintă o subocluzie, o înfundare aproape completă a ambelor vase care duc sângele la creier”, explică Mihai Ionac.
Pentru a-i salva viața e nevoie de două operații.
„În cazul prezentat vom facem prima operație în zona gâtului, pentru că circulația suferă variații care pot să fie mortale dacă într-o anumită zonă vasul este îngustat, acolo scade debitul și zona aceea va muri dacă nu este corectată”, ne-a explicat Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară și Microchirurgie a Spitalului Clinic Județean din Timișoara.
Pacienta va sta câteva zile în spital, timp în care este pregătită pentru operație, după care va intra în sală pentru cele două intervenții.